Valken’68 stond toch bekend om verzorgd voetbal. In de thuiswedstrijd, afgelopen zaterdagmiddag tegen RCL, was dit echter niet het geval (2-2) . De thuisploeg gaf een comfortabele 2-0 voorsprong weg en zag daardoor de titelkansen ook verder weg slinken ,,Als je hoort dat Die Haghe weer verliest, is dit best wel zuur”, zei Arie van Duijn na afloop.

De ‘vernieuwde’ speelwijze zorgde voor een andere beleving op de tribune. Deze keer was het niet verzorgd vanaf de eerste minuut, maar vooral zakelijk. Geen aanvallen over meerdere schijven, maar lange ballen. Des te opvallender was het dat de thuisploeg op voorsprong kwam uit een schitterende combinatie. Jaap van der Plas wist na een combinatie met Matthias van Beelen raak te schieten: 1-0.

Weggeven
Valken creëerde in de eerste helft weinig, maar slaagde er tevens in om weinig weg te geven. De score werd overigens verdubbeld door Van Beelen. De aanvalsleider schoot na een scrimmage de 2-0 van dichtbij tegen de touwen. Een lange bal werd niet goed verwerkt door RCL-doelman, Andrew Bontje. De Leiderdorpse verdediging wist de bal niet goed weg te werken en na een ongelukkige botsing wist Van Beelen van dichtbij raak te schieten: 2-0.

,,Ik vond dat wij domineerden en dat RCL de laatste twintig minuten pas aandrong.”

Heel lang wist de thuisploeg niet van de ruime voorsprong te genieten. Isa Adima, aanvaller van de bezoekers, schoot een minuut na de verdubbeling, de aansluitingstreffer binnen. De jeugdige aanvaller kon vrij het strafschopgebied in dribbelen en Valken-doelman Erwin van der Nagel passeren: 2-1.

Professioneel
,,Mijn ploeg had op dat moment een overtreding moeten maken”, vond Valken’68-trainer, Arie van Duijn na afloop. ,,We gaven gewoon de 2-0 weg en daardoor werd het weer een wedstrijd. Ik vond dat wij domineerden en dat RCL de laatste twintig minuten pas aandrong. We hadden dit wat professioneler moeten uitspelen.”

De woorden van de oefenmeester beschreven een gedaanteverwisseling van de thuisploeg. Normaal gesproken waren de Valkenburgers in staat om de bezoekers weg te spelen. Echter had Van Duijn in de bespreking vooraf al aangegeven dat het in deze fase van de competitie niet om frivoliteit ging, maar om zakelijkheid. Dat laatste straalde de ploeg van Arie van Duijn met zekerheid uit, afgelopen zaterdagmiddag.

Gelijkmaker
De gelijkmaker viel daardoor niet uit de lucht. De bezoekers klopten al langere tijd aan de deur op ’t Duyfrak. Een bal op de lat en diverse pogingen van dichtbij lieten de thuisploeg ontsnappen. Toch werd het tien minuten voor tijd gelijk. Knullig verdedigend dekken van Chris de Lange zorgde voor een penalty. De Leiderdorpers benutte het buitenkansje en kwamen gelijk: 2-2.

‘Dat was, als we de hoofdtrainer van de thuisploeg moeten geloven, het enige pluspunt van de middag.’

De thuisploeg drong nog aan, maar wist de winnende treffer uiteindelijk niet te maken. Jaco van der Bent schoot in het zestienmetergebied over en even later werd zijn vrije trap gepareerd. De thuisploeg moest daardoor leven met een gelijkspel en dat kon Van Duijn niet.

Arbitrale dwaling
,,Ik vond dat wij zeventig minuten lang hadden gedomineerd. Daarna had de scheidsrechter een arbitrale dwaling. Chris maakt blijkbaar een overtreding en daardoor legt hij hem op de stip.” Valken kwam de dwaling uiteindelijk niet te boven en moest leven met een gelijkspel. D00r de nederlaag van koploper Die Haghe liep de thuisploeg uiteindelijk één punt in. Dat was, als we de hoofdtrainer van de thuisploeg moeten geloven, het enige pluspunt van de middag.

Valken’ 68 – RCL 2-2 (1-0) 35. J. Van der Plas 1-0, 56. Van Beelen 2-0, 58. Adima 2-1, 80. Sinteur 2-2.

Valken’68: Van der Nagel, De Lange, M. Van der Plas, Haasnoot, Redel (46. Van Duijn), J. Van der Plas, Van der Bent, De Mooy, S. Van der Plas, Van Beelen, Schaap (67. Van Delft)

Foto’s: Saam de Mooij