Op een ijskoud sportpark ‘Goed Genoeg’ kwamen koploper AFC en naaste achtervolger Katwijk niet tot scoren. Van een bloedeloze 0-0 was echter geen sprake. Eigenlijk mocht het een wonder heten dat het scorebord deze middag onaangeroerd bleef. Beide teams vergaten daarbij om de score te openen. Dat alles in een wedstrijd waarin de thuisploeg voor de thee de lakens uitdeelde, waarna Katwijk het heft, zeker naarmate de tweede helft vorderde, in handen nam.

In beide kampen heerste na afloop dan ook consensus over het eindresultaat. Dat de kloof tussen AFC en Katwijk hierdoor zes punten bleef, werd door de bezoekers op de koop toe genomen.

,,Vorig seizoen stonden we tijdens de winterstop negen punten voor op nummer twee Kozakken Boys. Uiteindelijk wisten we de titel pas in het allerlaatste duel veilig te stellen”, relativeerde Guus van Weerdenburg het puntenverschil op de ranglijst. ,,Het gelijkspel is terecht en daarom kan ik er mee leven.”

,,Vooral in de opbouw hadden we het voor rust moeilijk.”

Dat nam niet weg dat zowel een overwinning voor zowel AFC als voor Katwijk tot de mogelijkheden behoorde. Met name voor de pauze sloeg de balans in het voordeel van de thuisploeg door. Ricardo Kieboom toonde zich op beslissende momenten echter een betrouwbare sluitpost.

Zo tikte de goalie op slag van rust een boogbal die Tim Linthorst vanaf de eigen helft van zijn schoen liet vertrekken, met de vingertoppen over de lat. Eerder al had de goalie een lage, diagonale inzet van Raily Ignacio gepareerd. Katwijk kon daar in die fase te weinig tegenover stellen.

Counterkansen
Dat laatste had ook trainer Jan Zoutman gezien. ,,Vooral in de opbouw hadden we het voor rust moeilijk. We speelden vaak te slordig om gevaarlijk te kunnen worden. We lieten toen ook een paar goede counterkansen liggen. Dat hebben we na de thee een stuk beter gedaan. Toen kwamen we een stuk beter voor de dag. Dat leverde goede mogelijkheden op. Het heeft echter niet zo mogen zijn. Objectief gezien had deze ook aan de andere kant kunnen vallen”, berustte Zoutman in de puntendeling.

Voor het meest hectische moment na de pauze was Joey Jongman verantwoordelijk. Een achterwaartse kopbal van de Katwijk-middenvelder plofte achter de laatste linie van de oranjehemden, waarna voor Ignacio de weg vrij lag richting Kieboom. Een redding op de lijn bezorgde de bal bij Fouad Belarbi, die van zestien meter en voor een leeg doel de lat trof.

Vermoeidheid
Het laatste halfuur was meteen ook het leukste gedeelte van deze topper. Het spel bleef op en neer golven, waarbij het er alle schijn van had dat vermoeidheid bij AFC de aanvallende intenties meer en meer temperde. Met name het duo van Weerdenburg-Sanchez Angulo onderscheidde zich in die fase op de linkervleugel.

,,Ik heb twee topploegen gezien die elkaar op het randje maar wel fair bestreden.”

Maar ook in dit geval bleven goals uit waarbij Marciano Mengerink en Norair Mamedov, in de ultieme slotfase op aangeven van Van Weerdenburg, dicht bij de openingstreffer waren. Het laatste woord was echter aan AFC. Dat het ene puntje meeging richting Katwijk was te danken aan Kieboom die in de blessuretijd een vlammend schot van Melvin Grootfaam op knappe wijze onschadelijk maakte.

Onpasseerbaar
De puntendeling werd bij Katwijk zowel in als buiten het veld met instemming begroet. ,,Onze tweede helft was gewoon goed”, oordeelde Van Weerdenburg. ,,We waren veelvuldig op hun helft te vinden. Echt grote kansen bleven uit, maar met een tikkeltje geluk had het zomaar gekund. We gaan nu met tien punten uit de laatste vier wedstrijden de winterstop in. En ja, die zes punten achterstand, dat is straks te doen. Nu even een paar weken geen voetbal om daarna weer helemaal fris aan het tweede deel van de competitie te beginnen.”

Jan Zoutman deelde die mening. Vooral het feit dat Kieboom deze middag onpasseerbaar bleek, stemde de oefenmeester tevreden. AFC, dat zich dit seizoen met een gemiddelde van (bijna) drie treffers per wedstrijd voortbeweegt door de Tweede Divisie, was op dat gebied een halt toegeroepen.

,,Dat zegt genoeg hoe we het in verdedigend opzicht hebben gedaan. Ik heb twee topploegen gezien die elkaar op het randje maar wel fair bestreden. Logisch dat we er beide een puntje aan hebben overgehouden.”

AFC – Katwijk: 0–0. 

Katwijk: Kieboom, Hamdi, Sinteur, Blokland, Van Weerdenburg, Van Dam, Jongman, Van den Ban, Mamedov (82. Tesselaar), Mengerink, Sanchez Angulo

Foto: Peter Teunissen

Lees ook: ‘Noordwijk winterkampioen na winst op De Dijk, miraculeuze comeback Ter Leede’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 16 apr.
Districtsbeker
FC 's-Gravenzande4-0Ter Leede 2
Za. 20 apr.
Barendrecht14.30Katwijk
FC Lisse14.30Achilles '29
SJC14.30Eemdijk
DFS Opheusden14.30Ter Leede
TAVV14.30Valken '68
CVC Reeuwijk14.30Van Nispen (zat.)
DWO14.30VVSB (zat.)
Quick Boys15.00Noordwijk
Rijnsburgse Boys15.30De Treffers
Jong Sparta15.30VVSB
Overbos15.30Kagia
TAC '9017.00Foreholte
Jong FC Den Bosch18.00FC Rijnvogels
Ma. 22 apr.
Hillegom14.00sv Hoofddorp
ESTO14.00Teylingen
Warmunda14.00Madestein