Als de naam Jack Honsbeek valt, komt er een indrukwekkende serie clubs voorbij waar de linksback heeft gespeeld in vroegere tijden. Ter Leede, UVS, FC Lisse, Katwijk, Voorschoten’97 en FC Rijnvogels. Ook Spakenburg deelde mee in het geheel. En Honsbeek is nog altijd gek van het voetbalspel, hij eet het. Nu is hij als trainer verbonden aan Legmeervogels dat zondag met 3-0 verloor bij SV Hillegom.

,,Ik volg nog altijd alles wat maar met voetbal heeft te maken. Ik kijk naar alle sites en volg de clubs waar ik heb gespeeld. Ik pluis altijd alle uitslagen na, dat zit er helemaal ingebakken bij mij. Het is een hobby, eentje die nooit verveelt.”

Successen met Argon en Legmeervogels
Ook als trainer heeft Honsbeek naam gemaakt, bij Argon en Legmeervogels. Honsbeek is geen passant, blijkt wel. Als je vier jaar bij Argon heb gewerkt en bij Legmeervogels het vierde seizoen bent ingegaan, valt er een vorm van trouw te bespeuren bij de geboren Leidenaar, die nu in Hoofddorp woont. Na eerst een jaartje bij FC Rijnvogels als assistent te hebben gefungeerd kwam Argon op zijn pad. Honsbeek maakte de Mijdrechters kampioen van de zaterdag Derde Klasse. De volgende stap werd Legmeervogels. Daar ging hij verder met titels pakken, met als hoogtepunt de promotie naar de Eerste Klasse.

Honsbeek: ,,Met Legmeervogels ben ik eerst kampioen geworden met het tweede elftal in de reserve Eerste Klasse. Vervolgens zijn we met het eerste via de nacompetitie gepromoveerd naar de Tweede Klasse. Afgelopen seizoen volgde het kampioenschap en promotie naar de Eerste Klasse waarin we nu acteren.”

,,Je kunt de Bollenstreek als een bolwerk beschouwen. Daar zitten de derby’s en de mensen. Het homogene van de clubs spreekt gewoon aan.”

Het trainersvak bevalt Honsbeek goed. Dat kan ook niet anders als je het virus van je grote voorbeeld Arie Lagendijk hebt overgenomen. Lagendijk was coach bij Rijnvogels en vroeg Honsbeek om met hem te werken. Daar had Honsbeek wel oren naar en hij ging aan de slag als trainer van het tweede.

,,Een geweldige man die maar een blik nodig heeft en daarnaar handelt. Een voetbaldier van de eerste orde. Een betere leermeester had ik niet kunnen wensen”, is Honsbeek complimenteus. ,,Deze man loopt als een rode draad door mijn hele voetbalcarrière. Ik spreek hem nog regelmatig en dat kun je heel prettig noemen. Als ik ergens mee zit, bel ik hem op. Deze man heeft zoveel kennis en ervaring op het hoogste niveau dat ik wel gek zou zijn om daar geen gebruik van te maken. Nee, Arie komt niet kijken want hij heeft een antipathie tegen kunstgrasvelden. Hij kijkt alleen wedstrijden op echt gras. Hij is veel te vinden bij Rijnsburg en bij een goede vriend van mij, Alan Campfens, trainer van Warmunda.”

Bollenstreek
Het zou zomaar kunnen gebeuren dat de naam Honsbeek in de toekomst opduikt in de Bollenstreek bij een club met dezelfde ambities als de oefenmeester. ,,Er zijn alleen nog wel meer trainers die actief willen zijn in de Bollenstreek. Kijk, je kunt nooit de toekomst voorspellen. Ik heb er een keer een krantenartikel op los gelaten met Gertjan van Geen van het Leidsch Dagblad. Je kunt de Bollenstreek als een bolwerk beschouwen. Daar zitten de derby’s en de mensen. Het homogene van de clubs spreekt gewoon aan. SV Hillegom is een goed voorbeeld. De tribune zit gewoon vol met 500 tot 600 man. Dat is toch geweldig als je voor zoveel mensen kunt spelen. Je ziet in een bepaalde straal dat het leeft. Dat moet trainers aantrekken, maar ook spelers. Als je er wordt uitgepikt en je prestaties zijn goed, dan is het maar net voor wie ze kiezen.”

Foto: Dirk van de Reep


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)