Als we Lex Hoogervorst donderdagmiddag aan de lijn krijgen, verwachten we eigenlijk één grote lofzang over de avond ervoor, toen SJC mede door zijn inbreng ten koste van Gemert het hoofdtoernooi van de TOTO KNVB Beker bereikte. Op de vraag hoe het met hem gaat, volgt echter een korte, rauwe mededeling die ons ook doet schrikken. “Ik ben bang dat ik mijn meniscus opnieuw heb afgescheurd.”

De jonge goalie was kort voor ons gesprek bij de fysio geweest en werd toen in zijn vrees bewaarheid. Hoewel het nog definitief bevestigd moet worden, voorvoelde Hoogervorst het eigenlijk tijdens de wedstrijd al meteen. Dit was opnieuw foute boel. De klachten waren namelijk precies hetzelfde als een klein half jaar geleden, toen het noodlot voor de eerste keer toesloeg.

“Na de wedstrijd ben ik direct met tranen in mijn ogen naar binnen gelopen. Ik wist al dat het foute  boel was en dat hakte er wel even in. Na vijf maanden eruit gelegen te hebben, ben ik nu net terug. Het was pas weer mijn tweede wedstrijd.”

Pijn viel mee
Het voor Hoogervorst fatale moment vond plaats in de eerste verlenging. “Die nummer 21 van hun kwam naar binnen en schoot ‘m links in de hoek. Ik pakte de bal goed, maar voelde direct iets knakken.” Opmerkelijk genoeg speelde de Noordwijker de wedstrijd gewoon uit en groeide hij zelfs uit tot de held aan Noordwijkse kant door in de strafschoppenserie direct een penalty te stoppen. Maar had de goalie niet ontzettend veel pijn? “Dat viel eigenlijk nog wel mee”, vertelt hij. “Ik voelde het wel met schieten, maar heb puur op adrenaline de wedstrijd uitgespeeld.”

Hoogervorst had over een goede afloop vooraf al een ‘goed gevoel’. Datzelfde gold voor een scenario waarbij er een strafschoppenserie aan te pas moest komen. “Dinsdag pakte ik tijdens de training zeven of acht van de twintig penalty’s. Ik dacht daarom ook: als het pingels worden, ga ik er met een lekker gevoel in. Ik keepte voor mezelf ook een goede wedstrijd. Het was lekker om er na vijf maanden weer zo te staan.”

Geschiedenis geschreven
Dat er op de Lageweg historie werd geschreven, moet nog even landen bij Hoogervorst. “Toevallig had ik het er met Ferry (Warmerdam, ook selectiespeler, red.) in de auto over, hij zit bij mij in de klas. Het besef dat we in het hoofdtoernooi van de KNVB Beker staan, is er nog niet helemaal. Het is toch een stukje geschiedenis. Na de competitiestart die klote verliep, is dit heel mooi. Het is uit mijn jonge carrière in ieder geval de leukste en gaafste ervaring.”

SJC speelde in het voorportaal van de KNVB Beker reeds tweemaal thuis en wat Hoogervorst betreft komt daar volgende maand een derde bij. “Geef dan maar Sparta of Heerenveen thuis, zoiets. De kans is groot dat je eruit vliegt, dan maar een mooie tegenstander op de Lageweg.” In de eerste ronde zijn clubs met Europese verplichtingen nog niet van de partij.

De kans dat Hoogervorst de volgende bekerronde van de partij is, is vooralsnog klein. “De vorige keer is het gehecht, dan ben je drie tot zes maanden kwijt. Maar je kunt het ook laten knippen, dan kun je binnen acht weken terug zijn. De vorige keer hebben we hechten geprobeerd, maar dat is blijkbaar niet de weg. Het is nog niet zeker, maar ik ga er wel vanuit. Het voelt slecht. Als ik geopereerd moet worden, hoop ik dat er snel plek is. En hopelijk kan ik dan na de winterstop, of kort daarvoor, weer aansluiten.”

Archieffoto: Johanna Oskam

Lees ook: SJC klopt Gemert na strafschoppen, VVSB redt het niet

POPULAIRE BERICHTEN