Kilian Berkhout wist waar hij in Katwijk aan begon. Voetballen bij een sterke club betekent aanpassen. Aanpoten misschien ook wel. Ook voor de Rotterdammer die deze zomer over kwam van Excelsior Maassluis. Daar maakte hij een sterke indruk, verdiende hij de overgang naar De Krom. Gaaf voor hem, maar wel een sprong in het diepe.

Bij Maassluis wist Berkhout wat hij had. Hij zat in het team dat landskampioen werd. Hij maakte altijd minuten. En dat bleek in de eerste maanden in Katwijk wel even anders. Met concurrenten in de vorm van Mark de Loor en Mike van den Ban, moest Berkhout genoegen nemen aan een plekje op de bank. Zo af en toe mocht hij dan in de laatste tien minuten van een wedstrijd zijn opwachting maken.

Maar nu De Loor en Van den Ban in de lappenmand zitten, mag Berkhout laten zien wat hij waard is. Hij kon in het duel tegen VVSB zijn stempel nog niet drukken, maar hield zich verder prima overeind in de derby tegen de Noordwijkerhouters.

,,Voetbal is altijd een hobby geweest. Ik vind het geweldig om te doen. En dat ik nu zo hoog kan voetballen is fantastisch”

,,Ik begon een beetje ‘wel-niet’ in de basis. Het wisselde nogal. En natuurlijk is het af en toe niet prettig dat je niet in de basis staat. Maar ik heb zo’n goed gevoel bij deze club verder. Ik ben tevreden bij Katwijk, Katwijk is tevreden met mij. We hebben een plan voor mijn ontwikkeling en de komende tijd moet uitwijzen wat daar uit gaat komen.”

Reis
Daarom tekende de 22-jarige voetballer onlangs al bij in het vissersdorp. Niet alleen op sportief vlak is Berkhout thuis in Katwijk, maar ook op sociaal gebied heeft de Rotterdammer zich binnen no-time aangepast. ,,Je het ziet volgens mij wel aan hoe wij onderling met elkaar omgaan, toch? Dat geeft ook in het veld een extra motivatie, om voor elkaar door het vuur te gaan.”

,,En die reis naar Katwijk valt nog wel mee hoor. Wat is het 35, 40 minuutjes? Muziekje aan. Je bent er zo. Voetbal is altijd een hobby geweest. Ik vind het geweldig om te doen. En dat ik nu zo hoog kan voetballen is fantastisch. Ik kan toch lekker zeggen dat ik bij de koploper van de Tweede Divisie voetbal”, valt er een besmuikt lachje op het gezicht van Berkhout te bespeuren.

De middenvelder had alle reden tot lachen na afloop van VVSB – Katwijk. Hij had zojuist met zijn elftal op vijandelijke grond met 0-2 gewonnen. Na een prettige douchebeurt nadat hij de Noordwijkerhoutse kou had getrotseerd, analyseerde hij het duel nog even kort na.

,,Het was een zware, rommelige wedstrijd. Maar we hebben als team gewoon keihard gewerkt, waardoor de drie punten ook wel echt verdiend waren. Het was wel een hoog tempo, terwijl echt voetbal er amper in zat met dit veld. VVSB probeerde het vooral met lange ballen van achteruit in mijn ogen. Daarbij probeerden wij altijd de tweede bal te winnen.”

,,Ik ga zo thuis op de bank eerst maar even een theetje drinken. Het was koud, man.”

Een overwinning op ‘vreemde’ grond, tegen een concurrent uit de eigen regio smaakt sowieso bijzonder zoet. Maar dat het gebeurde na twee nederlagen tegen Jong Sparta en De Treffers deed de adrenaline even extra gieren door de Katwijkse aderen. ,,Dit waren echt drie belangrijke punten zo vlak voor de winterstop. Laten we volgende week tegen De Dijk dan maar goed de winterstop in gaan.”

Berkhout zal nooit een speler zijn die veel woorden gebruikt richting het journaille om z’n mening te verkondigen. Maar hij kon het toch niet laten om nog even wat blijdschap te tonen bij het vertrek van Sportpark De Boekhorst. ,,Ik ga zo thuis op de bank eerst maar even een theetje drinken. Het was koud, man. En heel misschien daarna nog even Rotterdam in, of thuis. Maar een bacootje gaat er wel in sowieso.”

Foto: Aad de Winter / Bobkat.nl


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '9720.00Kagia
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)