De competitie is voor een aantal clubs al begonnen. Voor anderen staat het nieuwe seizoen voor de deur. Gewoontegetrouw worden er voorafgaande aan het seizoen door enkele top-amateurclubs één of meer duels om de KNVB-beker gespeeld. Dat was voor aanvang van het seizoen 1997-1998 ook het geval. In die wedstrijden deden vv Katwijk, vv Noordwijk en FC Lisse als enige drie regionale deelnemers volop van zich spreken.

De bekersuccessen van VVSB in het recente verleden leven nog altijd voort in de harten van de voetballiefhebbers in de Bollenstreek. Ruim twee decennia geleden was er ook al sprake van een aantal succesvolle optredens van de Duin- en Bollenclubs.

Zo ook in augustus 1997. De KNVB-beker heet op dat moment nog de Amstel Cup. Het toernooi start met dertien min of meer regionaal ingedeelde poules. De beste twee clubs daarvan stromen door naar de knock-out fase. Ajax, PSV, Feyenoord, Roda JC, FC Twente en Vitesse stromen als de nummers een tot en met zes van de eredivisie pas in de knock-outfase in.

Om in de poulefase terecht te komen diende Noordwijk op 31 mei 1997 eerst nog AFC op sportpark Goed Genoeg in de voorronde te verslaan. Dat lukt. Rood-wit zegeviert met 0-2. Samen met FC Utrecht, (toen nog) Dordrecht’90, Haarlem 2 strijden Katwijk en Noordwijk in poule zeven voor een plekje in de volgende ronde. FC Lisse staat in poule acht voor een loodzware opgave tegen de profs van Volendam, Telstar en Go Ahead Eagles.

Doelpuntenfestival
Op 12 augustus verrast Dordrecht’90 aan de Krommedijk door FC Utrecht met 2-0 te verslaan. Een nederlaag die de Utrechters achteraf duur komt te staan. Katwijk doet op Sportpark Duinwetering goede zaken door Noordwijk met 1-3 te kloppen. Daarna is Dordrecht met 4-1 te sterk voor Noordwijk, waarbij Hein van Heek voor de enige Noordwijkse treffer zorgt.

Katwijk bezorgt FC Utrecht in Nieuw Galgenwaard op 16 augustus een bijzonder lastig avondje. Na zestien minuten zet Peter van Duijn de oranjehemden op 0-1. Voor de pauze wordt er vervolgens nog vijf keer gescoord. Dries Boussata, Michael Mols en Rob Witschge, toch niet de minste voetballers, bezorgen FC Utrecht daarna een geruststellende 3-1 voorsprong.

‘Noordwijk stort FC Utrecht in crisis’, koppen de diverse media twee dagen later.’

Die voorsprong is slechts schijn, want Marco de Ridder en opnieuw Van Duijn zorgen voor hernieuwd evenwicht (3-3). Het doelpuntenfestival gaat na de thee onverdroten voort. Binnen drie minuten wordt er drie keer gescoord. Als Witschge zijn ploeg opnieuw een voorsprong bezorgt, antwoordt Hans Zwaan per kerende post.

Twee minuten later heeft Witschge opnieuw een antwoord paraat. Met 5-4 op het scorebord is er nog een halfuur te spelen. Gescoord wordt er echter niet meer. FC Utrecht ontsnapt.

Ongrijpbaar
Noordwijk wint vervolgens met 1-2 bij Haarlem 2. Martijn Gootjes opent de score voor de Haarlemmers. De beide Patricks, Van de Gronde en Van Dam, draaien dat echter om. Diezelfde avond neemt Katwijk op De Krom wraak tegen Dordrecht’90. Door een 2-0 zege is Katwijk nog altijd bijzonder kansrijk om de knock-outfase te bereiken.

Die wordt in de laatste thuiswedstrijd bereikt door Haarlem 2 op zaterdagmiddag 6 september met 2-0 te verslaan. Wie Katwijk vergezelt, wordt vijf kilometer verderop beslist. Daar moet FC Utrecht winnen om haar (beker)gezicht te redden. Aan de Duinwetering groeit Noordwijk die middag echter boven zichzelf uit.

Zelden zullen de supporters hun ploeg zo goed hebben zien spelen als die middag. Daarbij is Patrick Scheurwater de absolute uitblinker. De vleugelaanvaller is ongrijpbaar. Met oogstrelend voetbal wordt FC Utrecht te kijk gezet. Halverwege is het 1-0 door een goal van Wim de Jong.

Tien minuten na de thee is het Scheurwater die FC Utrecht nog verder in de problemen brengt (2-0). Huidig Willem II-trainer Reinier Robbemond bezorgt zijn ploeg twintig minuten tijd nog een sprankje hoop. Vijf minuten later is het de opnieuw ongrijpbare Scheurwater die voor de definitieve nekslag zorgt (3-1).

Katwijk is daardoor poulewinnaar. Dordrecht’90 vergezelt de Krom-equipe naar de eerste bekerronde. FC Utrecht ligt uit het bekertoernooi. Met twee overwinningen en twee nederlagen eindigen de Domstedelingen en Noordwijk ex aequo op de derde plaats. Haarlem 2 speelt geen rol van betekenis.

‘Invaller Maarten Smakman dompelt Go Ahead in rouw door voor de 2-3 te tekenen. Exit Go Ahead.’

Bij FC Utrecht vindt er kort na afloop aan de Duinwetering crisisberaad plaats in de spelersbus. Terwijl Noordwijk feest viert, trachten technisch-directeur Hans van Breukelen en trainer Ronald Spelbos het onbegrijpelijke toch te begrijpen. ‘Noordwijk stort FC Utrecht in crisis’, koppen de diverse media twee dagen later.

Crisis
Man of the Match Scheurwater kijkt op datzelfde moment alweer vooruit. Relativerend blikt de aanvaller terug op de overwinning. ,,Wij hadden niets te verliezen en konden vrijuit spelen. De druk lag bij FC Utrecht. Voor ons was het een heerlijke wedstrijd. Alles lukte.”

,,Van deze overwinning kunnen we nu een paar dagen genieten. Dan volgt de competitiewedstrijd bij Kozakken Boys. We hebben een goede ploeg en kunnen dit seizoen ook kampioen worden. Wat me vandaag het meeste opviel is dat we drie grote kansen kregen en die ook alle drie benut hebben.”

Na het verlies tegen Noordwijk blijft het crisis in Utrecht. Het kost Spelbos eind oktober uiteindelijk de kop. De oefenmeester krijgt zijn ploeg niet aan de praat en werpt de handdoek. Voor Katwijk eindigde het bekeravontuur een ronde later op bezoek bij NAC. In Breda was de thuisploeg met 5-1 te sterk. Pas bij 5-0 redde Marcus Keane namens de oranjehemden de eer.

In poule acht is FC Lisse, regerend kampioen van de Hoofdklasse A al na twee van de drie pouleduels duels kansloos. Op Ter Specke zijn Telstar (0-1) en Volendam (1-2) net te sterk voor de ploeg van trainer Ted Immers. Dat neemt niet weg dat FC Lisse in de laatste poulewedstrijd in de Adelaarshorst een huzarenstukje aflevert. Telstar en Volendam vechten het onderling uit.

‘Op 25 en 26 september aanstaande treden Katwijk, Rijnsburgse Boys, VVSB en Noordwijk in de eerste ronde van de KNVB-beker in eigen huis aan tegen een betaald voetbal organisatie.’

Go Ahead Eagles is bij winst zeker van plaatsing voor de volgende ronde. In Deventer gaan beide ploegen voor rust gelijk op. Als Remco van Bemmel namens FC Lisse op slag van rust voor de 2-2 zorgt, weet de thuisploeg dat er een schepje bovenop moet om door te gaan.

Opgeheven hoofd
De thuisploeg haalt na de thee dan ook alles uit de kast, maar FC Lisse is niet klein te krijgen. Drie minuten voor tijd valt het doek voor de gastheren als de uitblinker van de avond, Jerrel Linger, zijn tweede assist van de avond aflevert. Invaller Maarten Smakman dompelt Go Ahead in rouw door voor de 2-3 te tekenen. Exit Go Ahead. FC Lisse kan met opgeheven hoofd huiswaarts keren.

Op 25 en 26 september aanstaande treden Katwijk, Rijnsburgse Boys, VVSB en Noordwijk in de eerste ronde van de KNVB-beker in eigen huis aan tegen een betaald voetbal organisatie. Daarbij zijn respectievelijk Heerenveen, TOP Oss, De Graafschap en Sparta Rotterdam de tegenstanders.

FC Lisse gaat als enige regioclub bij een amateurclub op bezoek: ODIN ’59. Wie weet kan de prestatie die FC Lisse, Katwijk en Noordwijk 21 jaar geleden leverden in deze editie van het bekertoernooi opnieuw herhaald worden.

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Van der Wilden kandidaat bij HNTM: ,,Maandag wel kijken hè?”‘
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)