Directeur van de amateurafdeling bij de KNVB, Jan Dik van der Zee heeft in De Telegraaf gereageerd op de boosheid die clubs is ontstaan in het amateurvoetbal. Zaterdag en ook zondagclubs uit de Tweede en Derde Divisie hebben hun ongenoegen geuit over de instroom van de beloftenteams in de verschillende competities. Volgens de ‘krant van wakker Nederland’ is er een heuse opstand ontstaan in het amateurvoetbal, vlak voor een gezamenlijk bijeenkomst op 28 juni in Zeist. Zo wordt er zelfs gesproken van afsplitsing van de amateurteams van de KNVB. Van der Zee liet in dezelfde krant optekenen dat hij ‘niet zo van de dreigementen is’.

,,Wij begrijpen de belangen en emoties. Het gaat vooral over de instroom van de beloftenteams. Maar er is ook veel verschil van inzicht. Dat maakt het extra complex. Woensdag horen we alle clubs. Daarna weten we meer”, laat de amateurbaas in een korte reactie weten.

Omdat meer zaterdagclubs dan zondagclubs naar de Tweede Divisie zijn gepromoveerd worden er vijf beloftenteams in de zaterdagse versie van de Derde Divisie ingedeeld. De KNVB gaat daarmee tegen het eigen beleid in. Vanaf het seizoen 2018/2019 mogen er maar vier beloftenteams per divisie uitkomen. De bond heeft daarom zondagclubs gevraagd om ‘tijdelijk’ naar de zaterdag te verhuizen, maar kreeg nul op het rekest.

Zondagclubs
Clubs als HBS, Westlandia en Quick beten van zich af. Westlandia-voorzitter Stefan Kesler: ,,Zoals zaterdagclubs hun principes niet opzij willen schuiven, doen wij dat ook niet. De KNVB is een jaar geleden gewaarschuwd voor de problemen die zouden ontstaan”, valt te lezen in De Telegraaf.

Ondertussen pleit zondag derdedivisionist HSC’21 op de eigen website voor een regionale indeling van de competities. Zo zouden er derby’s kunnen ontstaan tussen clubs als HBS en Scheveningen en ODIN’59 en ADO’20. Logischerwijs worden ook de reisafstanden voor de clubs verkort. De club uit Haaksbergen pleit voor een pilot van één seizoen.

De KNVB wil volgend seizoen (2018/2019) nog eens acht beloftenteams laten instromen in de voetbalpiramide. Twee extra in de Derde Divisie, zes in de Hoofdklasse.


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 20.00Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB20.00RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)