Vrijwel onzichtbaar voor de buitenwereld, maar wel degelijk aanwezig tijdens de derby tussen Rijnsburgse Boys en Katwijk; een bewegingsensor onder de shirtjes van de voetballers om data op te vangen. Zowel de Rijnsburgers als de Katwijkers zweren bij het systeem dat inzicht geeft in wat ‘een speler doet in het veld’.

Het Noordwijkse bedrijf JOHAN Sports zicht achter het verzamelen van deze data. Het bedrijf voor analyseren van sportprestaties is inmiddels marktleider in de Benelux en werkt samen met clubs uit de Eerste, Tweede en Derde Divisie. Ook in de hockeywereld wordt er gebruik gemaakt van de producten van JOHAN Sport.

,,Je kan als technische staf precies zien wat voor sprintjes de spelers hebben getrokken, wat de afstanden zijn geweest die ze hebben afgelegd”, legt Luc Binnendijk uit, die namen JOHAN Sports aanwezig was bij de derby. ,,Op die manier kan een trainer de trainingsplanning optimaliseren en zo kan je blessures voorkomen. Dat vinden coaches best belangrijk.”

Intensiteit
Volgens Binnendijk letten de trainers vooral op de intensiteit bij de spelers: ,,Het verschil wordt ‘m niet gemaakt in totale afstanden. Een verdediger rent gemiddeld negen kilometer per wedstrijd. Dat is op het niveau van de Keuken Kampioen Divisie en Tweede Divisie redelijk hetzelfde. Het verschil wordt juist gemaakt bij de intensiteit; het aantal sprintjes en de acceleratie.”

,,Zo komen we regelmatig over de vloer bij Katwijk en Rijnsburgse Boys en analyseren we samen met Thomas Duivenvoorden (Katwijk) en Wilfred van Leeuwen (Rijnsburgse Boys). Op die manier kunnen we dingen op een training wijzigen. Misschien een grotere partijspel op het eindje of juist een sprintoefening op het eind, zodat spelers nog een extra prikkel krijgen.”

Later deze week volgen ook de statistieken van de derby tussen Rijnsburgse Boys en vv Katwijk.

Interview met Luc Binnendijk (JOHAN Sports) in de rust van Rijnsburgse Boys – Katwijk

Foto: Peter Teunissen

Lees ook: ‘Katwijk zegeviert ook zonder Mengerink op Sportpark Middelmors (plus video)’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Wie maakt de meeste goals?

Programma & Uitslagen

Za. 23 feb.
Scheveningen14.30VVSB
Noordwijk14.30ASWH
Jong FC Groningen14.30FC Lisse
DSO14.30Valken '68
VVSB (zat.)14.30Van Nispen (zat.)
Kagia14.30Koninklijke HFC
Quick Boys15.00Harkemase Boys
De Dijk15.00SJC
Jong Vitesse15.30Katwijk
Rijnsburgse Boys15.30Spakenburg
Zo. 24 feb.
Hillegom14.00Zaanlandia
ROAC14.00Teylingen
Foreholte14.00ESTO