Het amateurvoetbal krijgt per het huidige seizoen een aanklager. Deze kijkt als onafhankelijk instituut naar de rode kaart van een speler. Zo’n dergelijke aanklager bestond alleen nog maar in het betaalde voetbal.
In het verleden kwam de schorsing van de tuchtcommissie af. Als een speler het er niet mee eens was kwam het beroep weer bij de tuchtcommissie terecht.
Seponeren
,,De indruk kon zo gewekt worden dat je niet met een onafhankelijk instituut te maken had, al was dat wel het geval”, laat Guus Heutink, voorzitter van de landelijke tuchtcommissie, weten op de website van de KNVB.
In de nieuwe situatie buigt eerst de aanklager zich over een zaak. Deze aanklager kan een zaak seponeren als er een fout is gemaakt, of aan de tuchtcommissie voorleggen als er sprake is van buitensporig geweld.
Zuiver
Als de speler niet akkoord gaat, kijkt de aanklager opnieuw naar de zaak. Hij kan dan de tenlastelegging wijzigen en wederom een schikkingsvoorstel aanbieden, of hij stuurt het -nieuwe- dossier naar de tuchtcommissie. ,,De commissie kijkt naar beide kanten van de zaak en is de balans tussen de beide partijen.”
Volgens Heutink is het proces rondom een schorsing nu zuiverder en transparanter geworden in de nieuwe situatie.
Foto: Hubert Habers