In het voorjaar was het überhaupt de vraag of Gerard Aafjes ooit nog kon voetballen. Inmiddels is de oud-prof weer terug en werd hij verkozen tot aanvoerder van Quick Boys. Het kan verkeren. ,,Als je ziet waar ik vandaan kom, ben ik trots op mezelf.”

Aafjes streek vorig jaar zomer op Nieuw Zuid neer, maar veel plezier beleefde Quick Boys in zijn eerste seizoen (nog) niet aan hem. Tijdens een trainingskamp vlak na de jaarwisseling speelden zijn enkelklachten weer op. ,,Eigenlijk heb ik daar mijn gehele carrière wel last van gehad”, stelt Aafjes. ,,Maar zo kon het niet door. Ik kon mezelf niet pijnvrij bewegen.”

Aafjes tastte jarenlang in het duister over de reden van zijn enkelklachten. ,,De artsen konden nooit wat vinden, maar stuitten nu op losse stukken bot. Er waren twee opties: stoppen of opereren. Als voetballer wil je dan altijd voor je laatste kans gaan.” En dan met een grijns: ,,Hij doet het gelukkig goed, die enkel.”

Alsof het de dag van gisteren betreft, lepelt Aafjes de datum van zijn ingreep op: 19 maart. ,,De operatie was zwaarder, omdat er ook nog een schroef in moest. Ik moest acht weken met krukken lopen en mocht niets belasten. Vanaf dat moment was het stapje voor stapje opbouwen.”

Verder kijken
Het resultaat mag er zijn. Zaterdag tegen Jodan Boys (2-0) acteerde Aafjes zeventig minuten verdienstelijk als verdedigende middenvelder. Het was volgens hem niet zo dat hij al die tijd bewust heeft toegewerkt naar 5 september: de dag van de competitiestart. ,,Nee, dat was niet mijn insteek. Voor mij was belangrijker hoe de enkel het zou houden en of de operatie überhaupt goed was verlopen. Dat bleek het geval. Daarna ga je verder kijken.”

Aafjes werd als centrale verdediger naar Quick Boys gehaald en acteerde ook de eerste seizoenshelft van vorig seizoen achterin. Toch is de positie van verdedigende middenvelder hem niet vreemd. ,,In mijn tijd bij Ajax (jeugd) speelde ik altijd als middenvelder en later bij FC Volendam ook. Pas toen ik naar Zwolle ging, ben ik centraal achterin gekomen. Het was dus wel een paar jaar geleden dat er ik had gespeeld, maar uiteindelijk verleer je het nooit.”

Tegen Jodan Boys kon Aafjes vooral de eerste helft zijn stempel drukken. ,,Als middenvelder ben je een verbindingsspeler tussen de verdediging en aanval. De ene wedstrijd gaat dat makkelijker dan de ander. De eerste helft tegen Jodan Boys had ik wat meer ruimte. Na rust zetten zij meer druk.” Het pijpje raakte ook langzamerhand leeg. ,,Op het middenveld wordt conditioneel toch wat anders gevraagd. Daarom werd ik er in zeventigste minuut ook afgehaald. Het volgende doel is om de tachtig, en uiteindelijk de negentig te gaan halen.”

Moeilijke periode
Dat de nieuwe coach Jan Zoutman vertrouwen heeft in Aafjes blijkt wel uit het feit dat hij verkozen is tot eerste aanvoerder van Quick Boys. Zelf wordt Aafjes er niet warm of koud van. ,,Het is alleen een band om mijn arm. Het verandert mijn positie in het team niet.” Maar toch: ,,Ik heb vorig seizoen een moeilijke periode gehad. Het is mooi om voor het harde werken beloond te worden.”

Aafjes is naar eigen zeggen ‘een van de leiders’ van Quick Boys. ,,In de as staan vaak de belangrijkste spelers. Met Delano (a Cohen) en Anthony (Bentem) hebben we daar een goed blok staan.”

Zoals Aafjes over het gehele elftal wel te spreken is. ,Alles steekt op zich goed in elkaar. Vorig jaar zag je dat de ruimtes op het veld vaak nog vrij groot waren. Dat proberen we nu te beperken. Wie weet wat er nog gaat gebeuren dit seizoen. Wellicht promoveren we wel. Dat is ons doel en ik acht het zeker realistisch. Het is leuk om het hier weer over te kunnen hebben en voor zo’n mooie club te spelen.”

Foto: Hans van Duijn

Quick Boys-trainer Jan Zoutman over aanvoerder Gerard Aafjes


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude