De afgelopen twee wedstrijden dook zijn naam plots weer in de basiself op. Sabir Achefay, een 21-jarig lefgozertje uit Amsterdam, die content is op de Krom, maar niet hoopt dat Katwijk zijn eindstation is. ,,Ik streef naar het hoogst haalbare en hoop uiteindelijk in de Eredivisie terecht te komen.”

Dat laatste neemt niet weg dat hij blij is om het shirt van Katwijk te mogen dragen. ,,Ik heb het hier erg naar mijn zin.”

Onder de indruk
Het contact met Katwijk werd op eigen initiatief gelegd. ,,Ik ben hier komen aanwaaien, ben niet gehaald”, vertelt de Amsterdammer. ,,Het liep via mijn zaakwaarnemer. Ik heb een paar keer meegetraind en een wedstrijd gespeeld. De trainer (Dick Schreuder) was wel onder de indruk.”

,,Ja, ik heb weinig gespeeld, maar gelukkig voetbal ik nu bij Katwijk. Het gaat best goed. Ik mag niet klagen.”

Een contract volgde en dus mag hij zich alweer een halfjaar speler van Katwijk noemen. De runner-up van de Tweede Divisie. Het niveau noemt hij ‘behoorlijk hoog’. ,,In het begin moest ik wennen. Omdat ik weinig lucht had en weinig wedstrijden in de benen. Het is dan moeilijk om op zo’n niveau direct mee te draaien. Eerder begon ik tegen AFC ook in de basis, maar kreeg ik kramp. Vorige week tegen Spakenburg was ik conditioneel ook nog niet in orde. Gelukkig ging het afgelopen zaterdag al een stuk beter.”

In Tiel, op bezoek bij TEC, tekende hij zelfs voor zijn eerste doelpunt in dienst van Katwijk. ,,Daarbij kwamen veel emoties los”, vertelt Achefay. ,,Eigenlijk van alles. Het harde werken dat zich uitbetaalt. Eindelijk een goaltje ook voor Katwijk. Ik was er naar op zoek, maar kreeg ‘m maar niet. Het doelpunt gaf me veel vertrouwen en ik kwam direct beter in de wedstrijd.”

Achefay wil nu doordrukken, maar telt ook zijn zegeningen. Hij ervoer de afgelopen twee jaar ook de andere kant van de medaille. Zowel bij PEC Zwolle als FC Lienden kwam hij nauwelijks aan bod. ,,Ja dat klopt. Bij PEC kreeg ik niet echt de kans. Spelers van het eerste deden bij het beloftenteam mee, en die moesten spelen. Bij Lienden begon ik wel als basisspeler, maar door akkefietjes kwam ik op de bank terecht. Ja, ik heb weinig gespeeld, maar gelukkig voetbal ik nu bij Katwijk. Het gaat best goed. Ik mag niet klagen.”

,,Ik doe er alles om in het voetbal te slagen. Uiteindelijk wil ik in de Eredivisie terechtkomen. Of dat haalbaar is. Ik denk het wel.”

Trainer Dick Schreuder sprak na afloop van de wedstrijd in Tiel zijn tevredenheid uit over de ontwikkeling van Achefay en roemde zijn instelling. Al benadrukte de Barnevelder ook dat de buitenspeler soms té graag wil. Iets dat ook tegen hem kan werken. ,,Ik doe er heel veel voor, soms teveel”, vertelt de hoofdrolspeler zelf. ,,Als je te graag wilt, komt het er soms niet uit. Dan is het te geforceerd. De trainer zegt ook tegen mij dat ik gewoon vrij moet spelen en mezelf niet hoef te bewijzen. Ze weten al lang wat ik kan.”

Droom
Achefay speelde in de jeugd van Pancratius, DCG en DBS en mocht dus aan het grote werk ruiken bij PEC Zwolle. Toch is het zijn droom om uiteindelijk in het betaalde voetbal terecht te komen en daar moet alles voor wijken.

,,Ik doe naast de trainingen bij Katwijk iedere dag extra dingen voor mezelf. Dat heb ik altijd al gedaan, begrijp je. Zo vul ik mijn dagen en mijn week. Ik werk nu in Expresso-bar, gewoon om dagbestedding te hebben, en volgend jaar wil ik mijn studie weer gaan oppakken. Maar ik doe er alles om in het voetbal te slagen. Uiteindelijk wil ik in de Eredivisie terechtkomen. Of dat haalbaar is. Ik denk het wel, want ik heb er de kwaliteiten voor. Ik moet gewoon hard blijven werken en mijn ding blijven doen.”

Foto’s: Aad de Winter


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS14.00SJC
Districtsbeker
Hillegom14.00HBC
ROAC14.00Foreholte
Teylingen14.00VUC
Van Nispen (zon.)14.00REMO