Het EK is iedere vier jaar een waar voetbalfeestje. In onze EK-special zoomen we elke dag in op de belangrijkste ontwikkelingen en analyseren die met een trainer, speler, bestuurder of analist uit de regio. In aflevering vier Bogdan Constantin, keeper van Hoofdklasser Ter Leede.

Je keept nu al een paar jaar bij Ter Leede, maar oorspronkelijk kom je uit Roemenië toch?

,,Ja dat klopt. Ik woon inmiddels al weer zeven jaar in Nederland. In 2009, ik was toen 21 jaar, ben ik naar Nederland gekomen. Het laatste EK waar Roemenië bij was, was in 2008, dus het is leuk voor mij dat ze weer meedoen. Het is wel apart om weer die spanning te voelen voor de wedstrijd. De eerste wedstrijd heb ik gekeken terwijl ik met vrienden een weekendje weg was.”

Dat kan ik me voorstellen. Hoe vond je dat Roemenië het deed tegen Frankrijk?

,,Ik had toch wel verwacht dat ze met drie of vier goals verschil zouden verliezen. Frankrijk heeft gewoon een heel erg goed elftal, die zijn echt favoriet voor de eindzege. Dus ze hebben het goed gedaan [Roemenië verloor in de slotfase met 2-1 red.] Met iets meer geluk speel je misschien gelijk. Na vijf minuten kreeg Roemenië een grote kans, als die erin gaat… Maar uiteindelijk won Frankrijk wel verdiend. We hebben leuk meegedaan. Voetballend was het niet altijd even goed, maar dat hebben we goed gemaakt door veel strijd te leveren. En nu mogen we tegen de Zwitsers.”

Ja, daarover gesproken, wat verwacht je van die wedstrijd? Tegen Albanië [1-0 winst red.] maakten ze geen overdonderende indruk.

,,Die wedstrijd heb ik helaas niet gezien, maar ik denk wel dat we van ze kunnen winnen. Vroeger speelden we altijd heel verdedigend, maar onder de huidige trainer spelen we meer op de aanval. Als het lukt om te winnen van de Zwitsers en we halen minimaal een punt tegen Albanië, zouden we zomaar door de poulefase heen kunnen komen. Dat zou voor Roemenië een geweldig succes zijn.“

Als we de wedstrijd gaan kijken op wie moeten we dan letten? Ik mis een beetje de grote namen van weleer. Een Hagi, een Chivu, Mutu…

,,Ja vedettes hebben we niet meer bij Roemenië. Het is wat dat betreft niet meer het team van tien jaar geleden. We moeten het nu echt hebben van de teamprestatie en hopen dat we groeien in het toernooi. Onze spits speelt bij Cordoba in de Secunda División [Tweede niveau in Spanje – red.], de flankspelers in de Turkse competitie en de ‘tien’ komt van Steau Boekarest. Je zag dat hij tegen Frankrijk ook moeite had met het tempo. Zijn handelingssnelheid lag te laag.”

Maar hoe hebben jullie je dan geplaatst? Nederland en Denemarken is het bijvoorbeeld niet gelukt.

,,We hadden een eenvoudige poule met Noord-Ierland en Hongarije als beste ploegen [ook allebei actief op dit EK – red.]. Ik vind het wel jammer dat Nederland er niet bij is. De laatste toernooien was ik echt voor Oranje. Maar het voelt toch niet hetzelfde als Roemenië. Als Nederland verliest vind ik dat jammer, maar bij Roemenië voelt het echt anders. Ik vind het grappig dat nu weer mee te maken.”

Wil je verder nog iets kwijt over wat je tot nu toe is opgevallen?

,,Het valt me op dat er weinig gescoord wordt. Alles is 1-0 of 1-1, misschien een keer 2-0. Verder vond ik Italië schitterend om te zien. Ze hebben achterin nog wat ervaren rotten, maar ze missen de grote namen die ooit hadden voorin. Toch wonnen ze. Ze hadden een veel betere tactiek dan België en België was ook geen team vond ik. Italië blijft toch altijd Italië. Verder hoop ik dat een kleiner team de finale haalt. Dus niet alleen maar Frankrijk, Duitsland of Spanje. En dat mag van mij dan best Italië zijn.”

Niet Roemenië?

,,Haha, ja dat mag ook hoor, maar ik denk niet dat we zover komen. Eerst die groepsfase maar eens overleven.”

Foto: Bogdan Constantin (achterste rij, tweede van links) kijkt een wedstrijd van Roemenië met vrienden.

Roemenië speelt vanavond woensdag 15 juni om 18.00u tegen Zwitserland.


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 20.00SEP
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)