Een wedstrijd met twee gezichten, zo kon je het treffen tussen VUC en Hillegom het beste typeren. In Den Haag speelde Hillegom volgens trainer Bas Naber het beste voetbal van dit seizoen, maar een slechte tweede helft brak de ploeg nog bijna op.  De uiteindelijke 2-2 kon Naber niet bekoren. „We hebben onnodig twee punten laten liggen.” Door de puntendeling wisten de Hillegommers niet optimaal te profiteren van het puntenverlies van de concurrentie.

De bezoekers gingen furieus van start en dicteerden aanvankelijk de wedstrijd. De ene na de andere mooie aanval werd op de mat gelegd. De Hillegommers vielen naar hartenlust aan. Dit resulteerde al snel in de openingstreffer van Nick van Staveren. Nadat een vrije trap onschadelijk was gemaakt door de verdediging van de Hagenaars, werd de bal in tweede instantie opnieuw het strafschopgebied ingebracht. Uiteindelijk was het Van Staveren die zijn ploeg op een verdiende voorsprong zette.

Moment van onachtzaamheid
De behendige Aidan Ryan zorgde zoals vaker voor veel dreiging vanaf de zijkant. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Ryan de man was die de voorsprong voor zijn ploeg verdubbelde na goed voorbereidend werk van Joey Sobhi: 0-2. In het eerste bedrijf was de bezoekende ploeg heer en meester en had VUC weinig in de melk te brokkelen. De aansluitingstreffer van de witzwarten kwam dan ook uit de lucht vallen. VUC wist te profiteren van geklungel achterin. Na dit moment van onachtzaamheid kreeg Hillegom nog een aantal mogelijkheden om orde op zaken te stellen, maar het ontbrak aan scherpte voorin.

Zo soeverein als de formatie was voor rust, zo moeizaam verliep het eerste gedeelte van de tweede helft. Door een wissel aan de kant van de thuisploeg kantelde het spelbeeld. VUC rook dat er iets te halen viel en voerde met opportunistisch spel de druk op. De in de rust ingevallen Rico bleek een plaag voor de ploeg van Naber. Nadat VUC in het begin van de tweede helft een aantal goede kansen om zeep had geholpen viel na een uur spelen alsnog de gelijkmaker. Aanvoerder Frank de Groot moest aan de noodrem trekken in zijn eigen strafschopgebied na een gevaarlijke tegenstoot van de thuisploeg. De scheidsrechter kon niets anders doen dan de bal op de stip leggen. Danny Achterberg maakte dankbaar gebruik van het presentje en schoot de penalty onberispelijk binnen: 2-2.

Bijna volle buit
Het wedstrijdbeeld kantelde na de gelijkmaker weer in het voordeel van Hillegom. In het vervolg van de wedstrijd hadden beide ploegen kansen om de overwinning binnen te slepen. Bijna gingen de bezoekers er diep in blessuretijd nog met de volle buit vandoor. Ryans lob werd knap gepareerd door de Haagse doelman.

„De eerste helft was misschien wel onze beste van dit seizoen”, zag Naber. ,,VUC kwam er niet aan te pas. Het is zonde dat we twintig minuten na rust de controle op het veld kwijt waren door een aanpassing van hun. Wij hadden het erg lastig met de nummer 13 nummer van VUC, die in de rust was ingevallen. Na een tactische wissel aan onze kant kregen wij de regie weer in handen en zijn zij eigenlijk nauwelijks meer gevaarlijk geweest.”

Naber: ,,Ik ben alleen geschrokken van het verval van mijn ploeg. Ik baal van het puntenverlies, want ik weet waartoe we in staat zijn. Als we ons niveau van de eerste helft hadden vastgehouden, waren we hier niet meer in de problemen gekomen. Maar ik moet mijn ploeg ook de complimenten geven voor de wijze hoe zij zich hebben herpakt na die lastige fase.”

VUC – SV Hillegom 2-2

SV Hillegom: Ruigrok, Van den Berg, De Groot, Van der Paard, Van der Neut, Van Ruiten, Pijpers (68. Van Leeuwen), Ryan, Van Staveren, Beentjes, Sobhi (84. Bakker).

Tekst: Ricardo Vijlbrief