Aleksandar Bjelica legde zaterdagmiddag na afloop van de derby tegen FC Lisse (0-0) de vinger op de zere plek. Volgens de verdediger heeft Quick Boys zijn potentie dit seizoen té vaak niet ten volle benut door op het gebied van inzet niet thuis te geven. Bjelica voelt en begrijpt daarom de frustratie van de fans.

Rust is sowieso een relatief begrip op Nieuw Zuid, maar zo onrustig als de voorbije tien dagen was het toch al een tijd niet geweest. Symbool stond een 4-0-thuiszege op Kozakken Boys. Dat was de eerste driepunter sinds begin december, maar leverde desondanks veel gespreksstof op. De beslissing om de supporters niet te betrekken in het vieren van de doelpunten zette kwaad bloed bij de achterban. De spelersgroep wilde een statement maken, om aan te geven dat het gedrag van een aantal supporters na de nederlaag bij Jong Sparta (1-0) niet door de beugel kon.

Spandoek
In de huispodcast ‘Oh, wat een Podcast’ – gemaakt door supporters – was al aangekondigd dat een groep Quick Boys-supporters het er niet bij wilde laten zitten. Op Ter Specke werd duidelijk waarom. In de tweede helft was een blauw-wit spandoek te zien met daarop de tekst: ‘Wij zijn de club!! Who the fuck are you’. Witte vlaggetjes, onder meer geposteerd op het veld, bevatten dezelfde tekst.

Na afloop sprak VIDB met Bjelica, bij wie gaandeweg het gesprek steeds duidelijker werd dat de hele situatie hem echt heeft geraakt. De verdediger kwam op jonge leeftijd naar Nederland en belandde toen in de jeugdopleiding van Quick Boys. In zekere zin kun je hem – samen met Levi van Duijn – als de enige Katwijker in de basiself zien.

“Het is gewoon pijnlijk. Quick Boys is de grootste amateurclub van Nederland. Nergens is er zo’n grote vereniging met zoveel vrijwilligers als hier. Als je weet wat die mensen allemaal voor ons doen, dan wil je ze drie keer zoveel terugbetalen. Als dat niet lukt, gaat dat aan je knagen. Dat vreet aan je.”

‘Dit is hun leven’
De situatie raakt Bjelica persoonlijk omdat hij veel jongens van de harde kern goed kent. “Er zijn veel gasten waar ik vroeger mee heb gespeeld, jongens uit het dorp die ik dagelijks zie. Ik weet wat dit voor hun is. Het is niet even een weekendje voetbal kijken, het is hun levensstijl. Quick Boys is hun leven. Ik vind het moeilijk. Ik heb het gevoel dat er dit seizoen veel meer inzat dan wij nu brengen. Voor een groot deel heeft dat met ons te maken.”

‘Ik heb veel geloof in de jongens en denk dat we een heel sterke selectie hebben, maar op die momenten hebben we het zelf laten liggen. De manier waarop is gewoon pijnlijk.’

Het spandoek – dat in de tweede helft kort te zien was – had Bjelica niet waargenomen. Geconfronteerd met de tekst knikte de linkspoot. “Dat is uiteindelijk wel de realiteit. De meeste van ons, 99 procent, zijn toch passant. Je komt hier om te voetballen en krijgt betaald. Die mensen krijgen niets, maar doen alles voor je. Je moet ze gelijk geven met resultaten en niet met woorden.”

‘Actie en reactie’
Bjelica kan zich voor een groot gedeelte vinden in de supporters. Maar wat vond hij van het statement van vorige week? “Weet je, dat is actie en reactie. De week daarvoor was er iets voorgevallen. Ik wil het ook niet goed praten, maar ik vind dat je het in moeilijke tijden ook gewoon samen moet doen. Het is logisch. Bij zo’n club moet je weten wat voor reactie er komt als er niet geleverd wordt. Het is niet na één of twee wedstrijden, dan hoor je ze niet. Maar wel als het regelmatig gebeurt. Ik wijt de schuld volledig aan ons.”

Volgens de voormalig prof heeft Quick Boys teveel wedstrijden op het gebied van strijd niet thuisgegeven. “De wedstrijden die we verloren hebben of waarin we punten hebben laten liggen, is het volledig inzet geweest. Hoe je de wedstrijd ingaat, te nonchalant en niet ten koste van alles willen winnen. Ik heb veel geloof in de jongens en denk dat we een heel sterke selectie hebben, maar op die momenten hebben we het zelf laten liggen. De manier waarop is gewoon pijnlijk.”

‘Kwalijke constatering’
Dat laatste noemt Bjelica ‘een kwalijke constatering’. “Als je verliest als een tegenstander beter is, dat kan gebeuren. Dan heb je er vrede mee. Als je verliest omdat je zelf niet scherp en gretig aan de wedstrijd begint, is dat anders. Dat is pijnlijk.”

De 29-jarige Bjelica hoopt in ieder geval op een mooi einde van het seizoen en daarmee het chagrijn iets van zich af te spelen. “Het enige waarmee we de fans terug kunnen betalen is met inzet en resultaten. De laatste twee weken is het iets beter. Vorige week kwamen we met een reactie door met 4-0 te winnen en al met al denk ik dat we hier vandaag ook hadden moeten winnen. Helaas mocht het niet zo zijn. Volgende week hebben we Spakenburg, ik hoop op een goede wedstrijd en dat we iets terug kunnen geven aan de supporters die er vandaag allemaal waren en thuis zaten te kijken. Uiteindelijk doe je het daar voor.”

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook: Genoeg kansen, maar geen goals bij FC Lisse – Quick Boys
Check ook: Quick Boys maakt statement met juichen tegen Kozakken Boys: ‘Wat na Jong Sparta gebeurde kon niet door de beugel’

POPULAIRE BERICHTEN