,,Hee, Kees! Moet je nu niet even huilen dan?”, grijnsde aanvoerder Mike Verhoek na afloop van het verloren duel van SJC tegen Quick. Het was de laatste wedstrijd onder trainer Kees Zethof, die op zijn eigen nuchtere manier reageerde richting de captain van zijn team. ,,Het is hier geen All You Need Is Love, Mike.” Er kan nog gelachen worden, gedold. De 4-1 nederlaag leek pijnlijk, maar de SJC-ers leken er niet al te veel van onder de indruk.

Dat bleek ook wel uit de eerste woorden van Zethof na het duel. ,,Het is goed zo.” De Noordwijkse coach refereerde er al eerder in het tweeluik aan. Enkele jaren geleden speelden de Noordwijkers ook al eens tegen Quick. Kansloze duels waren het tussen twee hele verschillende clubs. Het veel sterkere Quick was destijds een paar maatjes te groot voor de Noordwijkers. In de drie jaar dat Zethof aan het roer stond in Noordwijk heeft hij de club zo ver weten te krijgen met zijn staf, dat het inmiddels de evenknie is van de ploeg uit Den Haag.

,,Voetballend waren wij wel minder, maar als team zijn we gelijkwaardig geweest aan die gasten.”

De 52-jarige trainer kan trots zijn. Trots op het seizoen als promovendus, maar vooral trots op wat hij de afgelopen drie jaar voor elkaar heeft weten te krijgen. Breed gesteund door de hele vereniging maakte hij vooral vorig jaar geschiedenis met de club. Voetballen in de Hoofdklasse was voor een club als SJC uniek.

Sander van der Klugt knuffelt Sten Goosen, die (voorlopig) z’n laatste wedstrijd speelde in het shirt van SJC

,,We hebben in de eerste wedstrijd laten zien wat we kunnen”, liet Zethof weten. ,,Maar nu was het kwaliteitsverschil net even iets te groot, terwijl de kansverhouding eigenlijk gelijk was. Ik ga er liever 8-1 af terwijl we alles gedaan hebben binnen onze mogelijkheden, dan dat ik geen inzet zie. Maar inzet hebben ze getoond, dus ik ben trots.”

De thuisploeg combineerde net even wat makkelijker. Het voetbaltechnische aspect leek in Den Haag wat beter verzorgd. Waar SJC daar in de eerste wedstrijd nog veel energie tegenaan kon gooien, was dat in Den Haag slechts sporadisch haalbaar. Na een combinatie door het hart van de Noordwijkse defensie schoot Rachid Bouyaouzan de 1-0 binnen. Nog voor het half uur kreeg Quick een vrij simpel verkregen penalty die onberispelijk binnen werd geschoten door Kai van Hese.

,,Dat welbekende zwarte gat zal volgende week wel komen op het moment dat je dan niet naar het sportpark gaat.”

Het elftal van trainer Paul van der Zwaan leek z’n doel te hebben bereikt: SJC op de knieën. Middenvelder Stef van der Zalm dacht daar anders over. Tot op dat moment was de energieke voetballer nog niet in het spel voor gekomen. Zijn vlammende 2-1 maakte daar verandering in. ,,Het is jammer dat we zo snel op 2-0 achter komen. Dan maak ik de 2-1 en wordt het nog vlak voor rust 3-1.” De 19-jarige Can Memisoglu zette de ruststand op het scorebord.

Kansenverhouding
,,In de rust zeiden we dat we er liever met 4-1 af zouden gaan en niet achterover zouden gaan hangen. We hebben genoeg kansen gehad in de tweede helft. Voetballend waren wij wel minder, maar als team zijn we gelijkwaardig geweest aan die gasten”, vond Van der Zalm.

De Noordwijkers hadden via een kopbal van David Verweij en Martijn Walter die van dichtbij over de bal maaide nog een aansluitingstreffer kunnen maken. Toen Nabil Hadui tien minuten voor tijd de 4-1 maakte, leek het verzet van SJC wel te zijn gebroken. En zo kwam er aan een nieuw avontuur een einde. De nacompetitie is klaar, geen Derde Divisie voor de promovendus.

Kees Zethof geeft één van zijn laatste interviews als trainer van SJC

Ook voor Kees Zethof zit het er na drie mooie jaren op bij de Noordwijkers. ,,Het was een toptijd, met Kees”, vond Van der Zalm. ,,Niet alleen wij als selectie, maar ik denk dat de hele club drie jaar lang heeft mogen genieten van hem.” De oefenmeester had zelf geen seconde aan het moment gedacht dat het zijn laatste wedstrijd kon zijn als hoofdverantwoordelijke van SJC. Ook Sten Goosen en Martijn Walter namen afscheid van de selectie.

Trainerschap
,,Dat welbekende zwarte gat zal volgende week wel komen op het moment dat je dan niet naar het sportpark gaat”, lachte de coach nog breeduit. ,,Dan zal er wel even een tijdelijke leegte zijn.” Terwijl de selectie van SJC een plekje in de zon op het veld zocht keek de trainer met trots naar zijn mannen. ,,We zijn met een groepje bezig geweest deze verzameling gasten neer te zetten bij SJC. Dat het tot deze ‘narigheid’ heeft geleid vind ik ontzettend mooi om te zien. Ik vind dat het een onderdeel van het trainerschap uit maakt dat je er voor zorgt dat je de juiste mensen bij elkaar neer zet.”

Quick – SJC 4-1 (3-1) 20. Bouyaouzan 1-0, 28. Van Hese (pen.) 2-0, 32. Van der Zalm 2-1. 40. Memisoglu 3-1, 82. Hadui 4-1

SJC: Schelvis, Sloos, Verhoek, Verweij, Bosma, Ruigrok (78. Van Heijningen), Al Tamimy, Van der Zalm, Van Dijk (62. Van Duyn), Goosen (79. Steenvoorden), Walter

Foto’s: Johanna Wever


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)