Twee punten. Dat is het gat wat nog tussen koploper Noordwijk en achtervolger Quick Boys zit. De titelstrijd is meer open dan ooit en de komende vier wedstrijden moeten uitwijzen wie zich aan het einde van de rit de kampioen van de Derde Divisie mag noemen. In een heuse kraker op Nieuw-Zuid trok de thuisploeg op verdiende wijze aan het langste eind. Het was een wedstrijd waarin vanaf het begin te zien was dat beide teams vol voor de overwinning gingen. Uiteindelijk stond Quick Boys-trainer Erik Assink – deze keer zonder kiespijn – met de grootste glimlach en moest zijn collega Kees Zethof lachen als een boer met kiespijn: 2-0. 

,,Blijven lachen, blijven lachen”, zegt Zethof na het laatste fluitsignaal, terwijl hij van het veld afloopt. Zijn ploeg Noordwijk heeft zojuist verloren van de grootste concurrent in de competitie: Quick Boys. De mannen van Zethof strompelen het veld af. De één schopt nog tegen de kleedkamerdeur aan en de ander gaat voor die kleedkamerdeur zitten.

De verslagenheid was op de Noordwijkse gezichten te zien. Waarschijnlijk zat er besef in de koppies. Het besef dat de titelrace op Nieuw-Zuid zo goed als beslist kon worden. ,,We hoeven ze komende week niet bij elkaar te rapen, hoor”, is Zethof direct nuchter na het laatste fluitsignaal. ,,Wij staan nog altijd twee punten voor op Quick Boys en hebben het nog volledig in eigen hand. Om er een cliché bij te halen: de slag is gestreden, maar de oorlog nog niet.”

De jongens kwijt
Het contrast met tegenstander Quick Boys was – logischerwijs – groot. De spelers vierden feest met de supporters en kregen schouderklopjes, complimenten en een staande ovatie. De Katwijkers slaagden er namelijk in om de grootste test van dit seizoen te doorstaan. Winnen van de koploper, gesteund door 5000 aanwezige toeschouwers. Dat resultaat werd overigens behaald op een manier die de mensen aansprak: met hard werken en bij vlagen goed voetbal.

,,Noordwijk speelt met enorm veel ruimte in de rug en op de momenten dat ze de bal niet hebben, zijn ze dan kwetsbaar.”

,,We hebben de wedstrijd zoals altijd benaderd”, zegt Assink. ,,We hebben even bij het tweede staan kijken en daarna met z’n allen lekker wat gegeten. Vervolgens heb ik samen met Derek (van der Plas, red.) de bespreking gedaan en daarna zijn ze het veld op gegaan. Op dat moment ben je de jongens ook kwijt en moeten ze het zelf doen.”

En dat deden de mannen van Assink. Het fluitje had geklonken en de thuisploeg ging er volle bak voor. Toch mocht het blij zijn dat het niet razendsnel op achterstand kwam, want na 45 seconden knikte Emiel Wendt uit een vrije trap op de paal. Daarna begon de Katwijkse storm. Na een goede aanval werd de bal voorgegeven en hoefde Marc de Kruijs de bal alleen maar binnen te lopen. Dat deed hij te wild, want de bal ging hoog over. Daarna dacht Tjeerd Westdijk aan scoren, maar de Noordwijk-aanvaller maaide oog in oog met Paul van der Helm over de bal heen. Aan de andere kant was het wel raak.

Quick Boys profiteert
Na een afgemeten voorzet van Dennis Kaars kon De Kruijs deze keer wel tot scoren komen: 1-0. Opvallend was dat de thuisploeg de bezoekers enorm veel pijn deed in de omschakeling. Precies volgens plan. ,,Dat was één van de dingen die we aan de jongens mee hadden gegeven”, zei Assink. ,,Noordwijk speelt met enorm veel ruimte in de rug en op de momenten dat ze de bal niet hebben, zijn ze dan kwetsbaar. Daar hebben we goed van geprofiteerd.”

Vlak voor rust werd er weer uit zo’n omschakelmoment gescoord. Kay Tejan, die één van de uitblinkers was, veroverde de bal op het middenveld en zette de aanval vervolgens op. Uiteindelijk kreeg Tejan de bal terug voor het strafschopgebied en kon hij vlak voor de thee raak schieten: 2-0.

Afgetroefd
,,Wij hadden daarna nog een plan-B in ons hoofd”, gaf Zethof een inkijk in het Noordwijkse strijdplan. ,,We wilden meer lengte voorin posteren, maar om dat te doen, moest ik wel Maurice van der Neut wisselen. Hij zat niet lekker in de wedstrijd, maar aan de andere kant misten we daardoor wel een linkspoot in onze opbouw. Dat plan kwam er niet heel lekker uit. Daarnaast hadden we het erg lastig op dit grasveld. Wij hebben het sowieso lastig op gras, maar vandaag al helemaal.”

Het Noordwijkse slotoffensief was dan ook zonder succes. Quick Boys bleef goed overeind en had zelfs via Jesse van Nieuwkerk op 3-0 moeten komen. De aanvaller omspeelde Roy Rondeltap en had de bal voor een leeg voor het intikken. De bal zeilde over de goal heen. Het deerde niet, want de drie punten bleven op Nieuw-Zuid. Het zorgde voor een hele brede glimlach bij Assink , die direct besefte dat zijn ploeg nog niets heeft. Zethof probeerde positief te blijven, maar wist dat zijn ploeg door de nummer twee werd afgetroefd.

Quick Boys – Noordwijk 2-0 (2-0) 16. De Kruijs 1-0, 45. Tejan 2-0.

Quick Boys: Van der Helm, Bosman, Van der Plas, Tesselaar, Ravensbergen, Ket (88. Baten), Kaars, Bloemendaal (66. Mahmoed), Tejan, Van Nieuwkerk (85. Van Hofwegen), De Kruijs.

Noordwijk: Rondeltap, Smith (76. Rietveld), Overvliet, Van der Neut (57. Le Congé), Bröcker, Reynaers, Roshanali, Wendt, Van Staveren, Achefay (80. Bosma), Westdijk.

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook:Quick Boys wint kraker en gooit titelstrijd helemaal open
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)