Twee voormalige ploeggenoten bij ADO Den Haag komen elkaar zaterdag tegen bij het duel FC Lisse-Katwijk. Thierry Monteny en Steven Sanchez Angulo streden jaren zij aan zij. Nu staan ze tegenover elkaar. VIDB beschouwt met beiden voor op de aanstaande streekderby.

,,Alweer een sterke tegenstander, met een fantastisch middenveld”, vindt Monteny. Na Barendrecht en Kozakken Boys treffen de geelblauwen weer een kandidaat voor de top-3. Die laatste twee tegenstanders wisten echter niet te winnen van Lisse. De ploeg die zo slecht begon, de trainer zag vertrekken en z’n elftalleider verloor aan kanker, lijkt de weg naar boven te hebben gevonden. ,,Wij komen steeds beter in vorm. En tegen ploegen die beter zijn, kunnen we iets extra’s. Maar het geloof is er nu ook. Er is meer vastigheid. De automatismen komen erin.”

Monteny vervolgt: ,,De afgelopen weken waren voor ons een soort voorbereiding. Een nieuwe trainer met iets andere ideeën vergt tijd. Voor ons is het zaak om aan te haken. Zo staan we er ook  in. We hebben ook de laatste ontmoetingen thuis van Katwijk gewonnen. Ze hebben het altijd lastig tegen ons.”

Sanchez Angulo beaamt dit. ,,Dat geeft aan dat het niet makkelijk wordt. Maar zoals altijd spelen we voor de winst. Wij moeten alleen nederig blijven. Niet denken dat we beter zijn dan de tegenstander.”

De twee speelden in de jeugd vier seizoenen met elkaar. Monteny als de spelmaker, Sanchez Angulo als de sierlijke buitenspeler. ,,We konden elkaar goed vinden”, zegt Monteny. ,,Steven is een echte buitenspeler. We hadden toen een goed elftal met Jordy Strooker, Diederick Hoogerwaard, Jop Verhagen en Tomas Tavilla. Al die jongens kom ik nu weer tegen.”

Stoppen
De Katwijk-aanvaller hield het het langste vol. Hij zat tot twee jaar geleden bij Jong ADO. Toch moest óók hij weg. ,,Misschien was het de tijd of misschien waren we niet goed genoeg. Ik had echt gedacht dat ik het kon halen. Het was ook mogelijk, maar spelers met een contract kregen altijd voorrang. En toen raakte ik geblesseerd en was het klaar.”

Hij stopte zelfs een jaar met voetballen. ,,Ik maakte een bepaalde keuze en wilde naar een profclub. Ik liep stages, maar dat werd allemaal niks.” Vorig seizoen bij RKAVV in Leidschendam hervond hij het plezier met zijn vrienden. De titel in de Eerste Klasse en de Districtsbeker werden gewonnen. En toen klopte Katwijk op de deur.

,,Eerlijk gezegd kende ik de club niet heel goed. De ambitie sprak me aan. Ik ben m’n draai aan het vinden. Beetje bij beetje gaat het steeds beter. Hier wil ik het weer helemaal laten zien. Het kan zeker nog beter. Scoren lukt nog niet, al ben ik altijd meer de man van de assist geweest. Er zit nog meer in en ik heb weinig geduld, maar wanneer het er helemaal uitkomt zien we wel.”

Monteny ging drie seizoenen geleden al terug naar FC Lisse. Hij kwam er onder Misha Salden niet altijd aan te pas. Dit seizoen is hij echter helemaal opgeleefd als spelmaker en met vier treffers topscorer van zijn ploeg. Wij kennen hem vooral als buitenspeler. Monteny moet lachen.

,,Dat ben ik niet. Daar werd ik gezet. Bij ADO heb ik altijd achter de spits gespeeld. Ik kwam en toen stond er al een ingespeeld elftal. Vaak moest ik het in één duel laten zien. Gelukkig voor mij kwam er een nieuwe trainer. Arjan van der Laan had vertrouwen en heeft mij op m’n oude positie gezet. Onder Arjan had ik ook nog wel verdedigende taken. Onder Robbert eigenlijk niet. Ik speel heel aanvallend. Ik mag de hoeken induiken en veel diepgaan. Eigenlijk zoals ik speelde bij ADO.”

Hij is evenals zijn oud-ploeggenoot nog niet helemaal tevreden. ,,Het kan nog beter. Het niveau wat ik bij ADO haalde, heb ik nog niet. Maar het gaat lekker. Het zit nu ook effe allemaal mee. En dat is belangrijk.”

Sanchez Angulo werd evenals Monteny vaak op de ‘10’-positie opgesteld door Dick Schreuder. ,,De trainer vindt dat ik daar veel dreiging heb. Zelf speel ik het liefst als buitenspeler. En dan vooral op links. Daar voel ik me echt op m’n plek.”

Fris
De twee weken rust kwamen Lisse wel goed uit. ,,We hadden een aantal spelers, waaronder Guido Pauw, Mike Filippo, Rik Vermeulen en Tom Broekhuizen, die klachten hadden, veel met de hamstring. Nu is iedereen weer fris en scherp.” Bij Katwijk is ook iedereen fit. Doelman Atam Koroglu keert terug van een korte vakantie.

Sanchez Angulo heeft nog geen wedstrijd gemist, maar de concurrentie is groot, zeker nu ook Donny van Oijen en Johan Plat weer fit en in vorm zijn. ,,Dat is alleen maar goed. Dat betekent dat je iedere week keihard moet trainen om erin te staan. En dat houdt iedereen scherp. Dat moet ook als je wilt presteren.” Hij erkent dat Katwijk goed op weg is naar de Tweede Divisie. ,,Als we tot de winterstop onze punten blijven pakken, komt het goed. Maar we moeten niet gaan denken dat we het wel even doen.”

Hij heeft een contract tot het einde van dit seizoen. In z’n stem klinkt het verlangen terug naar het betaalde voetbal. ,,Voorlopig zit ik hier goed. De focus is weer helemaal terug. Maar in het voetbal weet je nooit hoe het loopt.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Hubert Habers


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)