Rijnsburgse Boys speelt zaterdag op de eigen Middelmors tegen het Excelsior Maasluis van Dogan Corneille. Het affiche klinkt niet alleen interessant, maar is dat ook daadwerkelijk wegens de verschillende speelstijlen van beide ploegen. Kan Rijnsburg de defensieve muur van Maasluis doorbreken? Of loopt het uiteindelijk toch in de val? 

De ploeg uit het Rijnmond-gebied was vorig seizoen met dertig tegentreffers de minst gepasseerde ploeg van de Tweede Divisie. Om een goede indicatie te geven: dat waren er drie minder dan kampioen Katwijk. De architect van de defensieve zekerheid van het team was Jeroen Rijsdijk. De oefenmeester verdiende dankzij zijn goede werkzaamheden een overstap naar Sparta Rotterdam. Op dit moment is hij de hoofdtrainer van de beloften in Rotterdam.

Omschakeling
Het affiche Rijnsburgse Boys – Excelsior Maasluis zal een duel zijn tussen twee speelstijlen. Van Leeuwen wil aanvallend en attractief voetbal spelen met zijn ploeg. Daarnaast moet de ploeg het zich eigen maken om de bal snel terug te veroveren. Maasluis daarentegen blinkt uit vanwege haar degelijkheid. Met name in de omschakeling is het elftal van Corneille levensgevaarlijk.

Dat laatste blijkt uit de treffer die het team afgelopen zaterdag tegen GVVV maakt. De ploeg uit Veenendaal verspeelt de bal op het middenveld en een paar tellen later staat Maasluis-aanvaller Sekou Sylla oog in oog met de doelman van de Veenendalers: 1-0. Wat opvalt is dat Corneille en zijn mannen máár twee passes nodig hebben om te scoren. Sylla draait eerst weg bij zijn tegenstander en speelt vervolgens spits Vincent van den Berg in. Die kaatst de bal terug op eerstgenoemde en die rondt af.

Maassluis omsingelt de rechterkant van GVVV en dwingt zo balverlies af van de bezoekers. 

Twee soorten drukzetten
Dat Excelsior Maassluis degelijk speelt is ook aan de opstelling te zien. De ploeg speelt in een 4-3-3-systeem met twee controleurs. De buitenspelers laten zich bij balverlies inzakken waardoor het in een 4-2-3-1 verandert. De vleugelaanvallers krijgen de vrijheid om acties te maken en dat heeft een reden: de backs van de ploeg zijn namelijk niet offensief ingesteld.

Bij balbezit van het team staan zowel rechtsback Milan van Ewijk als linksback Robin van den Ende achter de bal. Alleen als er zicht echt een buitenkans aandient om eroverheen te komen, gaan de vleugelverdedigers eroverheen. Op deze manier is Van den Ende in het tweede bedrijf tegen GVVV ook bijna trefzeker.

‘Wesley Goeman zou wel eens de sleutel kunnen zijn op het Rijnsburgse middenveld’

Wat Maasluis een moeilijke opponent maakt is het afwisselen van druk zetten. Het ene moment zakt de ploeg in tot de middenlijn en het andere moment klapt de club uit het Rijnmond-gebied er vol op. Dat is ook te zien in de wedstrijd tegen het elftal van Niek Oosterlee. Zijn elftal wil een gelijkmaker forceren en wil daarom de bal zo snel mogelijk naar voren brengen. De thuisploeg steekt daar een stokje voor door agressief door te jagen. Het resulteert zelfs in een enorme kans op de 2-0.

Situatie waarin Maassluis besluit om hoog druk te zetten. 

Normaal gesproken staat het team van Corneille iets lager in het veld als het gaat om druk zetten. Dan zakt de ploeg in en verandert de 4-3-3 naar een 4-2-3-1. Op dat moment wil het elftal de tegenstander dwingen om een kant te kiezen. Vervolgens wordt er als één blok druk gezet waardoor het voor de tegenstander moeilijk is om een oplossing te vinden. Zowel het screenshot hieronder als de bovenste laat zien dat de ploeg graag druk zet op een kant.

Situatie waarin Excelsior Maassluis de linkerzone van GVVV vastzet. 

Rijnsburgse wapens
Kortom: Rijnsburgse Boys kan zich zaterdagmiddag opmaken voor een lastig potje. Echter beschikt Van Leeuwen ook over een aantal wapens waarmee het de tegenstander pijn kan doen. Allereerst moet de oefenmeester ervoor zorgen dat de restverdediging goed staat als het zelf de bal heeft. De ploeg uit Maassluis is namelijk levensgevaarlijk in de omschakeling en daarom is het belangrijk dat de ‘Uien’ genoeg man achter de bal hebben bij een eventuele counter.

Verder zou Wesley Goeman wel eens de sleutel kunnen zijn op het Rijnsburgse middenveld. De middenvelder, die vorig seizoen nog aanvoerder was van het team, werd de eerste twee wedstrijden op de bank gezet door zijn trainer. Met zijn goede passing en spelinzicht kan de thuisploeg wellicht uit de problemen komen. Ook bij balverlies kan Goeman van waarde zijn. De oud-speler van Scheveningen is niet alleen een goede passer, maar ook een speler die hard werkt om de bal te veroveren.

Tervoert in duel met twee verdedigers van Jong Almere City FC 

Tot slot, Rijnsburg beschikt met Frank Tervoert over een spits die erg nuttig kan zijn als Maassluis hoog druk gaat zetten. Met Bart Freke hebben de geel-zwarten een verdediger met een goede lange pass in de benen. Mocht de defensie van de Rijnsburgers onder druk komen te staan, dan kan de ploeg kiezen voor een lange bal naar de balvaste Tervoert. Van daaruit zou er eventueel verder gevoetbald kunnen worden.

Foto’s: Hans Heemskerk

Lees ook: ‘Analyse: het ene VVSB is het andere niet’ 
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 20.00SEP
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)