Midden in de voorbereiding kreeg Niek Oosterlee opeens een belletje. Of een speler mocht meetrainen met Rijnsburgse Boys. Ahmed Ali was op zoek naar een club en kende Oosterlee nog uit z’n tijd bij Alphense Boys. De oefenmeester zat na het vertrek van linksback Jordy Strooker verlegen om een vervanger en die kreeg hij op een presenteerblaadje aangereikt. Een trainingsstage van twee weken was genoeg voor Ali om de clubleiding te overtuigen.

,,Ik heb het afgelopen jaar in Engeland gewoond, maar ben teruggekomen vanwege m’n studie. Er waren niet veel mensen die wisten dat ik terug kwam.  Ik heb zelf daarom de beslissing genomen om Niek op te bellen. We hebben na m’n periode bij Alphense Boys contact gehouden. Ik hoorde dat Jordy weg was, dus was er een plekje vrij. Ik had het gelukkig bij het rechte eind. Het gevoel was van beide kanten goed.”

Ali speelde zich zonder al teveel moeite in de basis. En wie de Somalisch international ziet spelen weet wel waarom. De linkspoot is een moderne vleugelverdediger met de drive naar voren, gekoppeld aan een prima techniek. ,,Ik heb een goede conditie, dat helpt. Voor een ploeg is het een wapen als een verdediger ook kan aanvallen. Ik kan ook op het middenveld uit de voeten, maar de laatste zes jaar sta ik linksback en dat bevalt me prima.”

ADO Den Haag

Begonnen bij Alphense Boys kwam hij als A-junior al in het eerste, om vervolgens na het tweede seizoen te worden benaderd door ADO Den Haag. Ook Oosterlee had destijds interesse in de jonge voetballer. ,,Ik koos toen voor ADO en niet voor het amateurvoetbal.” Na een seizoen hield Ali het bij ADO al voor gezien en koos hij voor Jodan Boys uit Gouda, waarmee hij in de Topklasse speelde. Na twee seizoenen Jodan Boys volgde de verhuizing naar Engeland. ,,Mijn ouders zijn daar gaan wonen en ik ben in eerste instantie meegegaan. Vorig seizoen heb ik daar ook gevoetbald.”

De studie noopte Ali om terug te keren naar Nederland. Hij studeert rechten aan de Eramus Universiteit. Ali begint aan z’n laatste jaar en wilde daardoor graag terug. ,,Ik moest vorig jaar voor tentamens op en neer reizen. Dat ging op zich qua resultaten goed, maar nu in het laatste jaar wil ik niets riskeren. Daarom woon ik nu even tijdelijk bij mijn grootouders. Ik ben tot februari vrij en moet daarna nog vier vakken halen om af te studeren.”

Zonde

Het bevalt Ali goed op de Middelmors, maar hij ziet zijn nieuwe ploeg het moeilijk hebben. ,,Het is zonde dat we zo starten. Vorig seizoen stond Rijnsburg na acht duels pas op zes punten, dus wat dat betreft doen we het nu beter. Maar het gevoel is niet goed. Als we zaterdag niet van Sparta Nijkerk winnen, dan moeten we ons zorgen maken.”

Het verlies tegen Kozakken Boys (1-5) kwam even hard aan. ,,Het is moeilijk om de vinger op de zere plek te leggen. We missen drie belangrijke spelers, maar los daarvan hebben we nog een goede selectie. Dan is het wel even schrikken wat je dan op het veld ziet.  Kozakken Boys speelde goed en wij niet. Ik had voor de rode kaart al het gevoel dat die goal toch wel ging vallen. Die rode kaart heeft ons niet de zege gekost. We hebben zelf te weinig gecreëerd.”

Ali:,,We moeten tegen Sparta Nijkerk drie punten pakken. Als we winnen, kunnen we weer naar boven kijken. Rijnsburg is een van de grote clubs uit de Topklasse, maar we doen onze naam geen eer aan op dit moment. We moeten het duel voor duel gaan bekijken en niet praten over puntenaantallen.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Hans Heemskerk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
ASC3-3Foreholte
Hillegom0-3DEM
VVH/Velserbroek3-2Van Nispen (zon.)