,,Hadden jullie als kop boven het artikel gezet dat Rijnsburgse Boys een boomlange spits had gehaald uit Amerika? Daar kon ik wel om lachen? Veel meer over mij konden jullie ook niet weten, toch?” Jeroen Meefout kon er de humor wel van inzien. Hij snapte zelf ook wel dat zijn naam maar bij weinigen een belletje deed rinkelen. Als het aan hem ligt, komt daar het komende half jaar in dienst van de ploeg van Wilfred van Leeuwen verandering in.

,,Zonder nu heel arrogant over te komen, maar ik denk dat ik het wel lekker ga doen in de Tweede Divisie bij Rijnsburgse Boys. Ik heb nu een contract voor een half jaar getekend en als we allebei tevreden zijn hebben we nog een optie in het contract dat we kunnen lichten voor nog een extra jaar.”

Gesprek
De aanvaller zette zichzelf de afgelopen maanden op de radar van de Rijnsburgers. Na vier jaar aan de westkust van Amerika te hebben gewoond, geleefd en gestudeerd, keerde de 24-jarige voetballer in twee weken geleden weer terug naar Nederland. Hij ging bij z’n ouders wonen in Den Haag en kroop zelf al eerder, toen hij wist dat hij terug zou keren naar Nederland, in de pen. Hij mailde clubs in de regio Den Haag (,,mijn vader kent daar ook wat clubs”) en verzond een berichtje richting de technische commissie van Rijnsburgse Boys. Die laatste club hapte toe.

,,Ze zijn natuurlijk een aantal spelers verloren in de loop van het seizoen. Ze reageerden vrij snel dat ze wel geïnteresseerd waren. Ik heb natuurlijk ook een mail gestuurd omdat ik het idee had dat ik Rijnsburgse Boys kon helpen. Ook na het gesprek dat ik met de trainer heb gehad en met Gerrit Paauw hield ik een goed gesprek over.”

,,Dankzij Lijnders heb ik wel een bepaalde basistechniek gekregen.”

Meefout stuurde met z’n mailtje ook een samenvatting van zijn goals mee die hij produceerde in Amerika en een video van een volledige wedstrijd in de Verenigde Staten. Daarnaast kon de spits al teren op een aardig cv wat hij in de loop van de jaren wist op te bouwen. De aanvaller voetbalde ook bij Hercules en in de jeugd van FC Den Bosch en PSV.

,,Ik heb tussen mijn negende en dertiende gevoetbald in Eindhoven onder Pepijn Lijnders, die nu trainer is bij Liverpool. Natuurlijk had ik al wel wat talent, anders had ik daar niet gevoetbald. Maar dankzij Lijnders heb ik wel een bepaalde basistechniek gekregen.”

,,Alleen kreeg ik daar last van blessures. Ik zat midden in mijn groeispurt. Dat was ook niet bevorderlijk voor mijn motoriek. Daarna heb ik gevoetbald bij FC Den Bosch, toen de groei er ook wat uit was, ging het steeds beter. Ik kon uiteindelijk naar de beloften, maar dat ging slecht samen met mijn studie. Daarom koos ik er toen voor om naar Amerika te gaan.”

San Diego State
Meefout kwam in San Diego terecht en had daar de tijd van z’n leven, toch bekroop hem steeds meer een gevoel terug te moeten keren naar Nederland. ,,San Diego is in mijn ogen één van de mooiste steden ter wereld. Het is vrijwel altijd lekker weer, de sfeer is rustig en relaxt. Maar juist dat laatste ging mij een beetje tegenstaan. Naarmate ik wat ouder werd, was ik een beetje klaar met ‘dat relaxte’. Ik had daar geen zin meer in en wilde meer, ik wilde op zoek gaan naar een baan en het maatschappelijke leven in.”

,,Maar het was echt een fantastisch ervaring. Echt, ik zou het zo weer doen. Maar ik ben en blijf toch altijd echt een Nederlander. Ik zat daar overigens ook met een Nederlandse vriend die bij Vitesse voetbalde. En ik skypte vaak met mijn ouders. Ook in het team waar ik voetbalde, San Diego State, zaten veel Europeanen. Die cultuur behoud je dan ook wel een beetje.”

,,Als ik dan bezig was met hardlopen, droomde ik zelf een beetje weg en dacht ik aan de derby’s die er komen gaan.”

,,Hé, maar mag ik dan jullie ook een compliment geven?”, valt Meefout met de deur in huis. ,,In oktober had ik de eerste contacten gelegd met clubs in Nederland en in Amerika kon ik goed op de hoogte blijven van wat Rijnsburgse Boys allemaal deed. Via jullie las ik de verslagen en zag ik beelden. Erg handig.”

Hardlopen
Ondertussen kreeg de spits een beetje een idee van het voetbal in de Bollenstreek. ,,Echt een hele gave regio. Dat is ook één van de redenen geweest om te tekenen voor Rijnsburgse Boys. Maar serieus, ook als je daar het sportpark op komt. Daar staat toch ook een schitterende tribune? Ook de kleedkamers zijn top. Echt super goede faciliteiten.”

,,De laatste maanden heb ik mij in Amerika en Nederland geprobeerd fit te houden door hard te lopen. Als ik dan bezig was, droomde ik zelf een beetje weg en dacht ik aan de derby’s die er komen gaan. Dat lijkt me echt geniaal.”

Foto: Hans Heemskerk

Lees ook: ‘Licentie-eisen: worden de clubs op kosten gejaagd of geprofessionaliseerd?’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 16 apr.
Districtsbeker
FC 's-Gravenzande4-0Ter Leede 2
Za. 20 apr.
Barendrecht1-1Katwijk
FC Lisse5-0Achilles '29
SJC0-5Eemdijk
DFS Opheusden0-2Ter Leede
TAVV2-5Valken '68
CVC Reeuwijk1-4Van Nispen (zat.)
DWO3-0VVSB (zat.)
Quick Boys2-0Noordwijk
Rijnsburgse Boys3-1De Treffers
Jong Sparta2-1VVSB
Overbos2-7Kagia
TAC '906-1Foreholte
Jong FC Den Bosch2-1FC Rijnvogels
Ma. 22 apr.
Hillegom2-3sv Hoofddorp
ESTO1-1Teylingen
Warmunda3-1Madestein