De messen zijn geslepen. Termen als D-day worden zelfs in de mond genomen. De KNVB en de top van het amateurvoetbal in Nederland, ze staan lijnrecht tegenover elkaar. De voetbalbond wil meer beloftenteams van profclubs aan de voetbalpiramide toevoegen, iets dat dat de amateurs ten koste van alles willen vermijden. Het onderhoud dat woensdag gepland staat om tot een oplossing te komen, belooft hard tegen hard te worden.

,,Het is heel simpel”, vertelt FC Lisse-voorzitter Leon Annokkee. ,,We willen geen beloftes meer. Geen nieuwe toestroom en er moet een evaluatie over de huidige opzet komen. Daar zal uitkomen dat de huidige beloftenteams er ook uit moeten. We willen terug naar het amateurvoetbal.”

,,Hij moet gewoon zeggen: ‘het plan moet terug naar de tekentafel. Ik ben van het amateurvoetbal, ze zoeken het maar uit bij het betaalde voetbal.”

Annokkee rekent naar eigen zeggen ‘niet meer op een compromis’. ,,Ik denk dat de clubs er nu zo strak inzitten dat het slikken of stikken is. Ik hoop dat het amateurvoetbal zegt: ‘tot hier en niet verder’. Vanaf volgend seizoen moet er een andere opzet komen. Terug naar de tekentafel.”

Lissenaar Annokkee is woordvoerder van de zes clubs die vrijdag met een gezamenlijke brief het bal openden en daarmee de opstand in gang zetten. FC Lisse, Rijnsburgse Boys, vv Katwijk, VVSB, IJsselmeervogels en Scheveningen haalden hard uit naar de KNVB en met name Jan Dirk van der Zee, directeur-bestuurder amateurvoetbal

In het verkeerde keelgat
Van der Zee had in zijn uitnodiging voor de bewuste bijeenkomst gesproken over een ‘besluit aangaande toetreding van meer beloftenteams in de voetbalpiramide’. Dat dit besluit al leek te zijn genomen, schoot totaal in het verkeerde keelgat.

De KNVB-topman kwam daar vervolgens wel uitgebreid op terug, zowel op social media als in een mail naar de clubs. Annokkee sprak Van der Zee zaterdagmiddag als reactie op de verstuurde brief. ,,Hij is zich natuurlijk wel rot geschrokken. Verder was het een redelijk open gesprek, waarover ik verder niet teveel wil uitweiden. Hij heeft een mail gestuurd dat er morgen nog geen beslissing gaat volgen. Ik denk dat dat een goede eerste stap is. Hij heeft er daarna nog een paar te nemen.”

Hoofdpijndossier
,,Het punt is dat hij in zijn eentje deze competitie-opzet de nek om kan draaien. Daar heeft hij niemand voor nodig: geen bondsvergadering, geen ledenvergadering. Hij moet gewoon zeggen: ‘het plan moet terug naar de tekentafel. Ik ben van het amateurvoetbal, ze zoeken het maar uit bij het betaalde voetbal. Ik luister naar 99 procent van mijn leden. Klaar’. Meer draagvlak kun je niet krijgen volgens mij als je een beslissing moet nemen.”

Annokkee probeerde Van der Zee in het gesprek naar eigen zeggen transparant te benaderen. ,,Ik heb hem zeker niet benijd. Hij heeft een hoofdpijndossier van zijn voorgangers gekregen. Er zijn verschrikkelijke fouten gemaakt, we zijn voorgelogen en dat maakt dat de situatie nu heel strak staat.”


Collega Mart Vergouwen sprak een aantal weken geleden tegen VIDB nog de verwachting uit dat de KNVB het toevoegen van meer beloftenteams er simpelweg doorheen zou drukken. ,,Dat dacht ik toen inderdaad”, geeft de Katwijk-voorzitter eerlijk toe. ,,Het pact van zes heeft de knuppel in het hoenderhoek gegooid en met de steun van alle andere clubs is het wellicht wat vloeibaarder geworden dan ik toen dacht. We maken met z’n allen een vuist.”

Volgens Vergouwen is een belangrijk tweede agendapunt de indeling van de Derde Divisie. De voorzitter van Katwijk komt daarmee onder meer op voor de belangen van rivaal Quick Boys, de enige regioclub in die competitie. ,,Ik denk dat er woensdag een heel pact zit van eenduidige en samenwerkende voetbalclubs, in welke divisie ze ook voetballen. We strijden hier met elkaar en voor elkaar. Ditmaal is Quick Boys de pineut, morgen Katwijk, over een week Rijnsburgse Boys en vervolgens Ter Leede. Zijn we dan klaar?”

Quick Boys zelf hoopt ook op een vruchtbare vergadering. ,,Er zijn eigenlijk twee doelen: een voor de korte en een voor de lange termijn. Voor de lange termijn willen we geen instroom van beloftenteams voor het seizoen 2018-2019 en het liefst eigenlijk helemaal geen beloftenteams meer. Voor de kortere termijn willen we een betere indeling voor de Derde Divisie dan er nu is”, stelt Pieter Kuyt, bestuurslid communicatie.

Scheve verhoudingen
De blauw-witten behoren niet tot het ‘pact van zes’, maar lieten zich vrijdag eveneens gelden. Op initiatief van de Katwijkse club verstuurden twaalf van de dertien amateurclubs uit de zaterdagse Derde Divisie een boze brief over de beoogde opzet voor volgend seizoen. ,,Wij gaan absoluut niet akkoord met de indeling en voelen ons zwaar benadeeld, omdat er maar liefst vijf beloftenteams in onze poule zijn ingedeeld. De verhoudingen met de Tweede Divisie en met name Derde Divisie zondag zijn op deze manier volkomen weg.”

,,Als je aan de echte D-day denkt, dan duurde de oorlog daarna nog heel lang.”

In tegenstelling tot Annokkee rekent Kuijt wel op een compromis. ,,Ik verwacht dat de KNVB – dat hebben ze al een beetje aangegeven – met een compromis-model gaan komen. Een plan met een aparte poule voor beloftenteams waaruit je kunt promoveren en degraderen. En dat er een beperkt aantal beloftenteams, vergelijkbaar zoals nu, in de competities van de amateurs zit.”

,,Je kunt natuurlijk je poot stijf houden en zeggen: ‘we willen met ingang van volgend seizoen nul beloftenteams’. Maar hoe reëel is dat”, vervolgt Kuijt. ,,Ik denk dat het afhangt van hoe het woensdag verloopt. Ik merk wel dat er heel veel actie-bereidheid is onder clubs, en veel boosheid. Hoe het uitpakt? Dat is, nogmaals, afwachten. Het is ook heel complex. Niet iedereen heeft dezelfde belangen. Je hebt drie verschillende niveaus – de Tweede en Derde Divisie en de Hoofdklasse – en dan ook nog eens zaterdag – en zondagclubs. Het is heel complex.”

In de term D-Day kan hij zich net als Vergouwen goed vinden. ,,Als je aan de echte D-day denkt, dan duurde de oorlog daarna nog heel lang. In die zin denk ik het wel. Er zullen zeker harde woorden gaan vallen, maar het zal allemaal nog niet opgelost zijn. Eigenlijk begint het dan pas.”

Foto boven: Hubert Habers
Foto onder: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 1-1Kagia
Van Nispen (zat.) 0-2Soccer Boys
Valken'68 5-4RCL
VVSB (zat.) 3-4 FC VVC
FC Boshuizen 1-6Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Foreholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)