Bas Jongbloed heeft sinds het begin van het seizoen een band om z’n arm. De gele band die aantoont dat hij de captain van Foreholte is. Hij nam het aanvoerderschap over van Tom Bleijswijk die in de voorbereiding afwezig was. Maar toen Bleijswijk tijdens de derby tegen Teylingen het veld in kwam, bleef de band om de arm van Jongbloed.

In z’n nieuwe rol zag hij moedeloos aan hoe de Voorhouters ploeterden in de streekderby. Hoe z’n ploeg nog anderhalf uur door had kunnen voetballen zonder succesvol te zijn tegen het compact spelende Sassenheimse elftal.

Had Jongbloed op dat moment z’n stem moeten verheffen? Een voortrekkersrol moeten aannemen? ,,Als aanvoerder probeer je dat wel. Maar in zo’n wedstrijd als dit, zo’n derby, moet het bij iedereen leven dat je wat extra’s moet geven. Je zit op voetbal om elke wedstrijd te winnen, niet om aan te klooien.”

,,Voor mij is het gewoon duidelijk dat ‘Bleijs’  de aanvoerder is.”

De woorden stromen uit z’n mond zoals het een volwaardig aanvoerder betaamd. Toch, als het aan middenvelder ligt is het maar van tijdelijke aard. ,,Bleijswijk kwam wat later terug van vakantie, ik ben reserve-aanvoerder dus vandaar. Verder doe ik het met alle liefde hoor.”

Toch merk je in het Voorhoutse dat er misschien een wisseling van de wacht aanstaande is. De net iets jongere Jongbloed (25) lijkt geknipt voor de rol. En zoals gezegd ging de aanvoerdersband niet terug om de arm bij Bleijswijk toen hij in de tweede helft het veld in kwam tijdens de derby.

Eer
,,Voor mij is het gewoon duidelijk dat ‘Bleijs’  de aanvoerder is. Ik loop niet over een half jaar nog steeds met die band om mijn arm. Daar heb ik het met Tom ook helemaal niet over gehad. Natuurlijk is het een eer om bij je eigen club in het eerste ook nog de aanvoerder te zijn, maar verder is dit echt van tijdelijke aard.”

,,Er zit aardig wat voetbal in de ploeg. Dus ik snap dit systeem helemaal.”

Maar wie een oor legt in de catacomben van de Voorhouters proeft een eventuele verschuiving van de wacht. Waar de technische staf voorlopig z’n mond houd over het aanvoerderschap werd er niet onwelwillend gekeken naar een interview-verzoek richting de ‘nieuwe aanvoerder’. Het lijkt er op dat de staf deze situatie ook wel interessant vindt. Het antwoord ligt enkel in de hoofden van Marcel IJzendoorn en diens assistent Peter Kooi.

Systeem
Jongbloed houdt verder z’n kaken stijf op elkaar en denkt vooral aan de punten die de ploeg afgelopen twee weken zijn mis gelopen. Na een goed begin tegen Laakkwartier volgenden twee nederlagen tegen respectievelijk Pancratius en nu dus Teylingen.

,,Dat heeft ook met het nieuwe systeem te maken, het 4-4-2. Het is allemaal even zoeken. Het heeft tijd nodig. Ik zie het wel allemaal positief tegemoet. We kunnen elkaar in fases van wedstrijden al aardig vinden. Er zit best wat voetbal in de ploeg. Dus ik snap dit systeem helemaal. We hebben alleen even wat geduld nodig.”

Foto: Peer Compeer


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)