De tijd dat er in Quick Boys 1 alleen maar Katwijkers liepen of bij Rijnsburgse Boys alleen maar echte ‘Uien’ in de hoofdmacht stonden, is voorbij. Toch staat de Bollenstreek zeker niet stil op het gebied van jeugdontwikkeling. Daarom maken we met Voetbal in de Bollenstreek een serie verhalen, ‘Blik op de jeugd’, waarin we met verschillende Hoofd Jeugdopleidingen de huidige situatie bij de club bespreken. Wat is de visie van de club omtrent opleiden? Waar ligt de focus op bij een training? Hoe herken je talent en misschien wel het belangrijkst: wanneer zien we dat talent in het vlaggenschip debuteren? Deze editie is Stefan Schaap, Hoofdopleiding bovenbouw bij Quick Boys, aan het woord. 

Quick Boys heeft één van de meest imposante jeugdbolwerken van de Nederlandse amateurclubs. Net als bij AFC en Alphense Boys spelen de eerste teams in elke leeftijdscategorie allemaal landelijk Tweede Divisie. Volgens Stefan Schaap is dat natuurlijk iets om trots op te zijn. ,,Het gaat goed met de Quick Boys jeugd en daar is iedereen zich bewust van en trots op. Alleen moet je wel zorgen dat je de opleiding onderhoudt en uiteindelijk steeds weer naar een hoger plan tilt”, vertelt Schaap.

Voor de Onder-17 1 (B-junioren) en Onder-19 (A-junioren) 1 is dit bijvoorbeeld een seizoen van stabiliseren. Dat wil zeggen: door omstandigheden staan beide teams nu een stuk lager dan gehoopt en verwacht; het is dus nu vooral zaak om niet te degraderen. ,,We hebben in die ploegen veel sterke jongens die voor langere tijd niet inzetbaar waren. Daarom hebben we in de hele opleiding veel moeten doorschuiven en is de situatie nu even zo. Dat doorschuiven is voor de ontwikkeling van de jongere spelers niet erg; sterker nog, het is zelfs goed. Maar je kan niet verwachten dat een doorgeschoven B-junior de kar wel even gaat trekken bij de A1.”

,,Het is ook lastig om je als jonge jongen meteen tussen gevestigde namen te spelen”

Uiteindelijk gaat men er op Nieuw Zuid wel vanuit dat allebei de teams het redden in die Tweede Divisie. In een seizoen dat het allemaal niet vanzelf gaat en er veel dingen tegenzitten, krijgen de jeugdspelers bovendien wat ‘Kattukse’ onverzettelijkheid mee. Iets dat op latere leeftijd nog wel eens van pas zou komen als de stap naar het eerste gemaakt moet worden. Het maken van die stap naar het vlaggenschip lijkt bij Quick Boys, net als bij heel veel andere verenigingen waarvan het eerste op divisie niveau speelt, maar moeilijk te maken. Het is bijna een sprong geworden, ziet ook Schaap.

,,We hebben nog wel redelijk wat jongens die de stap gemaakt hebben, maar dat moet volgens ons – en volgens heel veel supporters natuurlijk- meer kunnen. We hebben nu vier á vijf jongens die in de eerste selectie zitten, maar die staan niet allemaal in de basis. Het is ook heel lastig om je als jonge jongen meteen tussen gevestigde namen te spelen, maar het moet wel bij meer spelers mogelijk zijn. Daarom hebben we de afgelopen periode ook een soort onderzoek gedaan om te kijken wat jeugdspelers nou echt missen op het moment dat ze moeten aansluiten”, aldus Schaap.

Onderzoek
In dat onderzoek kwam naar voren dat de meeste jonge voetballers die uit de Quick Boys jeugd komen technisch vaak goed genoeg zijn onderlegd. Natuurlijk ligt het baltempo bij de A-selectie hoger dan bij de Onder-19, maar daar weten de meesten toch nog relatief snel aan te wennen. ,,We zagen dus vooral terug dat jongens fysiek: zowel qua kracht als uithoudingsvermogen, nog fors tekort kwamen. En dat ook het mentale weerbaarheid van jonge jongens omhoog moet. Dat zit hem vooral in ‘hoe ver ben je bereid te gaan om je doel te halen”’, legt Schaap uit. 

Die geestelijke spiegel wordt jeugdspelers bij Quick Boys daarom steeds meer voorgehouden. ‘Quick Boys 1 halen gaat niet vanzelf, daar moet je keihard voor werken’. Parallel daaraan worden de jonge voetballers ook alle mogelijkheden geboden om zich te ontwikkelen en extra aan zichzelf te werken. ,,Dat zit natuurlijk al in het aanstellen van hele geschikte trainers voor het zorgen van een goede basis. Zo willen we dat de hele jeugd op dezelfde manier voetbalt: 4-3-3 met de punt naar achter. Zo hoeft niemand aan die manier van spelen te wennen als je naar een volgende leeftijdscategorie gaat.”

,,Als je wil slagen moet je er wel wat voor doen”

Naast de technische en teamtactische delen die op het veld door de trainers worden doorlopen, krijgt de Katwijkse jeugd dus ook fysieke ondersteuning. ,,We hebben bij Quick Boys zowel binnen als buiten de middelen om fysiek sterker te worden. Ook hebben we genoeg fysiektrainers die voor spelers een programma op kunnen stellen om thuis nog extra op te pakken. Dat sluit aan op die mentale bewustwording. Als je wil slagen moet je er wel wat voor doen.”

Schaap ziet tot zijn groot genoegen dat de hele vereniging tegenwoordig samenwerkt om de hele jeugdafdeling naar een hoger niveau te tillen. ,,Van bestuur tot aan fysiotherapeuten en materiaalmensen. Iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen en wil die jeugdspelers uiteindelijk op dat hoofdveld zien spelen.”

,,Elke zaterdag staat het hier vol met scouts”

Wat de Katwijkse opleiding daarin vaak wel nog ’tegen’ werkt, is het wegplukken van talenten door profclubs als Ajax, Feyenoord en ADO Den Haag. Al probeert Quick Boys talenten en hun omgeving er wel op te attenderen dat een dergelijke stap op jonge leeftijd niet altijd goed is. ,,Elke zaterdag staat het hier vol met scouts. Maar goed, daar heb je mee te maken; net zoals talenten van andere verenigingen vaak bij ons willen voetballen, omdat wij op hoger niveau spelen. Wij proberen alleen wel tegen ouders te zeggen dat bij profclubs de warme omgeving vaak ontbreekt en wanneer hun kind afvalt en niet goed genoeg meer is, het daar echt een knauw van kan krijgen. Wij zien jongens niet vaak beter of sterker terugkeren”, legt Schaap uit.

7 van de 24
Alle trainingsvormen, tactieken, specifieke trainingsgroepen, mentale ondersteuning, vervelende omstandigheden en goede bedoelingen mee gewogen. Uiteindelijk rest er nog een prangende vraag voor supporters en Quick Boys-volgers: hoeveel eigen jeugd moet er uiteindelijk met Quick Boys 1 op het hoofdveld spelen? Schaap denkt daar wel een reëel antwoord op te hebben. ,,In een selectie van 24 spelers moet het mogelijk zijn om minimaal zeven spelers te hebben die hier in Katwijk zijn opgeleid. Dat zijn dan spelers die altijd meedraaien en dus niet uit nood ergens vandaan worden geplukt. Zeven jongens met volwaardig niveau, die ook altijd kans maken op een basisplek. Als dat gerealiseerd kan worden, zijn we heel goed bezig.”

Lees ook: ,,Trainer van Rijnsburgse Boys is ‘serious business”’

Foto: Quick Boys

POPULAIRE BERICHTEN