“We wisten op gegeven moment bijna niet eens meer hoe het voelde om te winnen: de eerste drie wedstrijden van dit seizoen wonnen we niet en ook vorig seizoen hebben we zoveel verloren”, verzucht Ter Leede-captain Tomas Arroyo. Maar de laatste weken werd die negatieve spiraal doorbroken. De Sassenheimers versloegen zowel ARC (3-0) als Alphense Boys (0-5) en proefden eindelijk weer het zoet der overwinning.

Die twee eclatante zeges hebben het gemoed op de Roodemolen een voelbare impuls gegeven. “Ja, als je in twee wedstrijden acht goals maakt en in beide duels de nul houdt, dan is dat lekker voor de sfeer en het vertrouwen. Dat merk je aan alles. Tegelijkertijd moeten we nu ook niet naast onze schoenen gaan lopen, dat hebben we na de start en vorig seizoen totaal niet verdiend.” Maar, zo voegt Arroyo ook toe: “Als de groep een beetje fit blijft, denk ik dat we veel kunnen gaan winnen dit seizoen.”

Versterking
Volgens de Voorhouter speelt het aantrekken van Carlito Fermina, diep in augustus, een belangrijke rol. “Echt een onwijs goede spits”, noemt Arroyo hem.

“We begonnen de competitie niet heel best. Het stond nog niet heel goed en een niveautje lager was voor de meesten ook even wennen. De grootste oorzaak was, denk ik, dat we zonder spits begonnen. We hadden geen eerste spits in de selectie, laat staan een back-up. Scoren blijft een vak apart, dat is iets wat je iemand niet zomaar kunt aanleren. Daarnaast kunnen tegenstanders zich er ook op instellen dat je geen spits hebt, door bijvoorbeeld meer druk naar voren te geven.”

‘Ik vind eigenlijk dat ik dat niet zo heel goed kon, in de spits lopen om wat te forceren. Daarom ben ik bewust de dingen net wat anders gaan doen.’

De komst van Fermina bood echter uitkomst. “Nu dwing je een tegenstander meer naar achteren. Carlito houdt soms twee of drie man bezig. Daarnaast is hij snel, heeft hij een goede actie en kan hij scoren.” Het moge duidelijk zijn dat Arroyo content is met de last-minute zomeraanwinst. “We hadden wel op een spits gerekend. Maar dat het zo zou uitpakken, hadden denk ik niet veel mensen verwacht.”

Clubtopscorer
Dat laatste geldt misschien ook wel voor de scoringsdrift(en) van Arroyo, die met vijf goals in evenzovele wedstrijden clubtopscorer aan de kant van Ter Leede is. De verdediger benutte twee strafschoppen en werd daarnaast een aantal keer naar voren gedirigeerd om oorlog te maken als de stand daarom vroeg.

“Ik vind eigenlijk dat ik dat niet zo heel goed kon, in de spits lopen om wat te forceren. Daarom ben ik bewust de dingen net wat anders gaan doen: qua loopacties, aangaan van kopduels en aanbieden in balbezit”, vertelt Arroyo. Die ‘nieuwe’ aanpak sorteerde effect, maar is wat de verdediger betreft als noodgreep niet al te vaak meer nodig. “Ik hoop het niet meer te hoeven doen, want dat zou betekenen dat we gelijk of achter staan.”

‘Als we de eerste competitiewedstrijd wel direct een spits hadden gehad, hadden we misschien wel bovenaan gestaan. Dat zullen we nooit weten.’

Wat Arroyo wel hoopt te blijven doen, is zo lang mogelijk actief te blijven op de velden. “Of dat tot mijn 40e of 32e is zal moeten blijken, maar ik wil echt nog jaren door. Ik heb er helemaal nog niet over nagedacht om over een aantal jaar al te stoppen.”

Arroyo is de oudste speler van Ter Leede, maar desondanks nog altijd pas 28 jaar. “Weet je wat het ook is: er wordt soms over mij gesproken alsof ik al heel oud ben, maar dat komt ook omdat we zo’n jong team hebben. Na mij komt Marc de Kruijs met 26 jaar en daarna loopt het snel naar beneden”, vertelt Arroyo, die op zijn zeventiende debuteerde bij Quick Boys.

“Ik heb nog altijd de ambitie om zo hoog mogelijk te spelen. Ik heb zestig wedstrijden in de Tweede Divisie gespeeld, een heel aantal in de Derde Divisie en nu voor het eerst in de Vierde Divisie. Niemand bij Ter Leede had liever een niveau omlaag gegaan, maar het is nu eenmaal zo. Soms moet je ook een beetje geluk hebben. Als we de eerste competitiewedstrijd wel direct een spits hadden gehad, hadden we misschien wel bovenaan gestaan. Dat zullen we nooit weten. Toch denk ik dat als we niet teveel blessures en schorsingen tegen gaan komen we hoog kunnen eindigen.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: Captain Arroyo hoopt op ommekeer bij Ter Leede: ‘Het is 1 voor 12’


POPULAIRE BERICHTEN