Het zijn echt de allerlaatste loodjes van het seizoen. De nacompetitie bevindt zich in een beslissende fase. Wordt het promoveren, handhaven of degraderen? Slechts een potje scheidt Ter Leede van de Derde Divisie. Zaterdag is ODIN’59 in Heemskerk de tegenstander. Vorige week eindigde de heenwedstrijd op De Roodemolen in 1-1. Alle kansen dus voor de Sassenheimers op een alsnog fraaie afsluiting van het seizoen.

Eigenlijk had Ter Leede hier helemaal niet willen staan, beaamt ook spits Vincent Ammerlaan, die met vijftien treffers topscorer werd van zijn ploeg in de Hoofdklasse A. Het verhaal is inmiddels wel bekend. De ploeg van Henk Wisman verspeelde eigenhandig de titel door op de een-na-laatste speeldag te verliezen van Argon. Een 2-0 nederlaag volgde in de eerste ronde van de nacompetitie in en tegen Staphorst en Ter Leede leek het seizoen dramatisch te eindigen. Maar een ongekend staaltje veerkracht bracht de ploeg toch een ronde verder: het werd 3-0 in Sassenheim.

,,Die nederlaag bij Argon hakte er diep in. Een paar dagen na het einde van de competitie moesten we alweer spelen. Het ging zo snel. We hadden nauwelijks tijd om het te laten bezinken. Dat was te zien in Staphorst, waar we gewoon er niet bij waren met ons hoofd.”

,,Ik ga lekker ballen met vrienden in SCW 4. Het is tijd voor andere dingen.”

De schade werd beperkt en thuis volgde de revival van het jaar. ,,Dat was onze laatste kans. We speelden op het moment dat het moest één van onze beste duels. Dat is heel erg knap. We wilden eigenlijk deze wedstrijden helemaal niet spelen. Maar als je toch moet, zorg dan dat jezelf ook beloont. Kampioen worden is het mooiste, maar promotie via de nacompetitie geeft uiteindelijk hetzelfde resultaat. Het zou ook verdiend zijn. Een bekroning op een topseizoen voor de groep en een mooi afscheid voor alle jongens die vertrekken.”

Ammerlaan is tegen Staphorst dicht bij de 1-0

Want dat zijn er nogal wat. Zeven spelers die zaterdag in de basis stonden, voornamelijk routiniers, zullen na de zomer niet meer in het geel-rood te zien zijn. Dat geldt ook voor Ammerlaan. De spits mocht gewoon blijven, maar op 32-jarige leeftijd vindt hij het welletjes. ,,Ik ga lekker ballen met vrienden in SCW 4. De club in Rijsenhout waar ik ben begonnen met voetballen. Het is tijd voor andere dingen. Ik had nog makkelijk mee gekund, maar ik vind het prima zo. En als ik het lager voetballen niet leuk vind, stop ik helemaal.”

Eelke de Graaf
Promotie zou de cirkel rond maken voor een aantal spelers, waaronder Ammerlaan. Ze brachten Ter Leede van de Hoofdklasse naar de Topklasse. Degradeerden ook weer en kunnen nu weer de stap omhoog zetten. ,,Het is denk ik ook het niveau waarop Ter Leede goed mee kan. Voor volgend seizoen ben ik niet bang dat bij promotie de ploeg roemloos zal degraderen.”

Eerst moet er dan worden afgerekend met ODIN. En dat kan alle kanten op, stelt de aanvaller. ,,Het is fifty-fifty. Ik vond het verschil heel klein. ODIN was het eerst half uur de bovenliggende partij. Na de rust trokken wij het initiatief naar ons toe. Beide ploegen creëerden kansen. Wij hadden 2-0 achter kunnen staan, maar hadden daarna ook met 2-1 van het veld af moeten stappen. Als wij spelen zoals de tweede helft zijn wij voetballend iets beter. Maar zij hebben met Eelke de Graaf een hele goede spits in huis en daar moeten we beducht op zijn. Verdedigend moet het wel staan bij ons. Dan maken we een grote kans.”

,,Het gebeurde twee weken geleden bij een toernooitje tijdens de familiedagen hier op de club. Tsja, de trainer was er niet heel blij mee, kan ik je vertellen.

Bij ODIN speelt een aantal spelers die ook in de Bollenstreek hebben gediend. Nigel Hardenberg en Cerilio Cijntje speelden bij FC Lisse en Thom de Vries verdedigde vorig jaar de kleuren van Quick Boys. Hij besloot om na een seizoen met weinig minuten echter terug te keren naar Heemskerk. Maar op het wedstrijdformulier zullen we De Vries echter niet zien. Een scheurtje in z’n lies weerhoudt de spits van spelen. Vooral de toedracht van de blessure was nogal knullig.

Yordi Teijsse
,,Het gebeurde twee weken geleden bij een toernooitje tijdens de familiedagen hier op de club. Tsja, de trainer was er niet heel blij mee, kan ik je vertellen. Het past overigens wel in de lijn van dit seizoen. Ik kwam terug om weer veel te spelen, maar door allerlei blessures is dat er niet van gekomen. Eigenlijk heb ik nu twee seizoenen weinig gespeeld”, vertelt de aanvaller die in zijn laatste jaar in Katwijk ook weinig speelminuten maakte.

Thomas de Vries in actie voor Quick Boys 

De Vries viel van de ene kwetsuur in de andere. ,,Het begon met een verrekking van m’n hamstring en daarna liep ik aan twee kanten een scheurtje op in de binnenband van m’n enkel. Daar ben ik te snel weer mee begonnen, ook omdat we toen in een mindere fase zaten van de competitie. Daarna heb ik volledig rust genomen en ben ik weer een paar keer ingevallen. Echt fit ben ik niet geweest.”

,,Ik las dat Ter Leede gewoon zijn eigen spelletje wil gaan spelen. Ik denk dat dat in deze wedstrijd niet zo slecht voor ons is.”

De Vries was op Nieuw Zuid nooit meer dan wisselspeler achter de ongenaakbare Yordi Teijsse, die na de zomer zijn rentree maakt bij de Katwijkers. ,,Heel goed voor Quick Boys. Ze kwamen doelpunten te kort. Daar hoef je geen expert voor te zijn.”

Creatief
Misschien staan ze volgend seizoen dus tegen elkaar, maar dan moet ODIN wel afrekenen met Ter Leede. Hoe ziet De Vries de kansen voor zijn ploeg? ,,Ik ben het wel eens met Vincent dat de verschillen klein zijn. Maar omdat wij thuis beduidend sterker zijn dan uit zeg ik 60-40 in ons voordeel. We hebben ook weer twee basisspelers terug op het middenveld. Daardoor komt er meer creativiteit in de ploeg. Dat kan net het verschil maken.”

,,De ploeg die als eerste scoort in zo’n finale, maakt de grootste kans. Ik las dat Ter Leede gewoon zijn eigen spelletje wil gaan spelen. Ik denk dat dat in deze wedstrijd, met deze omstandigheden, niet zo slecht is voor ons.”

Foto’s: Hans Schalk en Hans van Duijn


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 20.00Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB20.00RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)