Het is weinig ploegen uit de Bollenstreek gegeven om uit bij VUC te winnen en dus leek FC Lisse een moeilijke middag tegemoet te gaan. Tel daarbij op dat het veld in de Hofstad niet in optimale conditie verkeerde. Toch verraste FC Lisse vriend en vijand door de overwinning uit het vuur te slepen: 1-2. Daarmee bewezen de Lissenaren zichzelf een goede dienst om in veiliger vaarwater terecht te komen.

Middenvelder Johan Prins had een belangrijk aandeel door beide doelpunten voor zijn rekening te nemen. „De eerste dertig minuten waren we veel beter”, vertelt hij. ,,We zetten goed druk naar voren en onze spits won al zijn duels en kopte de ballen door. De middenvelders konden er de hele tijd overheen gaan. Na ongeveer een halfuur spelen kopte ik bij de eerste paal een corner van Sam van der Veek binnen. ”

In de problemen
Na rust kantelde het spelbeeld en kregen de Lissenaren het in eerste instantie lastig. „In het eerste kwartier na rust begonnen zij beter te spelen. We zetten geen druk meer naar voren. Hierdoor kwamen we in de problemen. Op een gegeven moment zeiden we tegen elkaar dat we weer hetzelfde spelletje moesten gaan spelen zoals in de eerste helft.”

Over zijn eigen prestatie was Prins uiteraard tevreden, maar hij stelt het teambelang voorop. ,,Ik wil iedere wedstrijd winnen en wie er scoort, maakt mij niet zoveel uit. Deze overwinning was broodnodig. We moeten zorgen dat we erin blijven.”

Trainer Stephan Spruijt onderschreef de analyse van de tweevoudig doelpuntenmaker. ,,Het was geen grootse wedstrijd, maar wij hadden wel het betere van het spel. In het eerste halfuur hadden zij eigenlijk weinig te vertellen. We kwamen ook terecht op voorsprong door een mooie kopbal van Johan. In het eerste kwartier na rust sloop er angst in de ploeg om niet af te gaan en hadden wij het lastig. Toen we weer meer druk gingen zetten, herpakten wij ons.”

Discutabel
De tweede goal van de geelblauwen equipe was voer voor discussie en zorgde voor frustratie aan de kant van VUC. Spruijt geeft tekst en uitleg. ,,Bij een diepe bal kruiste Johan langs een verdediger van VUC en hij raakte ‘m licht. De scheidsrechter liet het spel verder gaan, Johan was alert en lobte de bal van net buiten de zestien meter over de keeper. Het was een discutabele beslissing van de scheidsrechter. Soms zit het mee en soms zit het tegen. Vandaag hadden wij het geluk aan onze zijde.”

,,Zij raakten hierdoor gefrustreerd en gingen ‘intimidatievoetbal’ spelen”, vervolgt Spruijt. ,,Zij maakten een aantal flinke overtredingen, maar wij zijn hier goed mee omgegaan en hebben ons niet laten provoceren. De punten waren hard nodig om ervoor te zorgen dat we op de veilige tiende plaatst terechtkomen”, aldus Spruijt. In de blessuretijd viel nog de 1-2, maar de zege kwam niet meer in gevaar.

In de kelder van de Tweede Klasse breken spannende weken aan. Door de overwinning verschaft FC Lisse zichzelf wat lucht. Maar één zwaluw maakt echter nog geen zomer. De komende weken zal er gepresteerd moeten worden om erin te blijven. Om te beginnen staat volgende week een cruciale wedstrijd op het programma tegen concurrent Voorschoten ‘97.