,,Als je ergens bang voor bent, moet je er niet aan beginnen.” ‘Je kan maar beter duidelijk zijn’, moet Gert Aandewiel hebben gedacht. Hij loopt niet weg voor zijn verantwoordelijkheden. Tussen Kerst en Oud en Nieuw maakte zijn club, Quick Boys, bekend dat hij per direct de opvolger is van de ontslagen Jan Zoutman. De club waar hij al actief was in de jeugdopleiding.

Met zijn aanstelling begint de 48-jarige Katwijker aan z’n tweede periode als hoofdtrainer op Nieuw Zuid. De eerste (tussen 2001 en 2004) werd uiterst succesvol. In het laatste jaar werd de club onder zijn leiding amateurkampioen van Nederland. Vanwege die prestaties ontving hij in datzelfde succesvolle jaar de Rinus Michels Award voor beste amateurtrainer van ons land.

Beter kan niet, zou je zeggen. Is hij dan zelf niet bang voor enig afbreukrisico? ,,Nee. Ik zie het op een andere manier”, begint de oud-prof. ,,Ik ben al veertig jaar lid van de club en ken al het wel en wee hier op Nieuw Zuid. Ik heb alle ‘ups en downs’ meegemaakt met Quick Boys.”

Intimi
,,Bijna iedereen die er bij ons op de tribune plaatsneemt ken ik. Ik weet welke fans er bij de uitpotten aanwezig zijn. Bang voor verantwoordelijkheden? Nee. Ik zie het juist als een verplichting richting de club toe.”

Voor intimi kwam zijn naam niet uit de lucht vallen, bleek al uit de verklaring van de club op de website. Nadat Zoutman in november al zelf had aangegeven aan het einde van het seizoen te willen stoppen in Katwijk werd Aandewiel al gelinkt aan de positie die vacant zou komen vanaf de zomermaanden.

,,Uiteindelijk wilden we iemand voor de groep met het Quick Boys-DNA. Iemand die verankerd is met de karaktertrekken van de Quick Boys-cultuur.”

Na het congé van Zoutman en de vijfde thuisnederlaag van het seizoen kwam de situatie rondom Aandewiel in een stroomversnelling. ,,Ook de naam van Dirk Kuijt viel. Hij zou eindverantwoordelijk worden en ik zou daarnaast een bepaalde rol gaan krijgen. Maar Dirk vertelde dat hij volgend jaar meer bij Feyenoord gaat doen. Wat dat precies is, is tussen hem en de Rotterdamse club. Maar daarmee viel zijn naam wel af voor die positie. Het viel niet te combineren.”

De club wilde alsnog iemand aanstellen met een herkenbaar gezicht. Een man vanuit de club. En dat zijn er niet heel veel. Om Laurens Mouter, Jan Nederburgh en Kuijt het seizoen af te laten maken, was geen optie voor de derdedivisionist. Daarvoor bleek de positie gewoon te veel te vragen. Het trio moest weer worden uitgebreid naar een kwartet.

Namen
,,We hebben nog even extern gekeken en zijn met één naam in gesprek geweest om het einde van het seizoen af te maken. Die heeft voor Kerst aangegeven het niet te doen. Daarna is de Technische Commissie steeds meer naar mijn kant geschoven en hebben ze de vraag gesteld of ik het niet eerder wilde oppakken.”

Op de vraag wie dat is wenst Quick Boys liever niet te reageren. ,,Dat lijkt me nu ook niet meer relevant”, vindt Cees Haasnoot, bestuurslid selectievoetbal van de Katwijkers. ,,Uiteindelijk wilden we iemand voor de groep met het Quick Boys-DNA. Iemand die verankerd is met de karaktertrekken van de Quick Boys-cultuur.”


,,De Tweede Divisie is hartstikke interessant met onze regioploegen erbij. De andere clubs hebben Quick Boys er ook het liefste bij.

Gert Aandewiel


Voordat de trainer ‘ja’ zei, wilde hij zelf even twee dingen op een rij zetten. ,,Hoe gaan we mijn rol in de jeugdopleiding nu verdelen? Als hoofdtrainer kan ik die functie die ik nu bekleed in de jeugdopleiding niet meer op dezelfde manier voortzetten. En twee: ik heb ook nog mijn werk als docent bij de KNVB. Ik wilde voor mezelf uitzoeken of het te combineren viel. En dat is gelukt.”

Opleiding
Quick Boys zal de vrijgekomen rol binnen de jeugdopleiding intern gaan oplossen en onderverdelen bij andere namen. ,,Gert blijft nog steeds wel iets doen binnen de jeugdopleiding”, laat Haasnoot weten. ,,Datzelfde geldt voor de Dirk Kuijt-voetbalschool. We gaan intern op een zorgvuldige manier uitzoeken hoe de rollen worden verdeeld. Als daar iemand bij moet komen, kan dat ook.”

Nu Aandewiel weer voor een groep staat als trainer, keert hij terug in de beroepsvorm die hij in 2014 achter zich liet. Toen vertrok hij bij FC Oss om weer bij zijn oude club Quick Boys aan de slag te gaan als technisch manager. Dat deed hij tot de zomer van 2017.

,,Zeker de jongens van de eigen opleiding. Die hebben de laatste jaren meer ruimte en mogelijkheden gekregen om door te breken. Zoutman heeft ook gedurfd om ze op te stellen.”

,,Het trainersvak is altijd blijven kriebelen. Ik heb met veel verschillende trainers gesproken en samengewerkt in mijn trainerscarrière en weet precies wat het vak inhoudt. In mijn rol bij de jeugdopleiding stond ik ook dagelijks op het veld.”

Dat Aandewiel een goed beeld zegt te hebben van de selectie en de sterkte daarvan is een kinderlijk eenvoudige optelsom. Als technisch manager en grote spil in de jeugdopleiding heeft hij elke speler die in aanmerking komt voor de selectie wel aan het werk gezien.

Tweede Divisie
,,Zeker de jongens van de eigen opleiding. Die hebben de laatste jaren meer ruimte en mogelijkheden gekregen om door te breken. Zoutman heeft ook gedurfd om ze op te stellen. De aangetrokken jongens van de selectie heb ik mede gescout. Voordat ze kwamen heb ik ze altijd aan het werk gezien bij een andere club.”

Het doel is duidelijk voor de Katwijker: de Tweede Divisie. ,,Het liefste binnen het eerste halfjaar. De Tweede Divisie is hartstikke interessant met onze regioploegen erbij. De andere clubs hebben Quick Boys er ook het liefste bij. Het publiek dat wij meenemen is voor elke andere vereniging interessant. Maar promoveren gaat niet vanzelf…”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Quick Boys-aanwinst Anderson: ,,Ik heb een beetje pech gehad”’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '9720.00Kagia
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)