Omtrent de wedstrijd Katwijk – Kozakken Boys was vooraf al het nodige te doen. De thuisploeg werd door de gemeente Katwijk en de politie verplicht gesteld om mee te werken met een uitvak en een buscombi. Dit viel in het verkeerde keelgat bij de supporters van de oranjehemden. 

De harde kern van de club liet dit vooraf weten aan de hand van een protestmars. De supporters verzamelden zich buiten het sportpark om gezamenlijk naar De Krom te lopen. Ook het verbieden van vuurwerk hielp niet mee aan de gemoedstoestand van de fans. Voorzitter van de club Mart Vergouwen vertelde echter voor aanvang van het duel dit geen keuze was van het bestuur of andere machten binnen de Katwijkse vereniging.

,,Dit heeft niks te maken met Katwijk of Kozakken Boys”

,,Wij werden door de politie en de gemeente Katwijk verplicht gesteld om deze maatregelen te treffen”, legde de preses uit. ,,Wij hebben in deze dan ook geen keuze gehad en moesten opvolgen wat de autoriteiten tegen ons zeiden. De regels die gesteld werden zijn op basis van een bepaald risico opgesteld. Deze wedstrijd werd bestempeld als ‘risico-C’ en daarom hebben wij besloten om een verplichte buscombi en uitvak te creëren.”

Fans van vv Katwijk zitten rustig naar de topper in de Tweede Divisie te kijken

De verplichtingen die gesteld werden door de autoriteiten, hadden echter niks te maken met supporters Katwijk of Kozakken Boys. Voorafgaand aan de wedstrijd noemde de trainer van de bezoekers, Jasper de Muijck, de maatregelen zelfs ‘de doodsteek van het amateurvoetbal’. De rellen van een maand geleden bij de oefenwedstrijd van Katwijk tegen FC Dordrecht waren wel debet aan de maatregelen rondom de topper.

De Dordrechters kwamen destijds met een partybus naar De Krom en misdroegen zich aldaar. Voorafgaand aan die wedstrijd  in augustus veroorzaakten de ‘fans’ van de eerstedivisieclub ook al onrust bij twee strandtenten in Katwijk.

,,Ik sta er volledig achter om het risico zo klein mogelijk te maken.”

Omdat de politie, de gemeente en vv Katwijk geluiden hadden opgevangen dat deze groep weer van plan was om naar Katwijk-Noord af te reizen tijdens de wedstrijd Katwijk – Kozakken Boys, besloten de autoriteiten om het duel als risicowedstrijd te bestempelen. Puur voor de veiligheid van de aanhangers van beide clubs.

Risico
,,Dit heeft niks te maken met Katwijk of Kozakken Boys”, liet Vergouwen weten. ,,We hebben een risico en dan moeten we met alle partijen goed kijken wat er kan gebeuren. Ik sta er volledig achter om het risico zo klein mogelijk te maken.”

Foto: Peter Teunissen

Lees ook: ‘Katwijk – Kozakken Boys tijdelijk stilgelegd’ 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC2-2Foreholte
Van Nispen (zon.)2-2Spaarnwoude