Ter Leede stond heel even op pole-position. Had de titel voor het ruiken. Tot de ploeg uit Sassenheim gelijkspeelde tegen Spijkenisse en het concurrent RKAV Volendam op hetzelfde puntentotaal zag komen. In aanloop van Ter Leede – Jodan Boys afgelopen zaterdag stonden de Sassenheimers in de jachtmodus. Hopende op een struikelpartij van de Volendammers. Het Volendamse foutje kwam er. Capelle deed z’n sportieve plicht in het vissersdorp en won met 0-1. En Ter Leede? Dat moest in eigen huis afrekenen met Jodan Boys. Maar hoe?

Beide teams speelden zaterdag vanuit een 1:4:3:3 formatie met verschillende accenten. De ploeg uit Sassenheim speelde met een zeer diepe aanvallende middenvelder in Ian van Otterlo. Hij zou bepalend blijken deze wedstrijd in het aanvalsspel van de Sassenheimers. Jodan Boys, winnaar van de tweede periode, speelde met een controleur en dus de punt naar achteren op het middenveld.

Opbouw
In de opbouw van achteruit was er een duidelijk taakverdeling tussen de centrale verdedigers. Aanvoerder Rob Zandbergen verzorgde de opbouw, Ben van der Lans bewaakte de restverdediging. Zandbergen probeerde, gedurende de gehele wedstrijd, opvallend vaak zelf het middenveld in te dribbelen. Jodan Boys reageerde hier nauwelijks op: de manier van druk zetten werd niet aangepast. Alleen zodra Ter Leede over de middellijn kwam, begon de machine te haperen.

Gebruik je de app? Klik dan hier

In de openingsfase van de wedstrijd kreeg de ploeg van trainer Henk Wisman nog drie grote kansen om de wedstrijd open te breken. Vooral middenvelder Van Otterlo faalde in de afronding. Na de goede openingsfase zakte het aanvalsspel al snel naar een bedenkelijk niveau door verschillende oorzaken.

De buitenspelers Jeffrey Bok en Omar Limon toonden weinig initiatief in het vrijlopen en werden nauwelijks betrokken in het aanvalsspel. Daarbij was Joey van den Berg ongelukkig aan de bal. Dit zorgde voor grote afhankelijkheid van Van Otterlo. Hij toonde zich niet alleen onvermoeibaar, maar had ook een aantal goede acties in huis, leed nauwelijks balverlies en liet gedurende de wedstrijd verbaal zijn irritatie merken.

Het belangrijkste middel van Ter Leede om kansen te creëren was de steekpass waarbij vooral Van den Berg en Van Otterlo (vanuit het middenveld) veel loopacties maakten om achter de verdediging van Jodan Boys aan de bal te komen. Dit was echter onvoldoende en te eenvoudig te verdedigen voor de gasten uit Gouda. Alleen een van richting veranderd schot van Zandbergen en een afgekeurd doelpunt van Van den Berg vanwege buitenspel waren nog noemenswaardig deze eerste helft.

Initiatief
Jodan Boys kreeg in de eerste helft de mogelijkheid om op te bouwen en werden pas rondom ‘kopcirkel’ opgevangen door Ter Leede. Opvallend hierbij was dat Van Otterlo naast Van den Berg kwam te spelen in het druk zetten. Theoretisch gezien kreeg Jodan Boys daarmee een overtal op het middenveld, maar ze wisten hier geen gebruik van te maken door twee oorzaken;

• De verdedigende middenvelder van Jodan Boys ging tussen de centrale verdedigers spelen waardoor het een 1:5:2:3 formatie ontwikkelde en / of;
  • De aanvallende middenvelder van Jodan Boys ging zo diep ging spelen, dat hij werd opgevangen door het centrale verdedigingsduo van Ter Leede.

Windje mee
Was het (letterlijk) de wind in de rug of waren het de woorden van trainer Wisman in de rust? Wat de reden ook mocht zijn: Ter Leede begon voortvarend aan de tweede helft. Belangrijke uitgangspunten in het aanvallen werden veel beter uitgevoerd; het baltempo lag hoger, het spel werd sneller verplaatst en op de helft van de tegenstander waren alle aanvallend ingestelde spelers nadrukkelijker aanwezig. Tel daarbij op dat Ter Leede veel ’tweede ballen’ won.

Typerend voor een belangrijk aanvalspatroon van Ter Leede was de kans in de derde minuut van de tweede helft voor Van den Berg. Verdediger Zandbergen was ingeschoven tot ver op de helft van Jodan Boys en gaf een steekpass op zijn teammaat in de aanval. Die kon de eerste kans van de tweede helft niet verzilveren. Het overtuigende aanvalsspel duurde tot de 68ste minuut, waarin er nog twee grote mogelijkheden waren voor Bok en Van Otterlo.

Hierna zwakte de aanvallende druk af, waren er weinig hoogtepunten en probeerde trainer Wisman met twee wissels de aanvalslinie van frisse spelers te voorzien. Jim Gillissen en Robert Steemers kwamen in het veld voor Limon en Van den Berg. Het inbrengen van Gillissen bleek uiteindelijk een gouden zet. In de 83e minuut speelde hij zichzelf goed vrij op de rand van het strafschopgebied en wist de bevrijdende openingstreffer te maken.

Volwassen
Jodan Boys reageerde direct en gooide er een slotoffensief uit. De sterke aanvoerder, Leroy Brank, ging als tweede spits spelen. Ter Leede gaf geen krimp en bleef betrekkelijk eenvoudig overeind. Hét hoogtepunt van deze wedstrijd kwam in de blessuretijd van de wedstrijd. De bezoekers gingen voor hun laatste kans en ook de keeper stond 30 meter uit zijn doel. Na een afgeslagen aanval kreeg Bok de bal rondom de middellijn en schoot de bal vanaf daar in het lege doel: 2-0. Vlak na deze treffer floot de scheidsrechter af en pakte Ter Leede drie zeer belangrijke punten en ook de koppositie in de Hoofdklasse A.

In aanvallend opzicht maakten de inschuivende Zandbergen, de beweeglijke Van den Berg en de zeer nadrukkelijk aanwezige Van Otterlo het verschil voor Ter Leede. Na een zeer moeizame eerste helft toonde Ter Leede zich volwassen in de tweede helft en pakte het terecht drie punten. Het kampioenschap is binnen handbereik.

Tekst: Sebastiaan Bloemendaal