,,We missen alleen nog een goede spits.” De opmerking van Johan Plat, natuurlijk sarcastisch ingestoken, werd door het Katwijk-kamp met gelach ontvangen. De assistent-trainer doelde op Marciano Mengerink, de gouddelver in Katwijkse dienst. De spits had Katwijk voor de zoveelste keer dit seizoen bij de hand genomen en zijn ploeg in een door rellen ontsierde derby bij Rijnsburgse Boys met opnieuw een goal in blessuretijd duur puntenverlies voorkomen (1-2). ,,Ja, het is echt gewoon bizar”, voegde Robbert Susan toe.

Zelf bleef de hoofdrolspeler bescheiden onder alle lofuitingen. ,,Het gaat lekker”, sprak Mengerink op zijn beurt met gevoel voor understatement. ,,Of ik een fenomeen ben? Nee, dat is overdreven. Maar ik ben belangrijk voor het team en maak belangrijke goals. Dat is top.”

De ontknoping deed denken aan de slotfase van de wedstrijd FC Lienden – Katwijk van een aantal weken geleden. Toen maakte Mengerink met een individuele oprisping en na weifelend verdedigen van de thuisploeg ook de winnende goal in extremis. ,,Ik weet niet eens meer wat er precies gebeurde, maar ik dacht: ‘ik schiet gewoon'”, ging Mengerink terug naar de slotfase op Middelmors. ,,Opeens zag ik de bal in de verre hoek gaan.”

Jeffrey Jongeneelen in duel met oud-ploeggenoot Michiel van Dam

Die goal werd in het andere kamp logischerwijs totaal anders ontvangen. De vreugde bij Katwijk contrasteerde met de teleurstelling bij Rijnsburgse Boys. ,,Als je het doelpunt goed analyseert, dan zie je dat Massies (Artien, red.) een inschattingsfout maakt”, stelde Jeffrey Jongeneelen. ,,Hij wilde zijn lichaam erin zetten, maar als hij Mengerink gewoon voor zich houdt, kan die nergens heen. Natuurlijk doet Mengerink het goed door uit een onmogelijke hoek binnen te schieten, maar dit had niet mogen gebeuren.”

Vermaak in eerste bedrijf
,,Een enorme domper, want een gelijkspel had terecht geweest”, vervolgde Jongeneelen, die al vroeg in de wedstrijd voor de 1-1 tekende. Hij bediende in eerste instantie Joel Tillema, maar die stuitte nog op doelman Ricardo Kieboom. De rebound was vervolgens wel aan Jongeneelen besteed.

Het Rijnsburgse antwoord volgde vrijwel direct op de openingstreffer van Mengerink. De spits ging een één-twee aan met Frank Tervoert, omspeelde vervolgens keeper Richard van Nieuwkoop en rondde af: 1-1. Het stormachtige begin bleek de opmaat tot een zeer vermakelijke eerste helft, die op en neer ging. Giovialli Serbony kreeg een vrije kopkans, terwijl ploeggenoot Roderick Gielisse een afstandsschot net naast de roos zag gaan. Aan de overzijde waren Guus van Weerdenburg en Stefan Plat gevaarlijk, maar zij konden eveneens niet afdrukken.

Richard van Nieuwkoop krijgt van preses Ad Hendriksen de bloemen voor zijn 200e wedstrijd in de hoofdmacht van Rijnsburgse Boys

In de tweede helft ging het spelniveau omlaag. De aanvankelijk leuke streekderby werd vervolgens ontsierd door rellen, waarna scheidsrechter De Winter het duel een kleine twintig minuten staakte. Na de hervatting leek er niet meer gescoord te worden, tot het moment van Mengerink.

Nooit controle
,,We hebben gewonnen, en dat is zeer belangrijk. Maar als het een gelijkspel was geworden, had iedereen daar ook vrede mee gehad, denk ik”, vertelde Jack van den Berg. ,,Ik weet niet of ik dan objectief ben, maar ik vond het over de hele wedstrijd gezien iets meer voor ons, 55 om 45. Wij waren toch de ploeg die druk zette. Maar als trainer wil je ook controle hebben, en van daaruit wedstrijden winnen. Dat zat er eigenlijk ook nooit in.”

En tot slot over Mengerink: ,,Hij liep er het laatste kwartier geblesseerd bij, was door zijn enkel gegaan. Had je dat gezien? Maar elke ploeg die bovenaan staat, heeft een topspits. En wij hebben Mengerink. Dat klopt.”

Rijnsburgse Boys – Katwijk 1-2 (1-1). 6. Mengerink 0-1, 8. Jongeneelen 1-1, 90+2. Mengerink 1-2

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Gielisse, Artien, Demon, Strooker, Goeman, Van den Oever, Aalders, Serbony (72. Serbony), Jongeneelen, Tillema

Katwijk: Kieboom, Van Noord, Van Dam, Hamdi, Van Weerdenburg, Berkhout, Plat, Sanchez Angulo, Schet (68. De Lange), Tervoert (82. Achefay), Mengerink

Foto’s: Hans Heemskerk

Rijnsburgse Boys-aanvoerder Wesley Goeman na Rijnsburgse Boys – Katwijk

Katwijk-spits Marciano Mengerink na afloop van Rijnsburgse Boys – Katwijk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Zat. 12 okt.
Noordwijk 1-3Excelsior Maassluis
FC Lisse 4-1ONS Sneek
DOVO 1-1Ter Leede
FC Rijnvogels 2-1Capelle
Kagia 1-3Valken'68
UVS 2-0Van Nispen (zat.)
Alphia 1-3VVSB (zat.)
Warmunda 3-2Bernardus
Koninklijke HFC 1-0Quick Boys
HHC Hardenberg 3-3Rijnsburgse Boys
TEC 1-0Katwijk
VVSB 2-2VVOG
Zon. 13 okt.
SJC 14.00Leonidas
Altior 14.00Hillegom
DOSR 14.00Foreholte
Wilhelmus 14.00Teylingen
Van Nispen (zon.) 14.00WVC