Het is genoeg geweest voor Anton den Haan: voetballen op topamateurniveau. De combinatie van werken, drie keer trainen en op zaterdag de hele dag weg zijn eist steeds meer zijn tol. Tel daarbij op dat Den Haan na de winterstop niet meer zeker was van zijn plek en de keuze van de 27-jarige voetballer om te stoppen wordt steeds begrijpelijker. ,,Het kostte gewoon teveel energie: na mijn werk haasten naar de training en op zaterdag niet altijd zeker zijn van een basisplek.”

Den Haan werd afgelopen zomer nog met hoge verwachtingen binnengehaald. De middenvelder kwam over van Quick Boys en speelde zich in de beginfase gelijk in de basis. Een rumoerige periode volgde, waarin trainer Oscar Alkemade plaats moest maken voor Dogan Corneille. De trainerswissel pakte voor Den Haan niet gelukkig uit. Corneille koos voor een meer aanvallende speelstijl en dat was niet in het voordeel van de defensief ingestelde Den Haan.

Bewuste keuze

,,In die tijd heb ik mijn plek moeten afstaan. Toen ben ik gaan nadenken. Vanuit Ter Aar, waar ik woon, steeds afreizen naar Noordwijk, moet ik me steeds ontzettend haasten om op tijd voor de trainingen te zijn. Dat is niet prettig. Ik heb toen bij de club aangegeven dat ik er over nadacht om te stoppen. Zij hebben toen gevraagd of ik er nog eens over wilde nadenken. Hoewel ik nu meer speel, is het toch goed geweest. Het is een bewuste keuze.” Daarmee is het na één seizoen al klaar op de Duinwetering. Aan Noordwijk zelf lag het niet. ,,Het is een prettige en toegankelijke club waar iedereen me gelijk thuis liet voelen.”

Het is eerder zijn maatschappelijke carrière die Den Haan noopt een keuze te maken. Het werk bij Randstad als Sales Intercedent vergt steeds meer tijd, zoveel dat het amper te combineren valt met het voetballen. ,,Op mijn werk wil ik ook weer stappen gaan maken en ik ben nu op een leeftijd dat ik naast voetbal ook andere dingen wil doen”, licht de voetballer toe. Den Haan is niet de enige speler van Noordwijk die op vroege leeftijd afzwaait. ,,Stefan (Mertens red.) is aan zijn laatste weken bezig als voetballer, maar ook Jeffrey Mols heeft dezelfde keuze gemaakt. Voetballen, werken en trainen vergt naarmate je ouder wordt steeds meer van jezelf.”

Terug naar Altior

Maar helemaal stoppen wil Den Haan niet.  De linkspoot keert terug bij Altior, de club waar het allemaal begon voor hem. Van de Hoofdklasse naar de Vierde Klasse is een flinke stap terug, maar Den Haan voelt zich er absoluut niet te goed voor. ,,Het zal even schakelen worden. Van drie keer trainen in de week naar maximaal twee keer en natuurlijk een lager niveau. Maar het spelen met vrienden en kennissen zie ik wel zitten en het idee dat ik een training kan overslaan vanwege mijn werk bevalt me goed.”

Het enige wat Den Haan rest is het seizoen goed afmaken bij Noordwijk. Daar wil de middenvelder dan ook alles aan doen. ,,Sportief gezien is dit seizoen natuurlijk niet helemaal wat we ervan verwacht hadden. De trainerswissel heeft toch effect gehad op het seizoen, waarin we te wisselvallig zijn geweest. Je ziet nu wel dat er steeds meer vorm in het elftal komt.”

Precies op tijd, want Noordwijk vecht nog om de derde periode, met Spijkenisse als grote uitdager. Die club staat nu twee punten voor, maar beide clubs komen elkaar nog tegen in de voorlaatste speelronde. ,,Spijkenisse blijft maar winnen, met bizarre uitslagen. In het begin van het seizoen gingen het nog helemaal niet zo goed met ze”, weet Den Haan. ,,Wij hebben zelf afgelopen zaterdag tegen ’s Gravenzande een goede stap gezet door te winnen. Over drie weken komen we Spijkenisse tegen, dus we hebben alles nog in eigen hand. De periode en daarbij nacompetitie zou een mooi afscheid zijn bij Noordwijk.”

Tekst: Frank Venema

Foto: Ron van der Linden

bannernoordwijk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)