Wat de gemiddelde voetballiefhebber in de Bollenstreek al maandenlang aan heeft zien komen, is nu daadwerkelijk gebeurd.  FC Lisse heeft vrijwel het gehele seizoen gefungeerd als de drager van de rode lantaarn in de Tweede Divisie. Pogingen om die nog over te dragen aan Kozakken Boys gedurende de eindfase van de competitie mislukten. Niet omdat Kozakken Boys het in deze fase ineens zo geweldig ging doen, maar voornamelijk omdat Lisse zelf geen echte eindsprint in huis had.

Ongetwijfeld zal er in Lisse flink gediscussieerd gaan worden over het hoe en waarom. En vooral ook: hoe nu verder?

Kijken we terug naar de aanleiding van het slechte seizoen dat FC Lisse heeft afgeleverd dan ontkom je niet aan een vergelijking met het seizoen 2022/2023. Deze selectie was nagenoeg dezelfde als die het seizoen daarvoor kampioen in de Derde Divisie werd en daarmee promotie naar de Tweede Divisie afdwong. De technische staf onder leiding van Raymond Bronkhorst bleef ook intact. De voorwaarden om tot behoud van het Tweede Divisies-chap te komen waren daarmee uitstekend ingevuld. FC Lisse kwam geen moment in gevaar in dat seizoen en behaalde er een twaalfde plaats mee. Hoe anders verliep het dit seizoen.

Vertrek Bronkhorst
Volkomen onverwachts voor de club meldde Bronkhorst dat hij promotie in zijn werk kon maken maar dat dit zou betekenen dat hij zijn positie als trainer van FC Lisse dan op zou moeten geven. Overleg binnen de club leverde op dat Bronkhorst de promotie werd gegund en het nog doorlopende contract met hem zou worden ontbonden. Lisse deed aansluitend wat logisch was. Richard van Heulen, met Barry Opdam het duo assistenten vormend, werd naar voren geschoven als de nieuwe hoofdcoach. De logica zat hem vooral in het feit dat Van Heulen sowieso al beoogd opvolger van Bronkhorst was.

Het was echter niet alleen Bronkhorst die in de zomer van 2023 afscheid van FC Lisse nam. Technisch Manager Kevin Winter moest ook op zoek naar vervangers voor bijna de gehele as van het team. Doelman Erik Cummins nam afscheid en werd aan de technische staf toegevoegd. De centrale verdedigers Jeffrey Pérez Stoof  en David Verweij vertrokken terwijl Kevin van der Zwet zwaar geblesseerd raakte. Ook de populaire rechtsback Mitchel Bormann vertrok vanaf Ter Specke. Tevens werd de kwaliteit van het middenveld aangetast door het vertrek van zowel Jeffrey Klijbroek als Tom Noordhoff. Laatstgenoemde is ondertussen landskampioen met SV Spakenburg.

Winter had een enorme taak te volbrengen met het vervangen van de genoemde spelers. De spelers die er bij kwamen: Joost Meendering van ODIN ’59 werd de vervanger van doelman Cummins, Darryl Baly en Tim Brinkman kwamen om de verdediging te versterken. Nerivio Kasanwirjo was van origine aanvaller, maar speelde veelal op de plaats van Bormann, daar waar aanvankelijk Franklin Lewis ook had kunnen spelen. Hij was dan weer lange tijd geblesseerd.

Winter slaagde er ook in Rowdy van der Putten terug naar Ter Specke te halen na zijn uitstapjes bij Scheveningen en Ter Leede. Begin september werd in extremis nog een centrale verdediger aan de selectie toegevoegd; Daan Klinkenberg kwam over van FC KTP uit Finland. Vanaf 2 november kreeg de club tenslotte ook nog de beschikking over oud-Ajacied Ricardo van Rhijn.

Het totaal aan vertrekkende en inkomende spelers overziend mag duidelijk zijn dat de nieuw aangestelde trainer Van Heulen een heel lastige klus te klaren kreeg. Vrijwel de gehele as van het team, de mannen waar de fundering op gebouwd was, was vertrokken. En dus moest er vanaf de grond worden gebouwd aan een nieuw team, moesten andere spelers opstaan om het elftal op sleeptouw te nemen terwijl Van Heulen zich met dit nieuwe team direct moest gaan bewijzen. Dat leek aanvankelijk ook wel te gaan lukken. Tijdens de seizoensopening op de Krom nam Lisse brutaal de leiding om die pas in de tweede helft kwijt te raken.

Eerste punt
Een week later werd het eerste punt begroet middels een 1-1 tegen Excelsior Maassluis. Het ging voor Van Heulen pas echt verkeerd na de 2-0-nederlaag bij ACV in Assen. Lisse hoopte met twee thuiswedstrijden een aantal punten binnen te slepen, maar werd tweemaal (HHC Hardenberg, 0-5) en (Jong Sparta, 4-7) tweemaal afgedroogd. VIDB peilde na de laatste wedstrijd de stemming bij technische man Winter. Die was wel eens beter geweest, zo liet hij desgevraagd weten. Hij hoopte dat de resultaten snel zouden verbeteren. Ook Winter wees naar zijn leeggelopen selectie als oorzaak van de valse start. Maar, zo liet hij tenslotte weten: ”Ik schiet niet meteen in de vlekken.”

Dat gebeurde kennelijk enkele weken later toch wel. Na nederlagen tegen Noordwijk (1-3) en Kozakken Boys (2-0) behaalde FC Lisse een tweede punt. De 1-1- bij Jong Almere City werd echter geschrapt en de wedstrijd moest over omdat de thuisploeg een niet-speelgerechtigde speler had opgesteld. De club stond begin oktober nog altijd op dat ene schamele puntje toen hem zijn congé werd gegeven. Van Heulen liet aan Robert Toret van het Leidsch Dagblad weten zeer teleurgesteld te zijn dat hij niet meer tijd had gekregen om het team en de speelwijze naar zijn hand te zetten.

Een week later kondigt FC Lisse aan dat het verder gaat met Sjaak Polak. Hij is niet geheel onbekend in de regio. De oud-prof trainde eerder onder meer de reserves van Quick Boys en had in de periode 2017-2019 SJC onder zijn hoede. Met onder meer een kampioenschap tot gevolg. Polak was nu vrij man na een periode van vier jaren bij de vrouwen van ADO Den Haag. Er waren veel sollicitanten waarvan de club met drie gesproken had. Polak sprong er bovenuit, ook. vanwege zijn karakter, duidelijkheid en enthousiasme. Dat wordt door Lisse in deze situatie logischerwijs als een pré gezien.

Polak zelf laat weten: “Uiteindelijk moet je het op zaterdag laten zien, dan word je afgerekend op resultaten.” Polak heeft dan net getekend tot het einde van het lopende seizoen.

Winst in twee uitduels
Lisse harkt tot aan de winterstop nog acht punten bij elkaar. Het wordt tegen zowel GVVV als Scheveningen 2-2 en er worden zelfs twee uitwedstrijden gewonnen; 1-2 bij ADO ’20 en 1-4 bij Koninklijke HFC. Nog immer is Lisse dan hekkensluiter, al heeft het nog een extra beurt, de herhaling bij Jong Almere City in het verschiet.

De  tweede seizoenshelft begint desastreus. In Maassluis wordt de equipe van Polak met 5-0 door Excelsior weggeveegd. De club lijkt zich enigszins te herstellen, verliest met 1-0 van ACV maar loopt in Almere tegen de volgende zeperd aan: 6-1. De club schraapt ook enkele puntjes bij elkaar middels gelijke spelen tegen HHC en thuis tegen Almere.

Nadat zowel Jong Sparta als Noordwijk net te sterk waren gebleken, pakt FC Lisse de enige overwinning van het seizoen op Ter Specke. Concurrent Kozakken Boys wordt met 2-1 verslagen en komt daarmee ook weer enigszins in beeld op de ranglijst. De driepunter tegen de Werkendammers krijgt echter geen vervolg. De Lissenaren behalen nog slechts twee punten in de laatste zeven wedstrijden. De gelijke spelen worden behaald tegen GVVV en Rijnsburgse Boys.

Polak is vrij eenduidig na telkens weer een tegenvallend resultaat. Hij ziet, net als ieder ander, een verdediging die te veel kansen weggeeft en een aanval die te weinig scoort. Polak is steeds trots op de inzet van zijn team en dat is terecht. Maar ook terecht is zijn constatering bij zijn aanstelling dat je uiteindelijk wordt afgerekend op je resultaten. Het puntensaldo schiet ruim te kort en het doelsaldo is verreweg het slechtste van deze competitie. Dat constaterend is de vraag in hoeverre de TC en in tweede instantie ook de trainer van de club zich vergist heeft in de kwaliteit van de spelersgroep. FC Lisse is niet na een spannende strijd net ten onder gegaan, het is dit seizoen uiteindelijk met vlag en wimpel de slechtste van de Tweede Divisie geworden. Met alleen Kozakken Boys nog enigszins in het zichtveld.

Een vraag die hiermee samenhangt is in hoeverre de clubleiding de spelersgroep heeft teleurgesteld. Van met name Daniek van der Meer en Franklin Lewis is bekend dat zij teleurgesteld zijn in de gang van zaken in het aflopende seizoen. Dat betrof niet eens zozeer hun geringe speeltijd, maar meer de wijze waarop ze begeleid zijn. Meerdere spelers voelden zich te lang aan het lijntje gehouden als het over het komende seizoen gaat. Had dat voorkomen kunnen/moeten worden? Ook aanvoerder Toon Zwetsloot constateerde na AFC – Lisse (4-0) dat er uiteindelijk te veel tekortkomingen waren bij de TC, staf en selectie.

In de spiegel gekeken?
Heeft de spelersgroep zelf voldoende in de spiegel gekeken? Als middenvelder Remi van Ekeris bij VIDB-reporter Cock Jue aangeeft dat hij na de komst van Polak harder is gaan trainen, zegt dat dan wat over Van Heulen of over Van Ekeris zelf? Is hij wellicht niet de enige die het seizoen zo heeft aangepakt en beleefd?

Er liggen kortom genoeg vragen op het bordje van de bestuurders, staf (waar Polak ondertussen voor komend seizoen heeft bijgetekend) en spelersgroep. FC Lisse zal ongetwijfeld met gezwinde spoed terug naar de Tweede Divisie willen. De vraag is of iedereen daar ook alles voor gaat doen en laten, want FC Lisse zal het kampioenschap in de Derde Divisie ook zeker niet cadeau krijgen. Tot de concurrenten zal bijvoorbeeld IJsselmeervogels behoren….

Tekst: Theo Uphus
Foto’s: FC Lisse

Lees ook: FC Lisse degradeert uit Tweede Divisie, ruime nederlaag in Amsterdam
Bekijk ook: De Vooruitblik #17: met Toon Zwetsloot (FC Lisse)

POPULAIRE BERICHTEN