Aan de Lageweg gaan de nog resterende opstallen in het kader van de nieuwbouw binnenkort tegen de vlakte. Na afloop van de zwaarbevochten, maar uiterst terechte 2-1 overwinning op VVOG ging het dak er zaterdagavond alvast vanaf. Niet door de felle wind die over het sportpark joeg, maar in figuurlijke zin door de winstpartij op VVOG en vooral ook de manier waarop deze tot stand kwam.

Nadat de spelersgroep de zege eerst op het veld met haar supporters had gevierd, werd dat enkele minuten later nog eens dunnetjes overgedaan in de kleedkamer. De SJC-selectie vierde de overwinning als een collectief, zoals zij de winst op het veld in de wacht hadden gesleept. Wie niet beter wist zou gedacht hebben dat de titel in de Derde Divisie zojuist was binnengesleept door het uitbundige zwart-witte gezelschap.

Die euforie was niet meer dan terecht. Vanaf de eerste minuut opereerde SJC als een hecht collectief dat het spartelende VVOG als een prooi opjoeg. Op zoek naar een lekker maaltje in de vorm van drie punten. Grote man daarbij was Jordy Groot die zijn ploeg kort na rust met een rake vrije trap op een verdiende voorsprong zette. Na de onverwachtse gelijkmaker was het opnieuw de verdediger die in de ultieme slotfase vanaf elf meter de winst alsnog veilig stelde.

Heel tevreden
Groot glunderde na afloop dan ook van oor tot oor. ,,Goed, ik mag dan twee keer gescoord hebben, maar dit was een prestatie van het hele team”, schoof de doelpuntenmaker de credits direct door naar zijn medespelers.

,,Dit seizoen hadden we de winst al vaker verdiend. Toen kregen we alleen de complimenten. Dit keer was het anders. Dat heeft ook te maken met het feit dat we als team gegroeid zijn. Met veel nieuwe spelers was het eerst vooral passen en meten. Nu zie je  waar het allemaal toe geleid heeft. Dan kun je alleen maar heel tevreden zijn.”

,,Ik dacht nog: ‘jongens maak nou de twee en drie nul, dan zijn we er vanaf.'”

De werklust die SJC zaterdagavond tentoonspreidde was dan ook enorm. Het team van Sjaak Polak zette negentig minuten lang druk over het hele veld en juist daar hadden de bezoekers de nodige moeite mee. Dat zorgde voor een eerste bedrijf waarin SJC de boventoon voerde, maar er niet in slaagde om dat in een voorsprong te vertalen. ,,Alleen het scoren ontbrak in die fase. Dat lag vooral aan de eindpass”, analyseerde Groot.

Gebeten hond
Vooral het spel van Youssef el Baouchi en Levy Berends viel daarbij nog eens extra op. Uiteindelijk was het Groot die SJC met een rake vrije trap kort na rust de weg wees. Een tweede gele kaart voor oud-prof Rihairo Meulens zorgde er kort hierna voor dat VVOG de klus met een tiental diende af te maken.

Youssef el Baouchi speelde een puike pot voor SJC

Naast het verlies van Meulens liep VVOG nog eens tegen vier gele prenten aan. Deze stonden symbool voor de frustratie die de ploeg gaandeweg het duel kenmerkte. Keer op keer was arbiter Jörn te Kloeze daarbij de gebeten hond in het Harderwijkse kamp, dat zich maar bleef opwinden over de beslissingen van de leidsman. SJC deed daar haar voordeel mee door rustig en geconcentreerd te blijven als de gemoederen weer eens hoog opliepen.

Wens
SJC wilde doordrukken, maar slaagde er niet in om verder weg te lopen. El Baouchi raakte het houtwerk, terwijl Tom Duindam vergat zijn traditionele goaltje mee te pakken. ,,Ik dacht nog: ‘jongens maak nou de twee en drie nul, dan zijn we er vanaf'”, bekende Polak na afloop. Die wens werd niet verhoord voor de oefenmeester, integendeel.

,,Deze zijn zo lekker in de aanloop naar het duel bij Quick Boys, mijn oude cluppie.”

Vanuit het niets stond het halverwege de tweede helft zomaar gelijk toen een zondagschot van Mike Ahrens van grote afstand achter de mistastende Björn Haggerty verdween. Die tegenvaller bracht SJC niet van slag. Eén op één spelend werd de jacht op de winnende treffer ingezet. Daarbij ontsnapte SJC zelfs aan een achterstand toen Haggerty met de voeten een inzet van Harrie Kersten van dichtbij knap pareerde.

Nooit kansloos
De beloning voor haar strijdwijze volgde voor SJC in de slotfase. Na een VVOG-handsbal in de zestien beef Groot koel en schonk zijn ploeg daarmee drie kostbare punten.

,,Deze zijn zo lekker in de aanloop naar het duel bij Quick Boys, mijn oude cluppie. We schuiven vandaag door richting middenmoot en dat is met het oog op zaterdag heel erg lekker. We hebben op Nieuw Zuid niets te verliezen. Zeker niet na vandaag. Zeker in zo’n geval ben je nooit kansloos”, sloot Groot optimistisch af. Om direct hierna zijn nog altijd feestvierende ploeggenoten op te zoeken.

Even verderop deed Sjaak Polak zijn verhaal. Trots als een pauw had de oefenmeester samen met zijn manschappen de overwinning eerst gevierd om vervolgens zijn verhaal te doen. ,,Een topprestatie. Wat ben ik trots op deze gasten”, klonk het uit de grond van zijn hart. ,,Hier staat een team dat voor elkaar door het vuur gaat. Vandaag zijn we daar eindelijk en volkomen terecht voor beloond.”

SJC – VVOG 2-1 (0-0) 47. Groot 1-0, 63. Ahrens 1-1, 86. Groot 2-1 (strafschop)

Rood: 49. Meulens (VVOG, 2x geel)

SJC: Haggerty, Kloppert (84. Kapata), Van Toor, Broekhuizen, Groot, Berends, Strojil (71. Lovecchio), Al Tamimy, El Baouchi, (90+2. Bayram), Duindam, Van der Zalm

Foto’s: Johanna Wever

Lees ook: ‘FC Lisse – ASWH in een notendop: ,,Veel wind, twee pingels en twee vrije trappen” (plus video)’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 16 apr.
Districtsbeker
FC 's-Gravenzande4-0Ter Leede 2
Za. 20 apr.
Barendrecht14.30Katwijk
FC Lisse14.30Achilles '29
SJC14.30Eemdijk
DFS Opheusden14.30Ter Leede
TAVV14.30Valken '68
CVC Reeuwijk14.30Van Nispen (zat.)
DWO14.30VVSB (zat.)
Quick Boys15.00Noordwijk
Rijnsburgse Boys15.30De Treffers
Jong Sparta15.30VVSB
Overbos15.30Kagia
TAC '9017.00Foreholte
Jong FC Den Bosch18.00FC Rijnvogels
Ma. 22 apr.
Hillegom14.00sv Hoofddorp
ESTO14.00Teylingen
Warmunda14.00Madestein