De derby tussen Quick Boys en FC Rijnvogels staat al weer een aantal jaren op het programma. Met het kampioenschap van Quick Boys in de Hoofdklasse leek hij even te verdwijnen, maar het kleine broertje plaatste zich via de nacompetitie ook voor de Derde Divisie. Daarin doen beide clubs het nog niet geweldig. Op De Kooltuin speelt een flink aantal spelers met een verleden op Nieuw Zuid, waaronder twee spitsen. Zowel Thom de Vries als Niels van Veen komen nu nauwelijks aan spelen toe. VIDB beschouwt voor met het tweetal.

,,Dit is niet waarvoor ik naar Rijnvogels ben gekomen”, start De Vries zijn relaas. ,,Ik speel op dit moment mijn wedstrijdjes in het tweede om 12.00 op zaterdagochtend. Ik weet niet eens zeker of ik wel bij de selectie zit, zaterdag. De afgelopen weken in ieder geval niet.”

En het seizoen begon nog wel zo goed voor de kleine spits. Hij had de concurrentiestrijd met Van Veen gewonnen en mocht in het openingsduel van het nieuwe seizoen in de basis beginnen. Dat optreden duurde slechts een uur en omdat zijn ploeg vrij kansloos onderuit ging kon er moeilijk worden gesproken van een geslaagd debuut.

Het waren tevens de laatste minuten voor De Vries want de week erop werd hij geslachtofferd en stond Van Veen in de basis. ,,Terwijl ik een hele goede voorbereiding had gedraaid, waarin ik zes of zeven keer had gescoord. Om dan iemand op een uur te beoordelen in competitieverband is wel wat kort, denk ik.”

Afzeggen
Omdat De Vries in bekerverband doordeweeks door werk en privé-omstandigheden twee keer moest afzeggen, kreeg hij ook geen herkansing meer. Daarna ging het ook met Van Veen in de spits niet veel beter, maar trainer Hein van Heek hield nu wel een aantal duels vast aan zijn opstelling. ,,Dat was dus net te laat voor mij. Dat voelt wel een beetje onrechtvaardig”, is De Vries eerlijk, hoewel in zijn stem geen spoortje van teleurstelling te horen is.

Daarna mocht Van Veen het dus gaan doen en hij kreeg drie duels de kans om het te laten zien. Maar ook hij faalde in de ogen van Van Heek. ,,Als je maar één goal maakt uit zes grote kansen, doe je het natuurlijk niet goed”, is Van Veen reëel. ,,Het is nu wachten op een kansje of als iemand geblesseerd raakt. Het is wel even wennen, want ik was gewend om altijd te spelen. Meer dan hard werken en wachten kan ik nu niet doen. In de put zitten doe ik niet. Er komen nog veel wedstrijden aan. Iedereen is op een gegeven moment nodig. Dat geldt ook voor Thom.”

niels-van-veen

                                                               Niels van Veen in actie voor FC Rijnvogels

Van Heek besloot uiteindelijk aanwinst Arno Dijkstra te proberen in de punt en sindsdien worden de punten bijeen gesprokkeld. Dijkstra wist ook al zes keer het net te vinden en is onomstreden, hoewel hij liever vanaf links speelt, stelde hij een aantal weken geleden in een interview. Bij De Vries z’n oude club hebben ze juist problemen in de aanval. De jonge Max van Steen moet de hete kolen uit het vuur halen. Kijkt De Vries jaloers naar zijn oud-teamgenoot? ,,Nu denk ik wel: ik had daar ook kunnen staan. Het is vooral het lef van Jan Zoutman dat hij dat gewoon durft. Veel trainers zouden voor de veilige weg kiezen. Hij niet.”

Zaterdag staan de beide ploegen tegenover elkaar. Is er een favoriet? ,,Rijnvogels is vorig jaar weggespeeld door Quick Boys. Dat zal nu niet zo gaan, denk ik. Wij moeten vooral niet naïef spelen. Ver vooruit spelen en vol druk geven, was vorig jaar niet de beste tactiek. Wel moeten we durven voetballen. Daar ligt onze kracht. Een vechtwedstrijd zie ik niet zo zitten.”

Wennen
Van Veen ziet dat het met de week beter gaat draaien bij zijn ploeg. ,,We gaven veel weg en scoorden te weinig. Dat hebben we langzaam aan omgedraaid. Ik denk dat nieuwe jongens toch even tijd nodig hadden om aan de competitie te wennen. Als je van een BVO afkomt, is het allemaal wat speelser. Deze competitie is fysiek sterk, daar moet je je tegen wapenen. Dat duurt even.”

,,Qua individuele klasse mogen we niet klagen, we zijn er beter op geworden”, vervolgt Van Veen. ,,Nu moeten we ook als team er weken achter elkaar staan. Op Nieuw Zuid is het altijd een aparte wedstrijd. Zelf heb ik er niet meer een heel speciaal gevoel bij. Ik ben al wat langer weg en de meeste jongens waar ik mee speelde zitten nu bij Valken’68. Maar het is gewoon mooi om daar op Nieuw Zuid te voetballen. Een punt pakken is niet slecht. Zij zitten ook even wat minder in hun vel, scoren ook moeilijk. Als wij onze organisatie op orde hebben, maken we zeker een kans.”

Wat als het voor De Vries het gehele seizoen aanmodderen blijft? ,,Poeh, dat is nog ver vooruitkijken, maar ik denk dat iedere voetballer die op niveau wilt spelen, wel kan invullen welke gedachten er dan door je hoofd spoken.”

Foto’s: Piet van Kampen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)