Het is het eerste wat een verslaggever doet als hij is aangekomen op de locatie. Oké, misschien nadat hij een handje heeft staan schudden met bekende bestuursleden of medecollega’s. Of eventueel een praatje heeft gemaakt met de trainer van de voetbalclub waar hij of zij voor staat ingepland. Snel daarna spoedt een journalist zich naar het wedstrijdformulier. Wie staan er in de basis? Wat zijn de verrassingen? Waar zit het verhaal?

De eerste blik op de basiself van FC Lisse tegen HHC Hardenberg toonde weinig eigenaardigheden. Het keepen van Bjorn Haggerty had zich van te voren al aangekondigd omdat trainer Robbert de Ruiter zijn twee jonge doelmannen, Haggerty en Wesley Storm, om en om wil laten spelen.

De rest van de basis was dezelfde als die van vorig jaar. Enkel de naam van Kevin van der Zwet in de laatste linie is vergeleken met vorig jaar anders. Tom Zoontjes is gestopt. Timothy van der Meulen pas net speelgerechtigd. Vandaar dat middenvelder Van der Zwet een linie terugschoof.

,,De beste eerste helft in de twee jaar dat ik hier zit.”

Ook het veldspel van de Lissenaren deed vertrouwd aan voor het thuispubliek; de energie van buitenspelers Koen Fokkema en Thierry Monteny, de steekpassjes van Martin van Eeuwijk of het harde werken van Rowdy van der Putten. Hetzelfde als altijd.

Legio kansen
Trainer Robbert de Ruiter keek er met plezier naar. ,,De beste eerste helft in de twee jaar dat ik hier zit. Maar ons supermanco was weer het scoren.” Daar zat dan ook het pijnpunt van het eerste bedrijf. Vooral Fokkema en Van der Putten hadden bij elkaar in vijf kansen FC Lisse op voorsprong moeten brengen.

Bas Buimer kan z’n geluk niet op als hij net de 2-2 binnen heeft geschoten

,,Dan komt die voetbalwet weer he, en valt hij aan de andere kant”, treurde de trainer van de tweededivisionist. Shkodran Metaj schoot schitterend raak. ,,Een zondagschot uit een afvallende bal. Een extreem mooie goal hoor, maar uit een dood spelmoment. Kwetsbaar, zoals we zijn. Daar moeten we echt wat mee.”

In dat geval lijkt er ook weinig te zijn veranderd op Ter Specke. ,,Die dode spelmomenten zijn zo essentieel. Excelsior Maassluis uit, idem dito. Ik dacht: daar gaan we weer.” Toch toonden de Lissenaren zich veerkrachtig. Nog geen tien minuten later scoorde ook FC Lisse uit een vrije trap de 1-1. Rik Vermeulen kopte een bal van Martin van Eeuwijk prima binnen.

,,We hebben goed voetbal laten zien, maar het rendement moet beter. Want dan pak je ook punten.”

,,En dan valt die 1-2 weer via Koos Werkman uit een standaardsituatie. HHC won vorige week met 2-1 van Koninklijke HFC, uit twee van zulke momenten. Dan zie je hoe superbelangrijk die zijn. Je moet er voor zorgen dat je qua dode spelmomenten aan de goede kant zit en niet aan de verkeerde kant. Wij hebben die positieve balans helaas nog niet te pakken. Daar moeten we wat mee doen.”

Nieuwelingen
Tijdens een 1-1 stand zorgde Robbert de Ruiter wel voor nieuw elan in de ploeg. Met het inbrengen van Rick Bouwmeister en Bas Buimer kwam er extra ‘schwung’ in het elftal. Alsof de club behoefte had aan iets nieuws. Vers bloed, nieuwe gezichten, een andere balans.

Scheidsrechter Ruperti showt Van Eeuwijk (helemaal rechts) de rode kaart

Ook na de 1-2 van Werkman in de tachtigste minuut zocht FC Lisse nadrukkelijk de aanval. ,,De dood of de gladiolen. We hebben goed voetbal laten zien, maar het rendement moet beter. Want dan pak je ook punten. We moeten het met elkaar doen. Daarom vind ik het mooi hoe we de 2-2 met elkaar vierden.”

,,Hij mekkert nooit, incasseert, staat snel op, is positief. Een verrijking.”

Buimer werd op dat moment de gevierde man. Waar doelman Sander Danes enkele keren reddend optrad bij dezelfde allerlaatste kans van de wedstrijd, was de Amsterdammer van dichtbij uiteindelijk het eindstation van de aanval. De trainer lijkt gecharmeerd van zijn nieuwe aanvaller.

,,Hij viel in voor Rowdy. Die was wat ongelukkig vandaag, maar werkt altijd keihard. Dat komt er wel weer uit bij hem. Maar Buimer heeft een sterke indruk achter gelaten. Hij is sterk, redelijk snel. Hij mekkert nooit, incasseert, staat snel op, is positief. Een verrijking.”

Rode prent
De enige smet op het duel was de rode kaart van Martin van Eeuwijk tijdens het juichen bij de 2-2. De middenvelder gleed met z’n  knieen vooruit in op HHC Hardenberg-verdediger Koos Werkman en raakte hem vol. ,,Wat was Martin goed, wat gaf hij weer een paar heerlijk steekballen, wat maakte hij weer mooie keuzes. Maar die rode kaart… Ik moet de beelden nog zien. Maar de kans dat we hem weer even kwijt zijn is wel aanwezig.” Tja, ook in dat geval blijft alles bij het oude in Lisse.

FC Lisse – HHC Hardenberg 2-2 (0-0) 60. Metaj 0-1, 67. Vermeulen 1-1, 79. Werkman 1-2, 90+4. Buimer 2-2

FC Lisse:
Haggerty, Buijs, Van der Zwet, Van Boxel, De Goede, Rauws, Vermeulen, Van Eeuwijk, Fokkema (70. Bouwmeister), Van der Putten (70. Ruimer), Monteny (81. Hagary)

Bas Buimer na afloop van FC Lisse – HHC Hardenberg

Foto’s: Hubert Habers


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)