,,Vraag Tinus [Martijn Walter red.] maar voor een interview”, lacht SJC-verdediger Marvin Sloos als hij naar de kleedkamers loopt en de terloops de felicitaties in ontvangst neemt na de overwinning op Hollandia. ,,Hij heeft net z’n contract verlengd”, roept Sloos nog toe als hij juichend de hoek om loopt richting een welverdiende douche. Een halve minuut later blijkt dat een grap, maar eentje met een serieuze ondertoon. Met een brede glimlach komt de man of the match, Walter, naar buiten lopen. ,,Ze zongen net ook al in de kleedkamer dat ik mijn contract heb verlengd, maar dat is helemaal niet zo. Ik kan er wel om lachen.”

De hoofdrolspeler had zojuist de Noordwijkers naar een 1-3 overwinning geleid in de Hoorn. De 30-jarige aanvaller kreeg drie kansen in de wedstrijd en schoot drie keer raak. Over een verder verloop van zijn voetbalcarriere bij SJC blijft de rechtsbuiten mysterieus. De twijfel is nog te groot. Vooral zijn lichaam stribbelt tegen. Maar de glimlach van oor tot oor verraadt de liefde voor het spelletje en eigenlijk ook voor zijn teamgenoten. Z’n voetbalmaten willen het maar al te graag: een langer verblijf van Walter in Noordwijk. De dertiger blijft bij zijn standpunt. Pas in het voorjaar maakt hij z’n keuze.

,,Het voordeel van hem als rechtsbuiten is dat hij diepgang heeft, maar dat hij er verdedigend ook bij komt op het middenveld.”

Even mysterieus als zijn toekomst was ook het spel van de voetballer. In de eerste helft was de aanvaller met rugnummer 10 onzichtbaar. Eigenlijk heel SJC had het moeilijk op een dramatisch voetbalveld. Het complex van Hollandia ligt al aan het IJsselmeer, waardoor de thuisploeg in de winter regelmatig moeite heeft met de afwatering van het groene tapijt. Nou ja, tapijt. Eerder een moestuin.

Sleutel
,,Daarom grapte ik ook al voor de wedstrijd: alle lange ballen op Tinus”, doelde de matchwinner op zichzelf. Z’n teamgenoten hadden de boodschap begrepen, want vrijwel elke lange bal in de tweede helft op de rechtsbuiten leverde gevaar op, met dus drie goals tot gevolg. In de eerste helft was het de thuisploeg dat de klok sloeg. Vooral de A-junior Joey Lindhout bleek een plaag voor de verdediging van SJC. De 17-jarige aanvaller zorgde dan ook voor de openingsgoal. Dat kwam vooral omdat SJC het middenveld niet onder controle had. Toen Abbas al Tamimy in de tweede helft op het middenveld ging spelen en Stef van der Zalm zijn positie over nam in de aanval was de orde hersteld bij SJC. Spits Sten Goosen lag ziek op bed en was dus niet afgereisd naar Hoorn.

Trainer Kees Zethof neemt de felicitaties in ontvangst van de gewisselde Stef van der Zalm

Na de drie goals van Walter had de ingevallen Benji Broekhof het feestje nog completer kunnen maken. De jonge aanvaller schoot echter 1-op-1 op de voeten van doelman Nick van Santen. Natuurlijk was trainer Zethof na afloop lyrisch over zijn aanvaller, die een hattrick maakte. ,,Tinus was levensgevaarlijk”, begon de Noordwijkse oefenmeester zijn betoog over de rechtsbuiten. ,,Het mooie van hem is, is dat hij toen ik bij SJC kwam nog een middenvelder was. Daar vond ik hem niet de man op de juiste positie. Het voordeel van hem als rechtsbuiten is dat hij diepgang heeft, maar dat hij er verdedigend ook bij komt op het middenveld. Hij heeft toch een natuurlijke drang naar die positie. Dan hebben we in die linie een mannetje meer.”

,,We hebben Abbas een linie terug gehaald. Toen zag je de strijd toenemen op het middenveld.”

Niet alleen Walter kreeg complimenten van Zethof. Ook Al Tamimy kon op een pluim rekenen van zijn trainer. Dankzij de 22-jarige voetballer kreeg de hoofdklasser de controle op het middenveld in de tweede helft. Dat bleek uiteindelijk de sleutel tot het succes in Hoorn. In de eerste helft kon de multifunctionele voetballer geen potten breken als vervanger van de zieke Goosen. Dat maakte hij in het tweede bedrijf dus meer dan goed.

Multifunctioneel
,,Overal kunnen we Abbas zo’n beetje kwijt”, vindt Zethof. ,,Maar als je hem als persoon bekijkt, dan zie je dat hij energie in de wedstrijd moet kunnen leggen wil hij echt goed in z’n vel komen te zitten. Daarom hebben we Stef wat dieper gezet en Abbas een linie teruggehaald, wat in principe ook zijn positie is. Toen zag je de strijd toenemen op het middenveld. We stonden in de tweede helft een stuk beter en toen maakten we ook het verschil.”

Hollandia – SJC 1-3 (1-0) 14. Lieshout 1-0, 55. Walter 1-1, 67. Walter 1-2, 80. Walter 1-3

SJC: Schelvis, Sloos, Verhoek, Verweij, Bosma, Ruigrok, Van Heiningen (79. Veenvliet), Van der Zalm (76. Broekhof), Steenvoorden (68. Van Dijk), Al Tamimy, Walter

Foto’s: Johanna Wever