In woord hield Atam Koroglu zich buiten de discussie, in daad gaf de goalie met Armeense roots een duidelijk signaal af. De Katwijk-goalie (36) keerde na zijn verplichte vakantie terug onder de lat en liet zien nog niet versleten te zijn. Mede door een aantal uitstekende reddingen van Koroglu, en een goal van leeftijdsgenoot Stefan Stam, zegevierde Katwijk in een matige derby bij FC Lisse (0-1). 

Je kunt van Atam Koroglu zeggen wat je wilt, maar met hem heeft Katwijk een spraakmakende doelman in huis. Vooral qua uitstraling. Met zijn eigen ontworpen – en vaak kleurrijke – keepersshirts, imposant postuur en zijn lange, donkere lokken is Koroglu een keeper met persoonlijkheid. Iemand waarbij aanvallers in persoonlijke duels liever een blokje omlopen.

De keeper Koroglu verschilt nogal van de mens. Zo bevlogen en soms emotioneel als hij is binnen de lijnen, zo rustig en timide is buiten het veld. Een groot spreker schuilt niet in hem, althans niet richting media. Hij hoeft ook geen haantje de voorste te zijn. Toen Katwijk vorig jaar kampioen werd van de Hoofdklasse B, keek Koroglu van een afstandje toe. ,,Laat die jongens maar feesten. Ik ben meer iemand voor de achtergrond”, vertelde hij.

Koroglu heeft een imposante staat van dienst opgebouwd, die eigenlijk geen introductie behoeft. Met Katwijk en Türkiyemspor vierde hij successen in de top van het amateurvoetbal. In de zomer van 2010 streek Koroglu neer op de Krom. Al die jaren was Koroglu een betrouwbare sluitpost, al vloog hij ook wel eens uit de bocht. Bijvoorbeeld in oktober 2012. Met de bal in zijn hand deelde Koroglu een schop uit aan een toegesnelde aanvaller van HHC Hardenberg. Gevolg rode kaart en een strafschop tegen. Toenmalig trainer Cees Bruinink was woest en repte van ‘kortsluiting’. Katwijk raakte die dag de koppositie kwijt aan HHC.

Buijs                                    Niels Buijs legt aan voor een schot dat op de lat zou belanden

Reservekeeper Martijn Zwaan rook tijdens de schorsing (vier duels) van Koroglu zijn kans, maar net als zijn voorgangers en opvolgers werd hij een illusie armer. Koroglu bleef al die jaren onomstreden. Eigenlijk tot twee weken geleden. Coach Dick Schreuder besloot de goalie na een reeks mindere wedstrijden verplicht met vakantie te sturen. ,,We willen hem even in de luwte houden en fris van geest laten worden”, verklaarde Schreuder. Koroglu hoefde zich voor de wedstrijden tegen Capelle en FC Rijnvogels (beker) niet te melden.

Tegen FC Lisse keerde Koroglu terug onder de lat. En dus waren vele ogen op hem gericht. Hoe zou Koroglu zich staande houden. Was het echt maar een tijdelijke vormcrisis of is het beste er inmiddels echt vanaf? Die vragen leefden en Koroglu gaf een overtuigend antwoord. Met drie overtuigende reddingen, waarvan twee sublieme, hield hij de nul. Pas zijn tweede clean sheet van het seizoen. En toen Koroglu eindelijk geklopt leek, schoot Vrouwe Fortuna hem te hulp. Niels Buijs ramde van dichtbij snoeihard op de lat.

Conclusies trekken op basis van één wedstrijd zou misplaatst zijn, maar Koroglu gaf in ieder geval een teken van leven af. Dat vond ook Schreuder. ,,Hij heeft het goed gedaan. Kijk, er zitten geen haken en ogen aan dit verhaal. Atam heeft jarenlang bewezen een topkeeper te zijn en heeft nu gewoon een minder seizoen. Dat kan gebeuren. We hopen dat hij snel weer de oude wordt.”

Koroglu Stam                                              De ‘oudjes’ bij Katwijk namen hun ploeg bij de hand

Leeftijdsgenoot Stefan Stam, net als Koroglu 36, bezorgde Katwijk uiteindelijk de winst. Hij werkte kort na rust een voorzet van Donny van Oijen van dichtbij binnen. Dat er vervolgens niet meer werd gescoord, was geen wonder. Beide ploegen staken aanvallend niet in goeden doen. Een tegenvaller voor FC Lisse was het vroege uitvallen van aanspeelpunt Guido Pauw. Diens vervanger, Lars Rauws, viel overigens niet onverdienstelijk in, en ging met Niels Buijs voorop in de strijd. Het was kenmerkend voor het spel van FC Lisse, dat vol passie en op zijn Engels de strijd aanging met het kwalitatief sterkere Katwijk.

Comeback kid FC Lisse kwam de laatste twee duels geen Barendrecht (3-2 winst) en Kozakken Boys (3-3) steevast van een achterstand terug, maar slaagde daar niet een derde keer op rij in. De kansen waren aanwezig. Maar Koroglu en de lat stonden succes in de weg.

En zo kon het gebeuren dat Koroglu als gevierde man van het veld ging. Breeduit lachend deelde hij highfives uit aan de Katwijk-aanhang. Daarna bleef het angstvallig stil. Koroglu weigerde na afloop met de pers te praten. ,,Dat is zijn keuze. Daar ga ik niet over”, zei Schreuder. ,,Het enige wat ik jullie kan zeggen, is dat Atam zich goed voelt.”

Samenvatting FC Lisse TV

FC Lisse – Katwijk 0-1 (0-0). 53. Stam 0-1

FC Lisse: De Vries, Buijs, Van Boxel, Zoontjes, De Goede, Rifai, Van Heulen (69. Messaoud), Monteny, Cijntje, Pauw (7. Rauws), Fokkema (81. Van Zanten)

Katwijk: Koroglu, Van Noord, Van Dam, Stam, Hamdi, Susan, De Lange, De Loor, S. Plat (46. Van Oijen), Mengerink, Sanchez Angulo (62. J. Plat)

Tekst: Gerben Oostdam

Foto’s: Aad de Winter

Morgenmiddag volgt nog een uitgebreid reactiestuk met Robbert de Ruiter en Dick Schreuder


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 2-2SEP *wns
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)