FC Lisse is al vijf jaar bezig met een plan voor een nieuwe accommodatie. Tot frustratie van velen heeft het proces vanwege politieke besluitvorming twee weken geleden vertraging opgelopen. Chris van der Salm, die namens FC Lisse betrokken is bij de ontwikkeling van het complex, zag dat het meest recente voorstel tijdens de gemeenteraadsvergadering van twee weken geleden in Lisse werd afgekeurd. 

,,Tijdens die vergadering is er door het college een voorstel ingediend voor volledige nieuwbouw van het sportcomplex van FC Lisse op Ter Specke”, opent Van der Salm. ,,Dat betekent een nieuwe sporthal en een eigen accommodatie voor onze vereniging. Het plan was dat wij de accommodatie zouden gaan terughuren van de gemeente. Dat plan is nu van tafel.”

,,De motie die nu is ingediend door de raadspartijen, houdt in dat de sporthal door de gemeente opnieuw wordt opgebouwd en dat, dat een gemeentelijke sporthal wordt. Wij zouden dan ons eigen complex zelf moeten regelen.”

Volgens de Lisser zou het ‘logischer’ zijn geweest als het hele complex in één keer opnieuw werd opgebouwd. Dat heeft te maken met de maatschappelijke ruimte die het complex biedt. In de sporthal zouden doordeweeks scholieren kunnen sporten – wat nu ook al gebeurt – zodat de ruimte voldoende en nuttig in gebruik wordt genomen.

,,Het bedrag is hoog, maar wel reëel. Het gaat alleen om de financiële dekking.”

Aan de bouw van het nieuwe complex hangt een kostenplaatje van 6.5 miljoen euro. De gemeenteraad heeft het college tot februari de tijd gegeven om een nieuw plan in te dienen. Van der Salm zet zijn vraagtekens bij de korte bedenktijd.
,,Er zijn twee redenen waarom de gemeente van ons plan afstapt. Het eerste punt is dat ze het te duur vinden. Maar als wij het zelf zouden moeten uitvoeren, dan vallen de kosten alleen maar hoger uit.”

,,Ten tweede, willen ze dat in Lisse elke sportvereniging eigenaar wordt van het eigen gebouw. Wij hadden de uitzonderingspositie dat het bij ons niet zo zou zijn, maar die valt nu ook weg.”

Verkeerd
Volgens D66-raadslid Jeanet van der Laan is er echter een verkeerd beeld geschept in de media. Waar de kranten vol stonden van een ‘nee’ tegen het voorstel van het college, ziet Van der Laan dat anders.

,,Het plan op zich is niet verkeerd. Het bedrag is hoog, maar wel reëel. Het gaat alleen om de financiële dekking. Die is niet goed. Wij willen geen belastingverhoging voor de inwoners van Lisse, zoals dat nu geschetst wordt in het plan. En de eigen bijdrage die ineens van FC Lisse werd gevraagd klopt ook niet. Je overvalt als gemeentebestuur niet zomaar een vereniging met een eigen bijdrage van vijf ton.”

De politica is het er mee eens dat er absoluut wat moet gebeuren met het complex van FC Lisse. Van der Laan heeft het onderwerp sport in haar portefeuille en is zelf ex-international in het vrouwenvoetbal. Volgens de oud-voetbalster klopt het wat Van der Salm zegt over het eigenaarschap van de club van het eigen gebouw.

,,Het is wel heel snel, maar als dan een besluit valt, dan zouden wij in 2020 een nieuw gebouw kunnen hebben.”

,,Dat is twee jaar geleden al besloten. Dat weet elke politieke partij. En de gemeente wil echt wel een investering doen. Of dat nu is om het gebouw op te knappen, of dat er een nieuw gebouw komt. Er valt over te praten. We zitten best dicht bij elkaar hoor, FC Lisse en de gemeenteraad. Ik snap de teleurstelling maar al te goed, maar het is echt onzin, wat er nu allemaal los komt.”

Vertraging
Het plan is nog steeds dat het nieuwe complex in 2020 klaar moet zijn. Ondanks dat het politieke akkoord lang op zich laat wachten, sluit Van der Salm niet uit dat er in 2020 dan ook daadwerkelijk een nieuwe accommodatie staat.

,,Het zou nog best kunnen dat het complex op tijd af is. Ik ben zelf ook bij de gesprekken geweest. Er is ook toegezegd dat er in deze raadsperiode een besluit moet komen. Dat zou dan in februari moeten zijn, want in maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Het is wel heel snel, maar als dan een besluit valt, dan zouden wij in 2020 een nieuw gebouw kunnen hebben.”
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)