Noem de naam van VVSB ergens in Nederland en grote kans dat de Noordwijkerhoutse club vol respect als een cupfighter wordt bestempeld. De KNVB-beker en VVSB: het was een gelukkig huwelijk. Zelfs de nederlaag bij FC Utrecht voelde geenszins als een hard gelach. Sterker nog, na afloop gingen de Noordwijkerhouters onder een staande ovatie van het thuispubliek naar de kant. Maar aan al het moois komt een einde, zo luidt een spreekwoord, en zo geschiedde dinsdagavond in Volendam. Voor het eerst in zestien maanden slikte VVSB weer eens een negatieve ervaring in de beker: 4-1.

Natuurlijk: verliezen bij FC Volendam, de nummer vier van de Jupiler League, is allesbehalve een schande. Maar de manier waarop gaf te denken. Menig Noordwijkerhouter bekroop het gevoel dat er meer in het vat zat, maar defensief geklungel deed de paars-gelen de das om. Geen moment had VVSB daarom uitzicht op een stunt.

,,,We hebben goed gespeeld, er alles aan gedaan, en waren voetballend niet de mindere. Alleen die eerste twee tegengoals waren kut met peren.”

VVSB was vooraf door oud-FC Lisse-trainer Misha Salden, nu technisch manager bij FC Volendam, in de favorietenrol geschoven. Nu berust zo’n stellingname lang niet altijd op de waarheid en wordt het vaak ook als psychologisch foefje ingezet om de druk weg te halen, maar een compliment was het wel voor VVSB.

Het uitschakelen van een Jupiler League-club is een kunstje dat VVSB vorig seizoen uitstekend beheerste. Eerst FC Emmen en vervolgens FC Den Bosch moest eraan geloven. Daar lagen een puik optreden en een opmerkelijke wederopstanding aan ten grondslag. Maar op weg naar een derde stunt wist VVSB dat het zich niet veel persoonlijke fouten kon permitteren. En dat was precies wat er in het Kras Stadion wél gebeurde.

Uitgerekend de positie die vooraf het meest onderwerp van gesprek was, al is dat wellicht wat overdreven, pakte niet echt gelukkig uit. Als reservedoelman waren lange tijd de bekerwedstrijden Ruben Valks deel. De toen nog reservegoalie maakte van de gelegenheid gebruik om zich in de kijker te spelen en vestigde vooral zijn naam in de wedstrijd bij FC Utrecht. Maar sinds kort is Valk eerste doelman van VVSB en hoeft hij zich niet langer tevreden te stellen met enkel de bekerwedstrijden.

Ongelukkig
Ronald van der Meer is zijn basisplaats kwijt en beëindigt na het seizoen zijn carrière. Hij noemde het een mooi afscheidscadeau om tegen zijn oude club te mogen spelen, maar zijn verzoek daartoe werd niet ingewilligd. Het moet voor Van der Meer en eigenlijk alle VVSB-aanhangers pijnlijk zijn geweest dat Valk niet zijn gelukkigste wedstrijd in Noordwijkerhoutse dienst speelde.

Grote kans dat Valk vannacht badend in het zweet wakker schrikt, terugdenkend aan de 2-1. Hij leek een voorzet makkelijk te kunnen vangen, maar botste met bal en al tegen Peet van der Slot aan. Valk liet los en Kees Kwakman profiteerde dankbaar: 2-1. De treffer kwam voor VVSB erg ongelegen, want de ploeg was net op 1-1 gekomen. Ook daar ging een grove verdedigingsfout aan vooraf. Giovialli Serbony werd bij een terugspeelbal compleet over het hoofd gezien en rondde koelbloedig af.

De 1-0 is in de maak: Peet van der Slot verliest een kopduel van Kees Kwakman en even later kopt binnen Erik Schouten binnen

VVSB voetbalde prima, dwong Volendam tot fouten, maar handelde simpelweg in verdedigend opzicht niet resoluut genoeg. Bij de 1-0, al na vijf minuten, werd een voorzet bij de tweede paal de doelmond ingekopt en afgewerkt door Erik Schouten. En bij de 3-1 werd Gyliano van Velzen geen strobreed in de weg gelegd.

Zo leek het bijna een Italiaans-Nederlands treffen: VVSB voelde dat het prima meekon, dacht kans(en) te hebben, maar keek toch tegen een achterstand aan. Volendam toonde zich koelbloedig in de tegenstoot.

Bekersensatie af
Na rust draaide VVSB een fase de duimschroeven aan, op zoek naar de aansluitingstreffer. Een korte periode van felle druk leverde echter geen treffer op. De 4-1 van Van Kippersluis maakte vervolgens aan alle onzekerheid een einde. VVSB is weer bekersensatie af. De herinneringen zijn memorabel en worden gekoesterd, maar vanaf nu gaan de voetballers in een paars-geel shirt gewoon weer als normale amateurspelers door het leven.

VVSB-coach Wilfred van Leeuwen hield een tweeledig gevoel over. ,,We hebben goed gespeeld, er alles aan gedaan, en waren voetballend niet de mindere. Er zijn weinig ploegen die het hier zo doen. Alleen die eerste twee tegengoals waren kut met peren. Zo’n derde kan dan nog, vind ik. Na de rust hadden we in die goede fase de aansluitingstreffer moeten maken om de spanning terug te brengen. Dat lukte helaas niet. Uiteindelijk kan ik er wel vrede mee hebben.”

FC Volendam – VVSB 4-1 (3-1). 5. Schouten 1-0, 13. Serbony 1-1, 15. Kwakman 2-1, 30. Van Velzen 3-1, 62. Van Kippersluis 4-1

VVSB: Valk, Fecunda, Van der Slot, Zwart, Vijlbrief, Jozic (68. Ruigrok), De Rijk, Van Niel (68. Schell), Parami, Serbony, Bekooij (78. Pauw)

Foto’s: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS14.00SJC
Districtsbeker
Hillegom14.00HBC
ROAC14.00Foreholte
Teylingen14.00VUC
Van Nispen (zon.)14.00REMO