De ene is het toonbeeld van kalmte, de ander bruist van de energie. Tom Duindam, spits van origine en vaak vrij onbewogen. Sjaak Polak, trainer van SJC, is daarin zijn tegenpool. Maar in hoeverre deze twee persoonlijkheden ook uit elkaar liggen. Zij waren samen wel de architecten van een stukje Noordwijkse geschiedenis. SJC promoveerde zondag na een 1-2 overwinning uit bij Achilles 1894 naar de Derde Divisie. 

De Haagse trainer mag een schouderklopje gegeven worden. Ga maar na. De oefenmeester nam het stokje over van succestrainer Kees Zethof, die dit jaar ook zijn kunnen zou bewijzen bij buurvereniging vv Noordwijk met een kampioenschap. Zethof zette een schitterende basis neer in Noordwijk, maar het afbreukrisico voor een volgende trainer zou groot zijn.

,,Dit is zo’n groot compliment naar de groep, naar de TC-leden, de vrijwilligers, de hele club.”

Polak had het niet altijd makkelijk, liep tegen muren aan en zocht naar de juiste aanpak als een stadse man tussen de nuchtere Noordwijkers. ,,Ik ben van heel ver gekomen, heb kliko’s stront over mij heen gehad”, toonde Polak zich in Assen nog zichtbaar emotioneel. ,,Uitschelden heb ik nooit gedaan, maar ik ben hard geweest. Die gasten konden mij schieten. Maar dit is zo fantastisch. Dit is zo’n groot compliment naar de groep, naar de TC-leden, de vrijwilligers, de hele club.”

Tom Duindam schoot SJC op prachtige wijze naar een 0-1 voorsprong

Daarbij vergat Polak ongeveer zichzelf. Hij hield z’n hoofd, in ieder geval voor de buitenwacht, betrekkelijk koel in moeilijke dagen. Het dieptepunt dit seizoen lag in Noordwijk na de nederlaag thuis tegen Purmersteijn. De trainer organiseerde die week erna een praatsessie om de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen en slaagde in die missie.

Dat beaamde clubtopscorer Tom Duindam als geen ander. ,,Polak heeft wel altijd de juiste dingen gezegd. Altijd fair gebleven. Hij was misschien wel streng, maar wel oprecht en eerlijk. Ik vind dat alleen maar goed en je ziet wat het resultaat is. We zijn kampioen geworden ermee. Wat wil je nog meer?”

In het kampioenschap had de betrekkelijk nuchtere Duindam ook een grote rol. Met meer dan twintig goals beleefde hij een geweldig debuutseizoen op de Lageweg. Ook in Assen bewees hij z’n waarde. Na een openingsfase die vooral bol stond van de spanning en weinig goed voetbal opleverde, maakte hij met een schitterende goal de 0-1.

,,Mannetje achter me gehouden, goed wegdraaien en lekker in de kruising.”

Daarvoor had de beste man aan de kant van Achilles 1894, Stan Haanstra, de grootste kans van de wedstrijd gemist. Als hij met z’n passen wel goed was uitgekomen, had Haanstra SJC in rouw kunnen dompelen. Z’n schot voor bijna open doel miste de juiste richting.

Tom Duindam-show
Daarna werd het voor even de Tom Duindam-show. Hij schitterde door z’n sublieme openingsgoal, na twee goede aannames schoot hij de bal uit de draai in de kruising. ,,Mannetje achter me gehouden, goed wegdraaien en lekker in de kruising”, lachte Duindam na afloop. ,,Hij zat er heerlijk in. Ik vroeg gelijk al na de wedstrijd: ‘is het gefilmd’?”

,,Voor mij persoonlijk is het een ideaal jaar geweest. We trainen elke week keihard en ik sta nu op 22 goals in de Hoofdklasse. Dat is toch super? En dan daarmee uiteindelijk kampioen worden. Beter kan niet als spits!”

Sjaak Polak gaat bij terugkomst in Noordwijk op de schouders

De ploeg uit Assen rechtte na die goal van SJC wel de rug en kwam via Ids Hannema op 1-1. Daarna was de thuisploeg sterker en kroop SJC twee keer door het oog van de naald, omdat de bal twee keer het aluminium kuste. In de tweede helft toonde SJC zich weer sterker. Achilles 1894 zakte terug en probeerde op de counter SJC pijn te doen.

,,Een groot compliment naar iedereen die SJC een warm hart toedraagt. Dit blijf je de rest van je leven onthouden.”

Het uiteindelijke verlossende doelpunt van Raymond van Heijningen maakte tien minuten voor tijd behoorlijk wat los in het Noordwijkse. Na een ware ‘pitch-invasion’ moesten de Noordwijkers nog tien minuten hun zenuwen in bedwang houden en kreeg de ploeg nog één flink kans te verwerken van Jean Pierre N’Gouan. De bonkige aanvaller schoot van een meter of tien over de goal van doelman Schelvis.

Tranen
Na het laatste fluitsignaal brak er een gigantisch feest los in Assen en werden vele Noordwijkers overmand door emoties. Ook Polak brak direct in tranen uit. ,,Dit is zo mooi! Een groot compliment naar iedereen die SJC een warm hart toedraagt. Dit blijf je de rest van je leven onthouden. Een schitterende hoofdprijs voor de club, de groep, ook voor mij. Wij hebben kracht en power overgehouden tot het laatst.”

Achilles 1894 – SJC 1-2 (1-1) 25. Duindam 0-1, 36. Hannema 1-1, 82. Van Heijningen 1-2

SJC: Schelvis, Sloos, Van Duyn (46. Ruigrok), Verhoek, Groot, Verweij, Broekhuizen, Van der Zalm (58. Steenvoorden), Van Dijk (79. Van Heijningen), Duindam, Dedel

Foto’s: Johanna Wever

Lees ook: ‘Winnend SJC maakt Noordwijks droomweekend compleet’

Samenvatting Achilles 1894 – SJC (Beelden: Omroep West)
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)