Over een kleine twee weken begint de Avant Garde Cup 2.0, een experimentele wedstrijd die Voetbal in de Bollenstreek samen met Voetblah en De Correspondent organiseert. Op dinsdag 7 november, 20.00 uur testen FC Lisse en Quick Boys op Ter Specke onder leiding van Pieter Vink drie nieuwe spelregels: een nieuwe strafschopregel, de self-pass en de intrap. In aanloop naar de Avant Garde Cup spreken we met de actoren. In deze aflevering Robbert de Ruiter.

De FC Lisse-trainer, die als coach van Noordwijk al meedeed aan de eerste editie, levert maar al te graag zijn bijdrage aan de wedstrijd vol experimenten. ,,Het is belangrijk dat het spelletje aantrekkelijk blijft”, vindt De Ruiter. ,,Dat doe je door de spelregels te veranderen. Ik doe dat zelf als gymleraar ook. Dat maakt het alleen maar leuker.”

Van Gaal
Voetbal kan wat dat betreft genoeg leren van andere sporten, niet alleen op spelregelgebied, denkt de voormalig profvoetballer van FC Den Haag. ,,Toen ik in het seizoen ’93/’94 bij Ajax mocht stage lopen, was ik verbaasd dat Louis van Gaal met de selectie een potje korfbal speelde als hersteltraining. Dat zag je en dat zie je zelden, maar het voetbal gedraagt zich ook betweterig. We kunnen alleen maar leren. Ook van de korfballers, die veel beter vrijlopen dan voetballers.”

De Ruiter zou graag zien dat de spelregels van voetbal in de toekomst veranderen en hoopt dat de Avant Garde Cup daar aan bij kan dragen. ,,Het zal nog wel een hele tijd duren totdat de regels veranderen, maar de strafschopregel vind ik bijvoorbeeld heel goed.”

De nieuwe penaltyregel houdt in: alleen een strafschop toekennen bij het ontnemen van een duidelijke scoringskans. Het maakt daarbij niet uit waar op het veld de overtreding plaatsvindt. Bij overtredingen in het strafschopgebied waar geen duidelijke kans is ontnomen, volgt simpelweg een vrije trap.

,,Verder zie ik zeker het nut van de self-pass en de intrap in plaats van de ingooi, maar dan moet er wel een regel komen dat de bal binnen 5 à 7 seconden weer rolt. Het spel versnelt daardoor enorm.”

Gezeik
De vijftigjarige oefenmeester van FC Lisse noemt als voorbeeld de wedstrijd VVSB-Achilles ’29 van afgelopen weekend. ,,Ik heb toevallig nu het programma InStat openstaan voor de statistieken”, zegt De Ruiter. ,,In de eerste helft van dat duel is de bal maar 31 minuten in het spel geweest. Dus een derde van de speeltijd wordt er gewoon niet gespeeld. Met een self-pass denk ik dat er vijf minuten extra, werkelijke speeltijd bijkomt.”

Bovendien voorkomt een hoger speltempo ‘gezeik op de scheidsrechter’. ,,Ze hebben daar geen tijd meer voor. Nu wordt er veel te veel over en weer gezegd. Wat mij betreft stellen ze ook tijdstraffen in. Dat doe ik toch met mijn gymlessen ook? Als er een kind commentaar heeft op de spelregels, dan kan hij of zij langs de kant gaan zitten. We moeten niet continu discussie aangaan, maar we moeten elkaar opvoeden. Ook in het voetbal.”

Lees ook: ‘FC Lisse en Quick Boys testen drie nieuwe spelregels’.

Archieffoto: Hubert Habers
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer