Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal voor Omroep West.

Willem, je was bij de veegpartij tussen Rijnsburgse Boys en FC Lisse. Genoten?

,,Ik heb onwijs genoten, alleen niet van de spanning in de wedstrijd. Die was er niet. Ik was erg onder de indruk van Raily Ignacio. Die speelde fantastisch en was echt onnavolgbaar. Het is knap dat Rijnsburgse Boys hem aan het voetballen heeft gekregen. Het is natuurlijk niet de makkelijkste jongen, maar als je zo’n jongen voor je kan winnen, is hij goud waard. Het lijkt erop dat Niek Oosterlee dat heeft gedaan.”

Ignacio versierde de strafschop, waarbij Niels Buijs rood kreeg. Daar was veel over te doen. Wat is jouw lezing?

,,Ik vond het logisch dat de scheidsrechter een strafschop gaf. Hij wachtte eerst de voordeelregel af. Maar ik vond rood erg zwaar bestraft. Het was achteraf het breekpunt in de wedstrijd. Lisse stond vóór die rode kaart goed, maar daarna werd het een kansloze missie. Zeker nadat Van der Vijver, die goed speelde, de 3-0 maakte.”

Even over de rol van Van der Vijver. Is dat misschien een ondergewaardeerde kracht?

,,Nee, ik vind hem niet ondergewaardeerd. Van der Vijver is meestal basisspeler en bij afwezigheid van Kevin Winter zelfs aanvoerder. Het is alleen een introverte, bescheiden jongen. Als je een kort interview wil hebben, moet je Danny pakken.”

Voor de Bollenstreekclubs was het een goed weekeinde. Wat heb je daarvan meegekregen? 

,,Het was voor Katwijk erg prettig dat er gewonnen werd bij Maassluis. Ik heb zondagavond wat gedronken met de elftalleider, een goede vriend van me, en die vertelde dat ze goed hadden gespeeld. De opluchting was groot en het was alweer gezellig in de bus op de terugweg. Het kan snel omslaan na zo’n overwinning.”

,,Knap van Henk Wisman ook bij Ter Leede. Hij had met Mike Dam een gouden wissel. Al had Jan Blankespoor die wissel misschien ook wel gemaakt. Maar Henk is gepokt en gemazeld en het is natuurlijk zijn groep. Ik heb begrepen dat ze in de veldbezetting hebben gespeeld zoals vorig jaar in de Hoofdklasse. Capelle is een luizenploeg. Als je goede mandekkers hebt en in de omschakeling op tijd weer terug bent, kan dat goed uitpakken.”

,,Noordwijk boekte ook een belangrijke overwinning op Excelsior ’31. Met daarbij wel de aantekening dat Denis Mahmudov ontbrak, die natuurlijk veel scoorde. Maar Noordwijk moet ook. Robbert de Ruiter zal niet met een degradatie afscheid willen nemen.”

Zondag werd bekend dat FC Rijnvogels Sven Boonstoppel heeft gehaald en daarmee VVSB en Katwijk heeft afgetroefd. Zegt dat iets over de groeiende status van Rijnvogels?

,,Het zegt denk meer iets over dat hij de stap naar de Topklasse te groot vindt. De kans dat hij bij topklassers in de basis komt is toch een stuk kleiner dan bij een hoofdklasser – ik ga ervan uit dat ze promoveren.”

Promotie kan Rijnvogels toch bijna niet meer ontgaan?

,,Daar lijkt het wel op. Ze hebben met Hein van Heek een heel gelouterde trainer. Ik las vandaag op Facebook dat Niels Hogewoning geopereerd moet worden. De selectie is in de breedte echter heel sterk. Ik verwacht dat ze naast Boonstoppel nog wel een aantal spelers gaan halen met het oog op promotie.”

,,Overigens denk ik dat de derby tegen Quick Boys er niet gaat komen. Ik zeg heel opportunistisch dat Quick Boys kampioen gaat worden. Als je ziet dat Joost Kuhlmann zaterdag op de bank zat… En ze hebben met Jaap van Duijn een geweldig wapen. Voor Van Duijn geldt eigenlijk hetzelfde als voor Ignacio. Als je hem aan het voetballen krijgt, heb je een hele goede aan hem. Dan is hij zeker Topklasse-waardig. Alleen moet hij geen gekke dingen gaan doen. Ik heb wel eens wedstrijden gezien dat hij bij de rechtsback de bal ging ophalen. Voor Quick Boys geldt dat ze gewoon moeten. Ze hebben een goede trainer en een brede selectie, met Topklasse-waardige spelers.”

,,Dan hebben we alleen VVSB nog niet gehad. Knap hoor dat ze weer wonnen. Die Koen Bosma (matchwinner, red.) is toch wel een heel goede voetballer. Met vijf punten achterstand op AFC kan VVSB gewoon een rol van betekenis gaan spelen.”

Over de transfer van Omar Hamdi naar Katwijk was de nodige ophef. Is die consternatie over het herenakkoord van de laatste jaren? Of was dat twintig jaar geleden ook al zo? 

,,Met dat herenakkoord moeten ze gewoon stoppen. Dat slaat nergens op. Al twintig jaar lapt iedereen dat aan zijn laars. Jantje beschuldigt Pietje, maar vervolgens doet Jantje het zelf ook. Je moet gewoon zorgen dat de spelers het goed hebben en niet weg willen.”

Dan even iets anders. We hebben begrepen dat je op zoek bent naar werk?

,,Ik blijf bij Omroep West alleen op zaterdag de Topklasse verslaan en ben doordeweeks op zoek naar een baan. Het maakt niet in wat voor branche, sta voor alles open. Ik ben nu met een opleiding voor spinninginstructeur bezig en doe over twee weken examen. Ik kan me voorstellen dat mensen het misschien leuk vinden om een uurtje te spinnen met Willem van Zuilen. Dat zal een beetje op commentator-achtige wijze gaan gebeuren.”

,,Tot slot wil ik laten weten dat ik erg geschrokken ben van het nieuws over Jeroen van der Zijden. Ik wil hem vanaf deze plek sterkte en veel beterschap wensen.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC2-2Foreholte
Van Nispen (zon.)2-2Spaarnwoude