,,Ga je ook iets niet missen aan je voetbalcarrière?”, luidt de laatste vraag van zijn afscheidsinterview. Zelfs na zich even goed te hebben ingespannen, kan hij niets bedenken. ,,Echt niet. Zelfs de lange autoritjes naar Katwijk ging ik waarderen.” Het tekent de enorme passie, die hij tot zijn laatste minuten binnen de lijnen heeft uitgestraald. De Bollenstreek en VV Katwijk zwaaien een voetbaldier pur sang uit: Paul de Lange. 

Gesteund door de Katwijk-supporters en trainer Dick Schreuder tekent de 37-jarige De Lange halverwege dit seizoen voor nog een jaar op De Krom. Als voetballer ‘de veertig halen’, is nooit een doel geweest, omdat de Beverwijker altijd liever de regie zelf in handen houdt. Daarom is de keus van de De Lange om terug te komen op zijn contractverlenging heel begrijpelijk.

,,Het is een heel bijzonder jaar geweest. Vanaf dag één hebben we bovenaan gestaan. En door het overlijden van Sander is dit denk ik de emotioneelste titel uit de Katwijk-geschiedenis. Als ik al het zo mooi kan vinden voor mijn eigen zoon Sammy dat we kampioen zijn geworden, dan kan ik me de emoties bij Sander z’n familie al helemaal voorstellen. Ik hoop dat het hun ook helpt om sommige dingen een plek te geven. Daarom ben ik zo blij en opgelucht dat het gelukt is.”

,,Louis van Gaal, Foppe de Haan, Robbert Maaskant, Gertjan Verbeek, Hans de Koning. Dick past zo in dat rijtje.”

De ex-prof van onder meer FC Volendam en Heerenveen is dankbaar dat hij het allemaal op een ‘voetballerwaardige’ manier heeft  beleefd:. ,,Ik ben nog belangrijk geweest. Op wat kleine dingetjes na was ik fit, hoe mooi is het dan voor mij om nu te stoppen?” Zijn redenering is helder, geen speld tussen te krijgen: op een hoogtepunt stoppen is voor een sporter het mooiste wat er is. Daarom heeft De Lange eigenlijk niet getwijfeld over zijn beslissing. Voor één iemand had hij er echter nog over na willen denken om door te gaan: een trainer die nu in Amerika zit.

,,Dick (Schreuder red.) heeft veel voor mij betekend. Het seizoen dat hij kwam (het jaar na dat Katwijk degradeerde red.) vertelde hij me dat ik er niet zo goed opstond bij de club. We hadden natuurlijk een heel slecht seizoen gehad en ik kampte veel met blessures. Hij heeft me gewoon gevraagd of ik fit ging worden, hij kende mijn fysiotherapeut ook goed, we hebben een plan gemaakt en toen wisten we eigenlijk al dat we prima met elkaar zouden kunnen werken.”

Gegrond
Die klik blijkt gegrond. Met een opgeleefde De Lange pakte Katwijk gelijk de titel in de Hoofdklasse A. Ook in het verdere bouwproces naar de topamateurs van Nederland heeft de geroutineerde middenvelder weer zijn rol. ,,Qua karakter lijken Dick en ik erg op elkaar. We gaan allebei heel ver om te winnen en het behalen van resultaat gaat niet altijd op een aardige manier.”

,,Met Schreuder werken bij de amateurs, verschilt bijna niets van de profs. Ik heb een rijtje heel goede trainers gehad: Louis van Gaal, Foppe de Haan, Robbert Maaskant, Gertjan Verbeek, Hans de Koning. Dick past zo in dat rijtje. Daarom gunde iedereen bij Katwijk hem die stap naar Amerika ook: vanwege z’n vakmanschap.”

Het rijtje van sjieke oefenmeesters brengt het gesprek op zijn voetballeven als prof, voordat hij bij Katwijk kwam. Als hij zijn mooiste moment van die periode moet noemen, gaat hij terug naar zijn tijd met FC Volendam in de eredivisie in 2008. ,,Toen werd ook Sammie (oudste zoon, eerste kind red.) geboren. Maar hij kende een beetje een valse start en heeft nog op de Intensive Care gelegen.”

,,Met Volendam streden we tegen degradatie en moesten we tegen concurrent De Graafschap. Ik had zo’n zware week gehad dat ik eigenlijk mentaal en fysiek niet in staat was om die wedstrijd te spelen. Ik weet nog dat ik tijdens de warming-up bij m’n vader stond te huilen. Wonder boven wonder speelde ik een wereldpot en maakte ik de 3-1. Op dat moment kwam alles er echt even uit, met m’n zoon is alles goedgekomen, dus het was echt speciaal voor me.”

Nu zijn carrière erop zit, zal De Lange de komende tijd vaker dit soort gedenkwaardige momenten terughalen. Voor het zwarte gat is de fanatieke voetballer echter niet bang. ,,Ik denk dat daarin de stap van de profs naar de amateurs ook wel belangrijk is. Dan gaat het toch iets geleidelijker. Maar volgend jaar blijf ik ook veel met voetbal bezig. Ik wil me graag snel ontwikkelingen als trainer. Daarom ga ik een versneld traject doen om mijn TC 2/3 te halen, daar kan je instromen als je meer dan 150 wedstrijden betaald voetbal hebt gespeeld.”

,,M’n vrouw hoeft dus niet bang te zijn dat ik nu elke avond thuis op de bank zit.”

,,Verder word ik assistent bij derdeklasser BVV De Kennemers, de club waar Van der Vaart ooit begon. Ik ga daar ook het tweede en de onder-15 training geven. M’n vrouw hoeft dus niet bang te zijn, dat ik nu elke avond thuis op de bank zit. ‘Gelukkig niet’, roept ze hier naast me. We zijn wel gelukkig getrouwd hoor. En sinds het kampioenschap is ze zelfs weer een beetje verliefd op me”, grapt De Lange.

Hoe moeilijk hij het heeft om iets bedenken dat hij niet gaat missen aan het leven als voetballer, zo snel is De Lange met zijn antwoord als hem gevraagd wordt of zijn teamgenoten iets niet gaan missen aan hem. ,,Haha, ja dat weet ik wel zeker! Waar ik het eerder over had: dat het niet altijd op een aardige manier kan als je resultaat wil halen. Daar hebben sommigen wel eens moeite mee gehad. Maar het mooie is wel, dat ik merkte dat sommige spelers het achteraf wel waardeerden. Die waardering voel ik bij Katwijk nu nog van iedereen, dan kan je er maar beter mee stoppen.”

Foto: Orange Pictures.
Graphic: Mart Spierdijk

Lees ook: Mengerink mist overtuiging en laat Jupiler League club lopen

POPULAIRE BERICHTEN