De streekderby tussen vv Katwijk en Rijnsburgse Boys stond voor het eerste fluitsignaal al bol van de vragen. Hoe zou Katwijk acteren zonder aanvoerder Robbert Susan? Welke speelwijze ging Katwijk hanteren in deze derby om mee te blijven doen in de titelrace, tegen een Rijnsburgse Boys dat vrijuit kon voetballen gezien de positie in de middenmoot? Een analyse.

De bezoekers speelden in een 1:4:3:3 formatie met de punt naar achteren. Deze veldbezetting werd aangehouden ongeacht of zij balbezit hadden of moesten verdedigen. Het was opvallend om te zien dat de thuisploeg wél de formatie aanpaste naar ‘balbezit’ of ‘balbezit voor de tegenstander.’

Gebruik je de app? Klik dan hier!

Bij een doeltrap van Mark de Vries hadden de oranjehemden niet de intentie om via de geleidelijke opbouw het spel te hervatten. De Vries probeerde de bal vooral via de linkerkant van het veld in het spel te brengen. Katwijk creëerde een 1:3:4:3 formatie waarbij Steven Sanchéz Angulo (7) en Bart Sinteur (15) het veld zeer breed hielden als buitenste middenvelders.

,,Katwijk gaf Rijnsburgse Boys daar de gelegenheid voor, door de vrijheid die zij ‘de Uien’ gaven bij de vleugelverdedigers.”

Deze manier van opbouwen had weinig succes; een aantal doeltrappen verdwenen over de zijlijn en anders waren deze eenvoudig te verwerken door de ploeg van Wilfred van Leeuwen.

Door deze (onnodig) gecreëerde onrust, kwam Katwijk moeilijk tot uitgespeelde kansen via de opbouw van achteruit. Het was te danken aan de individuele klasse van bijvoorbeeld Joey Jongman, Marciano Mengerink en Jan-Willem Tesselaar dat de nummer drie van de Tweede Divisie in de eerste helft een aantal kansen wist te creëren en uiteindelijk een 1-0 voorsprong wist te pakken.

,,Wat verder opvalt binnen deze speelwijze; De rol van  Sanchéz Angulo en de keuze van Katwijk om hem als vleugelverdediger te laten spelen bij balbezit van Rijnsburgse Boys.”

Binnen het verdedigen schakelde Katwijk over naar een 1:5:3:2 formatie, waarbij de vleugelverdedigers van Katwijk vrij werden gelaten. Mike van den Ban ging als aanvallende middenvelder spelen zodat Rijnsburgse Boys-middenvelder Bram Ros de opbouw niet verder kon verzorgen. Katwijk gaf met Tesselaar en Mengerink druk op het centrale duo van Rijnsburgse Boys. Sinteur (15) probeerde aan de rechterkant druk te geven op Strooker zodra deze werd aangespeeld in de opbouw. Aan de linkerkant deed Sanchéz Angulo (7) dit echter niet, Artien (3) werd bewust vrij gelaten.

Het tegendoelpunt & de miscommunicatie op de zijkanten
Van Leeuwen en zijn mannen probeerden via geleidelijke opbouw het spel te verzorgen. In de eerste helft wisten ze regelmatig gevaarlijk te worden via de vleugelspitsen Jeffrey Jongeneelen en Furhgill Zeldenrust. Door middel van goede crosspasses en ballen die achter de verdediging van Katwijk werden gespeeld, konden zij gevaar creëren. Katwijk gaf Rijnsburgse Boys daar de gelegenheid voor, door de vrijheid die zij de ‘Uien’ gaven bij de vleugelverdedigers.

Dit leidde uiteindelijk ook de gelijkmaker van Tillema in. Artien wist met een crosspass Zeldenrust te bereiken, die tussen Sten Vreekamp (22) en Sinteur (15) de ruimte wist te benutten. Na wederom een goede actie van zijn kant, wisten de geel-zwarten via Jongeneelen en Tillema de gelijkmaker te produceren. Opvallend bij het tegendoelpunt is de miscommunicatie tussen Angulo (7) en Van Weerdenburg (5): geen van beide weet wie er verantwoordelijk is voor het dekken van Jongeneelen. Voor de andere kant gold dus hetzelfde. Aan de zijde waar de voorzet vandaan kwam was er constant onenigheid tussen Vreekamp en Sinteur wie de rappe Rijnsburger moest verdedigen.

Furhgill Zeldenrust zorgde voor de nodige onrust aan de rechterflank bij Katwijk.

Wat verder opvalt binnen deze speelwijze; De rol van  Sanchéz Angulo en de keuze van Jan Zoutman en zijn staf om hem als vleugelverdediger te laten spelen bij balbezit van ‘de Uien’. Hij is een speler die graag aan de bal komt en acties maakt. In deze rol wordt zijn aanvallende inbreng beperkt en naarmate de eerste helft vorderde werd hij zichtbaar gefrustreerder over het aantal- en de kwaliteit van de ballen die hij aangespeeld kreeg. Daarbij had de regerende kampioen tegen drie spitsen van Rijnsburgse Boys al een overtal achterin (4:3) en dus leek het onnodig om Sanchéz Angulo in deze rol te laten spelen.

De tweede helft: Omschakelen
In de tweede helft was het niveau niet altijd even goed. Dit leidde tot veel omschakelmomenten met veel kansen aan beide kanten. De boeiende derby kon de gehele wedstrijd twee kanten op  vallen.

Nadat beide teams vol energie uit de kleedkamer waren gekomen, was er een fase van tien minuten waarin het leek alsof de wedstrijd ‘op slot’ leek te zitten. Katwijk-trainer Zoutman probeerde door een aanvallende wissel (Norair Mamedov voor Vreekamp) de wedstrijd naar zich toe te trekken. Het was echter Mamedov die één minuut na zijn invalbeurt de bal verkeerd terugspeelde, dit leidde tot een grote kans voor Jeroen Meefout. Hij deed alles goed, omspeelde de keeper en kon voor leeg doel inschieten maar schoot de bal over het doel.

,,Naarmate de wedstrijd vorderde leek Katwijk te hunkeren naar een geniale ingeving van Mengerink, die tot dan toe nauwelijks echt opvallend is geweest.”

Een goed voorbeeld van het spelbeeld in de tweede helft, ontstond er een kwartier voor tijd. De ploeg van Zoutman kon een lange aanval opzetten rondom het strafschopgebied van de buurman. Na een voorzet ontstond er een scrimmage voor het doel van de Rijnsburgers. Een handsbal werd geclaimd door met name Mamedov, maar het spel ging verder en tien seconden later ging Tillema, na een geweldige steekpass van Jongeneelen, 1-op-1 met keeper Mark de Vries. Ook deze kans wisten de bezoekers echter niet te benutten.

Naarmate de wedstrijd vorderde leek het elftal uit Katwijk-Noord te hunkeren naar een geniale ingeving van Marciano Mengerink, die tot dan toe nauwelijks echt opvallend is geweest. Zijn klasse toonde hij echter in minuut 85 door verdediger Carlos Opoku uit te kappen en de bal op geweldige wijze in de lange hoek te schieten, 2-1. Rijnsburg-trainer Van Leeuwen dirigeerde direct Opoku naar de spits, maar dit leverde niets op in het restant van de wedstrijd.

Rijnsburgse Boys vergeet zichzelf te belonen
In deze derby had Rijnsburgse Boys recht op minimaal één punt, maar kan alleen zichzelf verwijten dat er zaterdag geen punt(en) werden meegenomen naar de Middelmors. Katwijk speelde zeker niet groots, maar hun overwinning in deze ‘Bollenderby’ smaakte daarom niet minder zoet.

Tekst: Sebastiaan Bloemendaal