Als Lars Berg begin april z’n debuut mag maken in Foreholte 1 als jeugdproduct, vervult het de A-junior met trots. Richting z’n coach, Frank Bloemheuvel, laat hij optekenen dat hij heel z’n leven naar dat moment had toegewerkt. Een maand later, vertelt de trainer het met een glimlach van oor tot oor. ,,De eigen jeugd is de levensader van deze club. Dat is goed, dan blijf je een herkenbaar eerste elftal houden.”

Het is de filosofie van één van de grootste verengingen van de Bollenstreek. Veel eigen jongens, misschien met een enkeling van buiten, die echt wat toevoegt aan het elftal. En het liefst elk jaar wel jonge spelers die mogen ruiken of zelfs al volledig meedraaien in een seizoen in de Tweede Klasse C.

Ontwikkelen
Ook komend seizoen stromen er weer negen jonge gasten door uit de jeugd van de Voorhouters. ,,Het wordt een leerjaar voor deze jongens”, legt Bloemheuvel uit. ,,In het eerste jaar dat deze gasten bij de selectie komen, moet je ‘ze lekker laten voetballen’. Een seizoen later gaan we toe naar een vaste positie voor spelers, zodat ze zich daar op kunnen ontwikkelen. Zo moeten ze ieder jaar een stap kunnen maken. We zien heel vaak dat jongens, als ze rond de 23 of 24 zijn, dat ze blijven hangen. Dat proberen we met deze gasten te voorkomen. Ik zie ernaar uit om met die jonge gasten te gaan werken.”

En aanblijven van dertigers William van Vliet en Marouane El Idrissi bij Foreholte is ook voor de jonge voetballers van essentieel belang, benadrukt de Voorhoutse trainer. Niet alleen om verder te kunnen bouwen aan het elftal dat het afgelopen jaar bij elkaar is gezet, maar ook om de balans binnen de groep te houden qua oud en jong.

,,Toen kwam Pim Langeveld van ADO Den Haag naar de club. Daar gingen wij ‘als simpele amateurvoetballers’ gewoon echt beter van voetballen.”

,,Neem William, zijn voetballeeftijd is lager dan zijn eigen leeftijd. Daar bedoel ik mee te zeggen dat hij echt topfit is. Hij heeft over een heel seizoen volgens mij maar twee trainingen gemist. Daar zijn we ‘super tevreden over’.” Van Vliet neemt daarnaast een flinke brok voetbalervaring met zich mee, ziet ook Bloemheuvel.

,,Alleen maar jonge jongens van een jaar of twintig maken elkaar niet beter. Je hebt een bepaalde hiërarchie nodig binnen een team. Vooral in de as. Daar staan je sterkhouders. Van daaruit kunnen de jonge jongens aan de hand van de oudere spelers zich ontwikkelen.”

,,Een goed voorbeeld is Olle Roffelsen, onze linkervleugelverdediger. William is onze linkermiddenvelder. Die staan vlak bij elkaar op het veld en maken elkaar beter. Alleen al door met bepaalde spelers in één team te staan, ga je zelf al beter voetballen. Ik heb dat zelf ook als speler meegemaakt bij Ter Leede. Toen kwam Pim Langeveld van ADO Den Haag naar de club. Daar gingen wij ‘als simpele amateurvoetballers’ gewoon echt beter van voetballen. Je gaat lekkerder spelen, het voetbal wordt simpeler voor je gevoel.”

Jeugdopleiding
De jonge back Roffelsen is voor andere leeftijdsgenoten het voorbeeld om zich aan op te trekken. Dankzij z’n goede debuutjaar trok Rijnsburgse Boys al aan de vleugelverdediger. Die koos er zelf voor om zich verder te ontwikkelen op Sportpark Elsgeest. De interesse van de hoger aangeschreven clubs en de kans om zelf door te breken in Foreholte 1 moet als een magneet werken voor de JO19 van de club.

Hoewel die nog niet op het gewenste niveau zit volgens de club, beginnen die langzaam wel de vruchten te plukken van de door Kevin Compier geleide jeugdopleiding. Onlangs haalde het hoogste Onder-19 elftal van Foreholte, dat zelf in de Hoofdklasse speelt, nog de bekerfinale door de leeftijdsgenoten van Spartaan’20 uit de Tweede Divisie te verslaan.

,,De keuzes in de oefenstof en de technische vaardigheden van de spelers zijn behoorlijk.”

,,We zouden graag in de toekomst zien dat een JO19 elftal van Foreholte een vaste derde- of tweededivisionist wordt, daar is het wachten op. Dan komen de jongens zelf op een hoger niveau te spelen, waardoor de aansluiting met de senioren weer makkelijker gaat. Ik vind wel dat onze jeugdopleiding wel een vrij goed niveau heeft. De keuzes in de oefenstof en de technische vaardigheden van de spelers zijn behoorlijk.”

Weerstand
Als trainer houdt Bloemheuvel nauw contact met onder andere Compier over de Voorhoutse jeugd. ,,Ik spreek hem elke dag dat we hier zijn. Dat geldt ook voor z’n opvolgers: Jan de Koning en Jeroen van Reisen. Jan is de trainer van de Onder-19. Soms stromen er jongens vanuit dat team door naar het tweede of zitten bij ons op de bank. Daarom houden we intensief contact.”

,,Dat geldt ook overigens voor Jong Foreholte. Wij doen bijvoorbeeld niet mee aan de LAV-Cup. Wij regelen onze tegenstanders zelf, dat doen we bewust. Zo kunnen we zelf het niveau bepalen van de weerstand. We hebben gespeeld tegen SJC, VVSB en Quick uit Den Haag. Maar bijvoorbeeld ook tegen SEV, om te ervaren hoe het is om te spelen in de Derde Klasse.”

In de afgelopen weken mochten onder andere Berg, Tom Noordermeer en Jaap de Graaf al enkele keren aan het niveau ruiken van de tweedeklasser. ,,Voor ons was het op dat moment nuttig om die speler met die kwaliteit te laten invallen. Aan de andere kant was het naar deze gasten een signaal dat wanneer ze hun best doen, bij ons in beeld zijn. Dat moet voor die negen jongens die doorstromen ook zo voelen.”

Foto: Jeannette Kloet

Lees ook: ”Echte Lisser’ stopt na zes seizoenen bij FC Lisse’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
ASC3-3Foreholte
Hillegom0-3DEM
VVH/Velserbroek3-2Van Nispen (zon.)