Met het sluiten van de overschrijvingsdatum is ook duidelijk geworden met welke selecties de clubs het moeten gaan doen in het seizoen 2022/2023. De komende tijd nemen we een aantal selecties onder de loep: ditmaal is dat de zaterdagtak van SJC, dat zich spectaculair versterkte met Stef van der Zalm (28).

Van der Zalm is een kind van de Lageweg. Op een aantal jaar Sparta Rotterdam als jeugdspeler na, speelde de aanvallende middenvelder tot zijn 26e altijd voor SJC. Vervolgens koos hij voor een hereniging met trainer Kees Zethof bij buurman vv Noordwijk.

Toen in januari bekend werd dat Van der Zalm na twee jaar de Duinwetering zou gaan verlaten, leek een terugkeer in het zwart-wit een optelsommetje. Dat het uiteindelijk de zaterdagtak zou worden in plaats van de (veel) hoger acterende Zondag 1 was misschien voor de buitenwacht een verrassing, maar niet voor Van der Zalm zelf

“Eigenlijk was ik al voordat ik naar Noordwijk ging een beetje klaar met op zondag voetballen”, vertelt Van der Zalm. “Maar toen kwam Noordwijk en daar heb ik een heel mooie tijd gehad. Maar ik merk aan mezelf dat ik toe ben aan wat minder verplichtingen. De voornaamste reden dat ik nu wat lager ga spelen, is dat ik altijd rekening met voetbal heb moeten houden. Ik merkte aan mezelf dat me dat de laatste tijd steeds meer moeite ging kosten.”

Ook genieten van tennis en golf
De voetballoze Covid-fases openden in dat opzicht ook zijn ogen. “Tijdens Corona merkte ik dat ik het voetbal niet zo miste als ik misschien vooraf had gedacht. In die periode zijn er ook andere dingen op mijn pad gekomen die ik heel leuk vind om te doen. Bijvoorbeeld tennissen en golfen.”

Van der Zalm sprak nog wel met een delegatie van de ‘Zondag’, maar werd uiteindelijk in zijn (voor)gevoel bevestigd. “Ik heb nog wel met ze gezeten en er goed over nagedacht. Dat vond ik wel zo eerlijk. Maar uiteindelijk heb ik toch voor de zaterdag gekozen. Als ik op zondag zou gaan spelen, moet ik meer dingen opgeven dan nu het geval wordt.”

Weerzien met oud-teamgenoten
Het spelen in de Zaterdag 1 wordt voor Van der Zalm een feest der herkenning, een weerzien ook met veel voormalig teamgenoten. “Met een aantal jongens heb ik altijd in de jeugd gespeeld, zoals met Benji Broekhof, Roy Haasnoot, Jeffrey den Elzen, Emin Vllasaku en Jurriaan van Duyn. Andere jongens zijn vanuit de selectie allemaal weer vrienden geworden.”

Qua niveau doet Van der Zalm een reuzenstap achteruit, al verwacht hij daar bij hem zelf geen ongenoegen over. “Je gaat van de topamateurs naar de Vierde Klasse, een verschil van zes niveaus”, rekent hij zelf al voor. “Maar het is een bewuste keuze. Dan heeft irriteren geen zin. En als ik eerlijk ben, vind ik het niveau in de Vierde Klasse nog best aardig. Het is niet gelijk een bierelftal waar je in terechtkomt. Er zitten in deze competitie veel leuke clubs die het ook nog serieus aanvliegen. Ik hoop dat ik met mijn ervaring en voetbalniveau wat kan gaan bijdragen.”

Agelopen seizoen eindigde SJC als zesde. Vooral het doelsaldo viel op: 37-67. Van der Zalm hoopt dat de Noordwijkers komend seizoen een aantal plekken op de ranglijst kunnen stijgen. “Ik denk dat je altijd voor het hoogst haalbare moet gaan. Twee seizoenen terug, het jaar dat in maart vanwege Covid werd afgebroken, stonden ze bovenaan. Ik ben ervan overtuigd dat ze toen kampioen waren geworden. Afgelopen seizoen was er één met hoge pieken en diepe dalen. Thuis tegen Meerburg wonnen ze bijvoorbeeld heel knap, maar de laatste twee wedstrijden gingen met 9-0 en 9-1 verloren.”

Een groot gedeelte van de selectie vertoefde toen in het buitenland. “Als het te vrijblijvend wordt, blijft er niet veel over.”

SJC (zat.): alle overschrijvingen ⤵️
Nieuw: Stef van der Zalm (Noordwijk), Kees Zethof jr. (geen club)
Vertrokken: x

Headerfoto: Orange Pictures
Foto in artikel: Johanna Oskam

Lees ook: Blik op de selecties (Van Nispen) | ‘Gaan er het beste van maken’
Check ook: IJzendoorn: ‘Goed seizoen, heel vies toetje’

POPULAIRE BERICHTEN