De KNVB is van plan om in 2020 een eigen jeugdcompetitie op te zetten voor beloftenteams. Dat meldt Voetbal International. De ploegen van betaald voetbalorganisaties worden verplicht gesteld om er aan mee te doen. De huidige jeugdcompetities houden nu nog op te bestaan bij de JO19. Daarom zijn enkele beloftenteams in de afgelopen jaren toegetreden tot de voetbalpiramide. Met de komst van deze verplichte competitie lijken die nu langzaam weer uit het amateurvoetbal te verdwijnen.

Op dit moment zijn er nog twee mogelijkheden voor beloftenteams; op maandagavond in een reservecompetitie spelen of ondergebracht worden in de voetbalpiramide.  Als een speler tegenwoordig ouder is dan 19 jaar en nog niet in aanmerking komt voor het eerste, wordt hij vaak naar de beloften gestuurd. Op dit moment speelt een dergelijke speler dan vaak niet tegen de sterkste talenten van dezelfde leeftijd. Met de nieuwe competitie-opzet wil de KNVB de doorstroming van talenten vergroten.

Directeur voetbalontwikkelaar Art Langerer legt uit aan Voetbal International: ,,We zijn over deze nieuwe competitie heel enthousiast. De toptalenten van Nederland concentreren zich straks in deze competitie en de winnaar kan een ticket voor de UEFA Youth League verdienen.

,,Clubs mogen zelf weten of ze daarnaast ook nog een beloftenploeg of reserve-elftal in stand houden. We denken daarmee een goede oplossing te hebben voor jongens die na Onder-19 komen te zwemmen tussen beloften en eerste elftal.”

Piramide
In de Tweede en Derde Divisie hebben FC Groningen en Vitesse al besloten hun beloftenelftallen terug te trekken. Sparta zit er dit jaar nog wel in, maar heeft in het Algemeen Dagblad al uitgesproken het seizoen daarop mee te gaan doen aan die nieuwe competitie-opzet. Jong ADO Den Haag is dit seizoen nog wel toegetreden tot de Derde Divisie zondag.

Ajax en PSV zien de Keuken Kampioen Divisie nog wel als een goed podium voor hun beloften en zullen die teams -voorlopig- nog niet terugtrekken, volgens Voetbal International. Zij zullen dus in 2020 een extra team moeten optuigen die deel moet gaan nemen aan de jeugdcompetitie.

Foto: Peter Teunissen

Lees ook: ‘Van Nispen (zat.) start zoektocht reserevdoelman via social media’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 13 jul.
Oefenwedstrijd
FC Rijnvogels4-0FC Lisse
Za. 20 jul.
Oefenwedstrijd
Katwijk14.30FC Rijnvogels