Via een vrolijk Whatsappje stemt Frans van Niel in met een interviewverzoek. ,,Zolang ik op een grasveld kan staan, gaat het nooit slecht met mij”, voegt hij er aan toe. In één zin legt de middenvelder van VVSB zijn half jaar van ‘struggelen’ bloot. Wat een ‘eenvoudige kuitblessure’ leek, werd een gebed zonder eind. Tot nu, half november, Van Niel is weer ‘honderd procent wedstrijdfit’, zoals hij het zelf zegt.

De middenvelder van VVSB had al een groot gedeelte van de tweede seizoenshelft van vorig seizoen gemist. ,,Toen heb ik een conditionele achterstand opgelopen. Daarna ben ik zo hard gaan trainen dat ik een spierblessure opliep.” In de zomer sloeg echt het noodlot toe.

Elke keer wanneer de 30-jarige voetballer trainde of een wedstrijd speelde, voelde hij een pijnscheut door z’n kuit. De medische staf dacht aan een scheuring, gaf Van Niel opdracht om een echo te laten maken en op zijn beurt keerde de voetballer weer zonder resultaat terug uit het ziekenhuis. ,,Op die echo’s was niks te zien. Op mijn werk (Van Niel is gymleraar, red.) had ik er weinig last van, maar als ik mijn kuit inspande, voelde ik het gelijk.”

Terug bij af
Daarop besloten de club en de voetballer om het dan maar te proberen in de tweede thuiswedstrijd van het seizoen, in september tegen HHC Hardenberg. VVSB verloor het duel, maar erger: de ‘nummer tien’ van de Noordwijkerhouters was ook weer terug bij af. ,,Het sprinten deed ongelooflijk veel pijn.”

,,Die man is één en al voetbal. Hij is voetbal, ademt voetbal, droomt voetbal. Hij is zo ontzettend veel met ons bezig.”

Weer moest de speler uit Nieuwveen toekijken hoe zijn ploeg steeds verder afzakte en hoe zelfs de andere degradatiekandidaten uitliepen op VVSB. ,,Dat is zo ontzettend balen. Je weet nooit of je die gasten kan helpen, als je er wel tussen had gestaan. Het enige is dat je vanaf de zijkant wel dingen ziet gebeuren die niet goed zijn. Het werd een gewoonte dat we verloren.”

Een pijnlijke constatering voor de rasvoetballer die een jaar of twee geleden nog in de belangstelling stond van Spakenburg. ,,Je bent zo machteloos vanaf de zijkant. In het veld voel je af en toe dat een wedstrijd je ontglipt, vanaf de zijkant zie je het. Tegen AFC, tegen Kozakken Boys, tegen Jong Almere City. Ik zag het gewoon gebeuren.”

‘Even afkloppen’
Nu Van Niel fit is, is hij klaar om samen met z’n team voor de ommekeer te zorgen. Met een nieuwe trainer aan het front bij de Noordwijkerhouters denkt de middenvelder oprecht dat VVSB de dramatische start nog om kan draaien. ,,Ho, ik klop mijn fitheid nog wel even af, dat heb ik wel geleerd nu van deze blessure, maar verder kan ik zaterdag gewoon spelen.”

Ook voor het inhaalweekend speelde de ‘nummer tien’ van VVSB negentig minuten in de met 5-1 verloren wedstrijd tegen Excelsior Maassluis. Na die pot werd bekendgemaakt dat Eric Meijers de nieuwe trainer werd van de Noordwijkerhouters. En tot op heden is Van Niel content met die keuze.

,,Die man is één en al voetbal. Hij is voetbal, ademt voetbal, droomt voetbal. Hij is zo ontzettend veel met ons bezig. Als hij na een training terug naar huis gaat en in z’n auto zit, speelt hij de hele training nog na in z’n hoofd. Hij verwacht daarom ook veel van ons, we kunnen geen moment de teugels laten vieren.”

En dat is exact wat het in degradatienood verkerende VVSB nu nodig heeft. ,,Wat wij de afgelopen weken hebben laten zien is niet goed genoeg voor de Tweede Divisie. Het niveau is zo omhoog gegaan”, ondervond de voetballer ook zelf in de afgelopen jaren. ,,In de Topklasse zaten er altijd wel ploegen tussen waarvan je dacht: ‘ach, die kunnen we sowieso wel hebben’. Dat kan nu gewoon niet meer. Noem jij maar zo’n elftal op.”

,,De Boekhorst moet weer van de Noordwijkerhouters worden.”

Ook promovendus Scheveningen valt niet onder die categorie volgens Van Niel. ,,Verder weet ik niet gek veel van die ploeg, behalve dat ze 4-3-3 spelen. En dat ze de ene keer verrassend uit de hoed kunnen komen en de andere keer weer overlopen worden.”

,,Wij moeten in ieder geval laten zien dat er geen punten meer vallen te halen bij ons. De Boekhorst moet weer van de Noordwijkerhouters worden. Scheveningen is voor ons de eerste prooi in de jacht naar boven in de competitie. FOX is aanwezig, we hebben een nieuwe trainer, iedereen moet zich weer bewijzen, kortom alles is zaterdag aanwezig om voor de ommekeer te zorgen. Zodat wij ook volgend jaar in de Tweede Divisie spelen.”

Contractverlenging
Of dat met of zonder Van Niel is na de zomer, kan de middenvelder, die een contract heeft tot het einde van het seizoen, nog niet zeggen. ,,In december beginnen die gesprekken weer. Maar daar valt nu weinig over te zeggen. Zeker voor mij. Ik heb zo weinig gespeeld. De focus gaat nu even op het team en onze prestaties. In december kijken we wel weer verder.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Campfens: ,,Ik zou zomaar weer met Jack kunnen samenwerken”‘


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 19 mrt.
Oefenduel
Katwijk2-5Jong ADO Den Haag
Za. 23 mrt.
Eemdijk14.30Quick Boys
FC Lisse14.30DVS'33 Ermelo
Ter Leede14.30SC Feyenoord
FC Rijnvogels14.30Swift
Soccer Boys14.30Valken '68
Kagia14.30HYS
Nieuwkoop14.30Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)15.00Zwammerdam
Katwijk15.30Rijnsburgse Boys
Achilles '2918.00Noordwijk
SJC18.00SteDoCo
Zo. 24 mrt.
Hillegom14.00Velsen
Foreholte14.00RVC'33
GDA14.00Teylingen
VCS14.30Warmunda