Het heerlijke voetbalweer sloeg na het laatste fluitsignaal van de wedstrijd BVCB – Valken ‘68 direct om in een heuse stortbui. Het was alsof de weergoden zich ontstemd voelden. De Valkenburgers hadden aan een 1-2 overwinning niet genoeg om degradatie te voorkomen. Volgens seizoen wacht de Tweede Klasse.

De gemoederen liepen na afloop hoog op bij de mannen van Arie van Duijn. Complete stilte in de kleedkamer van Valken ‘68. Tranen in de ogen van de aangeslagen aanvoerder Erwin van der Nagel en Robbert van Delft zonderde zich buiten af. De aanvaller kreeg een arm om zich heen en kreeg wat bemoedigende woorden te horen van zijn oefenmeester Arie van Duijn. ,,Dit weer is wel typerend voor Valken ‘68 op dit moment”, merkte Van Duijn op doelend op de stortregen. ,,Het is heel erg zwaar voor iedereen. We hebben er lang naar toegeleefd en waren er ook nog dichtbij. Als je nu ziet hoe het aankomt bij de spelers. Ze zijn er echt kapot van. Er zijn een aantal jongens die ook uit Valkenburg komen. Dat zijn echt jongens van de club. Dat gevoel zit heel diep.”

Het was de laatste weken een emotionele achtbaan voor de mannen van Van Duijn. De teleurstelling na de vernederende wedstrijd tegen Neptunus (2-6) werd omgezet in vertrouwen toen CSW met 1-3 werd verslagen. Een volgende horde om lijfsbehoud veilig te stellen kon niet worden genomen. BVCB was over twee wedstrijden gezien te sterk voor Valken ‘68.

Eén doelpunt
Op ‘t Duyfrak was de ploeg kansloos, maar in Bergschenhoek leek Valken ‘68 toch nog voor een stunt te kunnen zorgen. ,, We dachten lange tijd nog dat we eroverheen zouden gaan. Als ze dan een kwartier voor tijd een rode kaart krijgen neemt de hoop weer toe. Je gaat aanvallender spelen en gokt dat de bal een keer goed valt.” De Valkenburgers hadden nog maar één doelpunt nodig om een verlening af te dwingen. Zelfs tegen tien man lukte het Valken ‘68 niet om nogmaals het net te vinden. De 2-4 thuisnederlaag werd zodoende niet weggewerkt.

Zolang Valken ‘68 kon voetballen was er nog hoop voor de club uit Valkenburg. Het voetballen is nu ten einde en degradatie is een feit. ,,Ik kan me voorstellen dat het voor veel jongens nog een beetje onwerkelijk is, maar ik ben daarin wel nuchter”, sprak van Duijn na afloop. ,,Het besef van de degradatie is er wel. Het is heel erg jammer. Het zat de laatste weken vaak niet mee. Bij de tegenstander juist weer wel. Denk aan Neptunus. Die schoten ze er toen vanuit alle hoeken erin. Ook speelde BVCB dinsdag een veel betere wedstrijd dan vandaag. Wij zijn gewoon hetzelfde spel blijven spelen, maar het was vaak even net niet.”

Tweede Klasse
Volgend jaar acteert Valken ‘68 dus in de Tweede Klasse. Desondanks maakt Van Duijn zich geen zorgen over eventuele afhakers die Valken ‘68 volgend seizoen moeten versterken. ,,Nee dat wordt geen probleem denk ik. Volgens mij hebben van de negen jongens er acht alles al ingevuld en afgeleverd bij de KNVB. Alleen voor Lars van Bommel is het nog even afwachten met overschrijven. Hij speelt met zijn huidige club (FC Boshuizen) nog in de nacompetitie en daar zijn geloof ik nog wat regels voor. Ik heb er vertrouwen in dat het wel goed komt. We hebben overigens als groep al bij elkaar gezeten. Daar is een goed gesprek uitgekomen. De jongens wisten in wat voor situatie we zaten en dat degradatie ook een mogelijkheid was. Niemand is daardoor afgehaakt.”

Voor Valken ‘68 en Van Duijn wacht er volgend jaar maar een taak : ,,Onze prioriteit nummer één is zo snel mogelijk weer promoveren. Dat wordt keihard werken, maar Valken ‘68 hoort niet thuis in de Tweede Klasse.”

Tekst: Davy Klaris
Foto: Saam de Mooij

ziezoo


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)