Als FC Rijnvogels er zaterdag nog een punt uit had weten te slepen tegen SC Feyenoord had niemand raar opgekeken. De roodhemden kregen in de tweede helft kans op kans, maar wisten er daar maar twee van te benutten. De slechte eerste helft deed het team van Jimmy Simons de das om tegen de amateurs van Feyenoord. Dat kwam mede door een gebrek aan beleving in het veld. FC Rijnvogels verloor in de Hoofdklasse uiteindelijk met 2-4.

De Vogels werden in de eerste twintig minuten overrompeld door de Rotterdammers. De duels werden overal gewonnen door de bezoekers en daardoor werden de twee pijlsnelle buitenspelers van SC Feyenoord telkens weggestuurd. Dat leidden dan ook tot de 0-1 en 0-2 van respectievelijk Sandin Avdic en Junior Obiku, de zoon van oud-Feyenoorder Mike Obiku.

„Het stond niet goed genoeg bij ons. We verloren de duels veel te makkelijk en daardoor strooiden hun middenvelders met passes richting hun rappe voorhoede en die waren lastig te verdedigen”, vond FC Rijnvogels-verdediger Kevin Wijmer. ,,We werden op bepalende momenten afgetroefd. Dan kan je van tevoren nog zo’n mooi plan bedenken, maar dat kan dan snel de prullenbak in.”

„Hij is van nature een verdediger en hij ging de wedstrijd in als aanvaller. Zoiets kan wel eens een gunstige uitwerking hebben.”

In de 24ste minuut greep Simons in. Hij haalde verdediger Ted de Man eraf en bracht verdediger Arie de Vreugd naast Max van Steen. Daardoor gingen de mannen van Simons al gelijk één op één staan. „De bedoeling was dat we snel de aansluitingstreffer zouden maken en daarna gingen kijken of ik eventueel in de spits zou blijven staan of weer terug naar de verdediging werd gehaald. Helaas viel de 1-2 niet, maar juist de 0-3″, legde De Vreugd na afloop uit.

Knop omgezet
In de eerste helft werd de omzetting nog niet direct beloond, getuige de oplopende score in het voordeel van de Rotterdammers. Aan de verhoudingen op het veld was te zien dat het bij de Katwiijkers al beter stond ten opzichte van de eerste twintig minuten, maar tot echte grote kansen kwam het nog niet. Volgens FC Rijnvogels-aanvaller Chadion Melfor werd de knop in de rust omgezet.

FC Rijnvogels heeft haast na de 1-4 van Arie de Vreugd

„In de kleedkamer werd iedereen door elkaar opgepept en werden er wel wat scheldwoorden gebruikt. We hebben elkaar de waarheid verteld en opeens zag je dat in het veld wel lukte.“

Draaiende motor
In eerste instantie verliep de tweede helft nog niet zo voorspoedig voor de roodhemden. Na opnieuw een tegentreffer te moeten incasseren, via de derde goal van Obiku, ging de motor opeens wel draaien. Daarin was De Vreugd de grote man, die met veel lef en duelkracht aan de basis stond van de ommekeer. Hij veroorzaakte wat relletjes op het veld en deelde hier en daar een tikje uit. Alles op de grens van wat getolereerd werd, maar het gif bracht hij wel over op de rest van de ploeg, vond ook Wijmer.

„Hij is van nature een verdediger en hij ging de wedstrijd in als aanvaller. Het kan wel is een gunstige uitwerking hebben en dat zag je vandaag overduidelijk. Dit geeft wel aan dat we een mogelijkheid extra hebben om te kunnen schakelen tussen verschillende systemen.”

Dankzij goals van De Vreugd zelf en Van Steen kwam FC Rijnvogels nog terug tot 2-4. De Katwijkse aanvaller, Jaap van Duijn, testte tien minuten voor tijd het aluminium met een bekeken vrije trap. Ook de Rotterdamse keeper moest een paar minuten voor tijd nog reddend optreden om een 3-4 voor te voorkomen. Zo toonden de Katwijkers zich in de tweede helft een stuk beter aan het publiek, maar kwam de ploeg niet verder dan een 2-4 nederlaag.

Beleving
Na afloop werd De Vreugd als ‘Man of the Match’ uitgeroepen vanwege zijn passie en wilskracht. „Je moet starten met een bepaalde beleving en inzet. Als je dat niet elke week kan opbrengen dan wordt het tegen iedere tegenstander lastig. Tegen wie je ook speelt”, zo legde Wijmer nog even de vinger op de zere plek van de nederlaag tegen SC Feyenoord.

FC Rijnvogels – SC Feyenoord 2-4 (0-3). 9. Obiku 0-1, 18. Advic 0-2, 43. Obiku 0-3, 53. Obiku 0-4, 56. De Vreugd 1-4, 58. Van Steen 2-4

FC Rijnvogels: Verkerk, De Man (24. De Vreugd), De Vlugt, Kevin Wijmer, Driebergen, Slegt, S. Zandbergen (75. Van Leeuwen), Van der Stoep, Van Duijn, Van Steen, Melfor (60. Lauhouh)

Tekst: Roy van der Meij

Foto’s: Piet van Kampen